lauantai 20. syyskuuta 2014

Persoonallinen korutaulu / DIY


Moikka! :) Nyt viimein tuntuu, että on aikaa ja pystyy täysin hyvällä omallatunnolla istahtamaan ja levähtämään. Ensimmäinen jakso ja koeviikko ovat nyt nimittäin ohitse! Minulla oli vain kolme koetta, mutta aineet olivat tosi aikaavieviä. Minulla oli siis matikan 5. kurssi, kemian 3. kurssi (paljon laskuja..) ja biologian 3. kurssi. Seuraavassa jaksossa onkin sitten luvassa taas kieliä sekä fysiikkaa pitkästä aikaa, ja matikka jatkuu.
Heti viimeisen kokeen tehtyäni tulin kotiin ja tein järjestelmällisen suursiivouksen huoneessani. Järjestelin tyhjän hyllyn koulukirjapinolle, joka lojui pöydällä pitkään vailla omaa paikkaa. Siivosin vaatekaapin ja muutkin hyllyt, ja vähän järjestelin sisustusesineitä uusille paikoille. Samalla ajattelin täyttää jo pitkään tyhjillään olleen korutaulun, jonka askartelin viime talvena..

Lojuvatko korusi laatikoiden pohjalla? 
Joudutko jatkuvasti selvittämään solmussa olevia ketjuja? 
Eikö pöydältä löydy tilaa, tai tuskailetko saman asian kanssa kuin minä aiemmin: Ei vaan yksinkertaisesti löydy silmää miellyttävää korutelinettä?
Onneksi tähänkin asiaan on itse tehtävä ratkaisu, nimittäin korutaulu! Korutaulu on helppoa ja halpaa tehdä, ja siitä saa ihan täydellisesti oman huoneen sisustukseen sopivan. Korutaulu on siis ikään kuin ilmoitustaulu, mutta perinteisen tylsän ruskean pinnan sijaan levy on päällystetty kauniilla kankaalla, ja kehykset tuovat huolitellut loppusilauksen.
Korutaululle pääsivät muun muassa viime talvena tekemäni unisiepparikorut. Niiden renkaat ovat sellaisesta verhotangosta irrotettuja (kirpputoritavaraa), ja kuhunkin pikkusieppariin sopivan ketjun olen ostanut metritavarana rautakaupasta.
Kolme pirtsakan punaista purkkia pääsivät korutaulun alle. Niihin laitoin rannekorut ja muutamia muita sekalaisia koruja.




NÄIN KORUTAULU SYNTYY

Tarvitset:
  • Yhdet taulunkehykset. Tarkista jo alkuun, että taulukehyksen sisälle mahtuu noin 1cm paksuinen levy. (Vinkki! Tähän voit hyödyntää sellaisia kehyksiä, joiden lasi/pleksi on rikkoutunut tai naarmiintunut, koska se otetaan kuitenkin pois.)
  • Noin 1cm paksuista kuitulevyä. Me ostimme 12mm, eli 1,2 cm paksuista, joka taitaa olla sellainen standardipaksuus. Kuitulevyä saa ostettua monista rakennustarvikeliikkeistä, eikä se ole kallista. Vähän paikasta ja levyn koosta riippuen hinta on noin 5€/neliömetri, (euron tai parin heitolla suuntaan tai toiseen, riippuen ostopaikasta ja kerralla ostettavan levyn koosta.) Itse ostimme kerralla suuremman levyn, josta saa sitten tehtyä useamman tällaisen taulun,
  • Terävän mattopuukon kuitulevyn leikkaamiseen, sekä jonkinlaisen alustan leikkaamista varten. Esimerkiksi vanhat aikakauslehdet käyvät hyvin alustaksi.
  • Rakennuskäyttöön tarkoitetun nitojan, jolla voi ampua niittejä.
.. sekä tietenkin vähän askartelumieltä!

1. Irrota kehyksistä taustapahvi ja mahdollinen pleksi/lasi.
2. Käytä taulun alkuperäistä taustalevyä sapluunana, ja piirrä sen ääriviivat kuitulevylle. Kuitulevypalasta tulee siis yhtä suuri kuin taulun taustapahvi.
3. Leikkaa mattopuukolla kuitulevypala. Etene pikkuhiljaa. Levy ei leikkaudu välttämättä yhdestä viillosta, joten käy sama kohta muutamaan kertaan.
4. Kun levy alkaa tuntua irtoavan, nosta se varovasti irti.
5. Varmuuden vuoksi kokeile vielä kerran, että levy on varmasti sopivan kokoinen kehyksiin. Huom! Varaa kangasta niin reilu pala, että siitä riittää vielä 3-4cm taulun takapuolelle taitettavaksi kiinnitystä varten. Tässä vaiheessa voit hyödyntää kehyksien takapuolta kankaan kiinnityskohdan merkitsemiseen. Voit siis tehdä kehyksien avulla apuviivan kangastaulun taakse, jotta näet mihin kohtaan kiinnität kankaan reunat nitojalla.
6. Itse taitoin kangasta kuitulevyn takapuolelle noin 3cm matkalta.
7. Sitten on vuorossa kankaan kiinnittäminen. Asettele kangas huolella levyn alle ja ala nitoa kangasta levyyn kiinni ampumalla niittejä tasaisin välimatkoin. Ole tarkkana kankaan suoruuden kanssa! Kannattaa nitoa ensin yhdensuuntaiset vastakkaiset sivut (esimerkiksi kaksi pidempää sivua, ja vasta sitten lyhyemmät kaksi sivua.) Tällöin kangas pysyy paremmin tasassa. Tarkista aina välillä, ettei kangas ole yhtään lähtenyt kiertymään tai venymään epäsymmetrisesti. 
5. Kulmien nitomisessa kannattaa edetä näin, jotta saat nurkat mahdollisimman tasaiksi. Sellaisia mönkyräkohtia ei pitäisi jäädä kulmiin ollenkaan, jotta päällystetty levypala mahtuu takaisin kehyksiin.

6. Lopuksi vain kiinnitetään kehykset kankaalla päällystettyyn levypalaan, ja korutaulu on valmis seinälle kiinnitettäväksi ja täytettäväksi!

ps. Nastoja korujen tai valokuvien kiinnitykseen löytyy vaikka mistä, paljon eri värisiä ja muotoisia. Täältä pieneltä paikkakunnalta en kuitenkaan löytänyt muuta kuin sellaisia värikkäitä nastoja, joita sitten ostin paketin. Mukana oli myös muutama valkoinen, jotka jätin sellaisiksi, mutta punaiset, vihreät ja keltaiset nastat värjäsin permanent-tussilla mustiksi.
pps. Tällä tekniikalla voit myös tehdä kauniista kankaasta seinätaulun. Katso äitini blogista, kuinka hän piristi keittiömme ulkonäköä helposti ja edullisesti.

4 kommenttia:

  1. Todella kiva idea! :) Voi kun voisin muuttaa jo omaan asuntoon ja pääsisi sisustamaan oikein kunnolla (ja kunnon budjetilla)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katri! Niin joo :P Sisustaminen omaan tyyliin ja oman maun mukaisesti on kyllä niin kivaa puuhaa. Alahan jo keräillä ideoita talteen niin sitten kun vaan on mahdollisuus, pääset heti aloittamaan :)

      Poista
  2. Mä haluaisin tehdä kans tuollaisen unisiepparikorun niin miten siihen saa tuon ketjuosan laitettua kii?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen voi periaatteessa tehdä monellakin tapaa :) En oikein osaa sanallisesti ihan tarkalleen selittää, miten kiinnitän sieppariin renkaan, josta ketju pujotetaan. Tässä kuitenkin lähikuvaa noista tekemistäni koruista, mikäli se vähän auttaisi hahmottamaan: http://instagram.com/p/keRGrgzFQe/?modal=true

      Poista