lauantai 27. syyskuuta 2014

Mitä Paavolle kuuluu?


Moi! Ajattelin näin lauantai-aamun kunniaksi tehdä teille pienen kuulumispostauksen Paavosta. Paavo on siis 6-vuotias bichon frise -poika. Paavo tuli meille jo pentuna, ja on meidän perheen menossa mukana, koiranpäiviään rennosti vietellen.

On niin jännä huomata, kuinka oma, aina pennulta tuntuvan koiran oikeasti näkee pikku hiljaa vanhenevan. Paavo on kieltämättä alkanut vähän laiskistua, kun vuosia on kertynyt. Nykyään se viettää päivänsä pääasiassa suosikkikorissaan (selälleen) makoillen. Melkoisen laiska tapaus :D 
Tosin kun lenkkihihna otetaan esiin, Paavo innostuu joka kerta yhtä paljon, hyppää koristaan sekunin murto-osassa, ja on heti valmiina lähtemään. Paavo on aina ollut älyttömän innokas lenkkeilijä, eikä se tunnu saavan tarpeekseen, vaikka kävelyttäisin sitä monta tuntia putkeen, kuten yksi päivä erään ystäväni kanssa lenkillä käydessäni. Aina kotiristeykseen tultaessa se alkaa hirveästi pistää hanttiin, ja haluaisin vaan jatkaa ja jatkaa. 

Aina iltaisin Paavolle tulee sellainen töhötysaika, jolloin se alkaa raahata hyljepehmoleluaan ympäri taloa ja jos en heti tajua tulla leikkimään sen kanssa, se istuu vingahdellen ja muita outoja ääniä päästellen vieressäni niin kauan, että tulen. Joka ilta joudun jossain vaiheessa keskeyttämään läksyjen teon, tai muun homman, koska Paavo vaatii, että tulen leikkimään sen kanssa. Mutta kyllähän Paavonkin on saatava oma aikansa ja huomionsa. Ja sen se kyllä tekee selväksi!


Kuten täällä blogissakin toissakesänä kirjoittelin, Paavolla oli pitkään tosi sitkeä korvatulehdus. Aina kun se tuntui parantuneen, se taas tuli takaisin. Sen hoidossa oli kyllä oma hommansa, mutta vihdoin se kuitenkin jäi. Uskon, että yksi syy siihen on vehnättömään koiranruokaan siirtyminen. Se ei ollut mitenkään vaikeaa, vaihdoimme vaan ruuan merkin. Nyt Paavolla ei ole enää pitkään aikaan ollut yhtään korvatulehdusta, mikä on tosi helpottavaa.

Toisaalta nyt kuitenkin kävi niin, että Paavolle tuli kynsivallintulehdus takatassuun. Saimme siihen aika pitkän antibioottikuurin, ja päivittäin kylvetän Paavon tassut desinfioivassa jalkakylvyssä. 
On jotenkin harmi syöttää omalle koiralle antibiootteja, mutta tässä tapauksessa sille ei vaan voi mitään. Olemmekin nyt laittaneet tilaukseen koirille tarkoitetun maitohappobakteeri/probiootti -valmisteen, jotta muun muassa suoliston hyvä bakteerikanta pysyisi paremmassa tasapainossa. Siihen saakka kunnes valmiste tulee, annan Paavolle aina silloin tällöin vähän piimää, mistä Paavo kyllä tykkää ihan älyttömästi. 

Tällaiset periaatteessa pienet, mutta kuitenkin vaivannäköä vaativat koirien ongelmat ovat aika yleisiä, ja niiden mahdollisuus kannattaa oikeasti ottaa huomioon, kun on hankkimassa koiraa. 
Kun tällaisia terveysriesoja ilmaantuu, on ymmärrettävä, että niistä koituu omat kustannuksensa ja on oltava kärsivällinen, koska ne vaan on hoidettava pois. Kai tällaiset koirien yleisimmät vaivat ovat ihan mahdollisia millä tahansa rodulla, mutta etenkin tällaisilla pidemmälle jalostetuilla pikkokoirilla tuntuu olevan enemmän perinnöllistä taipumusta sellaisiin, vaikka koira olisikin hyvältä ja luotettavalta kasvattajalta.


Tuon kynsivalliongelman puitteessa, ja ihan muutenkin herkiltä tuntuvien tassujen suojaamiseksi olen vähän harkinnut sellaisten vedenkestävien, koirille tarkoitettujen lenkkitossujen hankintaa. Syksyn ja kevään kurakelit ja talvipakkaset tuntuvat ottavan koville tällaisen lenkkeilijäluonteen omistavan koiran tassuille. Tassuille ei tee hyvää koko ajan kastua, ja varpaiden sekä anturoiden väliin jäänyt vähäinenkin lika ja hiekanmurut kutittavat tassuja. Nyt syksyllä meidän onkin joka lenkin jälkeen pestävä tassut huolella kurasta ja liasta, ja sitten vielä kuivattava hyvin. Lisäksi kadunvarsilla on ihan luvattoman paljon esimerkiksi teräviä lasinsiruja, jotka voivat olla hyvinkin kohtalokkaita koiran tassuille. Tällaiset suojakengät tuntuisivatkin olevan ihan varteenotettava vaihtoehto. 


Koiran raaka/barf -ruokinta on ollut paljon pinnalla viime vuosina. Meillekin on joskus sitä ohimennen ehdotettu, mutta se on ainakin toistaiseksi jäänyt vain ajatuksen tasolle. Kävin kuitenkin yksi päivä eläintarvikeliikkeessä kyselemässä vähän aiheesta ja tutustumassa liikkeen barf-tuotteisiin. Ymmärtääkseni tällainen ruokavalio on koiralle kuin koiralle ihanteellinen, ja sitä suositellaan lämpimästi etenkin sellaisille, joilla on esimerkiksi allergioita, iho-ongelmia tai taipumusta hiivatulehduksiin pitkin kehoa. Vaikka Paavolla ei tuota hiivaongelmaa erityisemmin ole tuon yhden korvatulehdusjakson jälkeen esiintynyt, eikä allergioitakaan, olen kuitenkin harkinnut kokeilla ''barffausta''. 

Liikkeessä pakasteena myytävät, helppokäyttöiset barf-lihapullat, jotka sisältävät vain lihaa, luita ja kasviksia, herättivät mielenkiintoni. Lihapullien hintakin yllätti, sillä ajattelin niiden olevan hintavampia. Tulin siihen tulokseen, että kokeilen näitä annospullia meidän Paavolle. Paavo on elämänsä aikana syönyt vain vähän raakaruokaa. Joskus se on saanut kalvatakseen esimerkiksi hirven luita, joita se on aivan silminnähden rakastanut. Lähden kokeilemaan näitä barf-pullia hiljalleen, ettei Paavon elimistö koe sellaista shokkia yhtäkkiä vaihtuvasta ruokavaliosta. Ajattelin näin alkuun kokeilla korvata osan päivän nappula-annoksesta lihalla niin, että sulatan yhden pullan yhdelle päivälle. Aamun ruoka-annokseen laitan puolet, ja illan ruoka-annokseen toisen puolen pullasta. 

Se, että siirtyisi kokonaan koiran raakaruokintaan ei periaatteessa ihan mahdoton ajatus olisi, mutta kuten eläintarvikeliikkeessäkin sanottiin, 100% raakaruokintaan siirtyminen vaatii oman vaivannäkönsä, tutkimisen ja tutustumisen. Näin alussa voi kuitenkin ainakin vähän ravinnollisesti täydentää koiran ruokavaliota, ja mikäli se osoittautuu hyväksi, pikkuhiljaa sitten lisätä raa'an ruuan osuutta. Innokkaina lähdemme Paavon kanssa kokeilemaan!



Onko teillä kokemuksia/suosituksia koirien suojakengistä?
Entäpä koiran barf-ruokinnasta joko täyspainotteisesti, tai osana lemmikkinne ruokavaliota?

16 kommenttia:

  1. Kiva, että olet kiinnostunut raakaruokinnasta!:) Jos alat siirtymään 50/50 ruokinnalle eli annat aboutirallaa puolet nappulaa ja puolet lihaa niin kannattaa ottaa huomioon se, että se puolet mitä annat on ehtaa lihaa eikä esim. kasviksia tai luita. Jos nappulaa on puolet niin siitä saatava kuitu ja hiilari riittää koiran tarpeisiin, koska koira ei periaatteessa tarvitsisi ollenkaan hiilaria, koska sen suolisto on paljon lyhyempi kuin ihmisen eli se hiilari ei sula kovin optimaalisesti. Samaten jos nappulaa on puolet tai reilu puolet niin lihassa ei kannata olla luuta mukana ollenkaan, koska kalsiumi tulee nappulasta. Kannattaa myös etsiä paljon tietoa, sillä jonkin verran netissä yhä mainostetaan ns. korkealuista barffausta, jossa syötetään n.70% koiran ruoasta luuta. Siinä koira saa liikaa kalsiumia eikä kykene oikeastaan hyödyntämään luusta muuta. Joidenkin vitamiinien saanti saattaa myös jäädä vähälle, kun sitä luuta tulee niin paljon. Jos koira on 50/50 ruokinnalla se ei oikeastaan tarvitse kovinkaan paljon lisäravinteita. Monet suosittelevat sinkkiä, koska sen saanti jää usein nappula koirillakin vajaaksi. Sinkin saannin laskemiseen löytyy laskukaava netistä, jolla voi laskea oman koiran tarpeen. Lisäksi joissain tapauksissa D-vitamiini saattaa olla hyväksi. Meillä on myös iho-ongelmaisella mukana omega valmiste, josta tulee kaikki omegat hyvässä suhteessa. Facebookista löytyy sellainen ryhmä kuin Luonnomukainen ruokinta, barffaus, raakaravinto, josta saa paljon tietoa ja josta voi kysellä mieltä askarruttavia juttuja. Samaten nettisivu katiskasta löytyy paljon oikeaa ja hyvää tietoa. Mulla itellä on vanhempi kokonaan raakaravinnolla ja penneli on 50/50 ruokinnalla, koska haluan turvata vitamiinien saannin. Tulipa pitkä juttu, toivottavasti tästä on apua.Tsemppiä ruokintaan!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Saara viestistäsi ja tästä kaikesta informaatiosta! :) Sellainen 50/50 kuulostaisi kyllä hyvältä vaihtoehdolta, ei tarvitsisi sitten niin paljoa pähkäillä riittävän ja monipuolisen vitamiiniensaannin kannalta. Lähden varmaan kokeilemaan tällaista ruokavaliota heti, kun Paavon antibioottikuuri on lopussa, ettei uudesta ruokakokeilusta tule minkäänlaisia sivuvaikutuksia niiden toimivuuteen, mikäli sellaista riskiä vähääkään on :)

      Poista
  2. Jos barffaus kiinnostaa kannattaa tutustua dogsports.fi sivustolla artikkeliin "BARF kaatuu luonnonmukaisuuteen". Hyvä juttu siitä että tämäkin ruokavalio kannattaa selvittää kunnolla ettei ala epähuomiossa ruokkia koiraansa väärin. Barffaus on tällä hetkellä muodissa, joten ohjeita on laidasta laitaan...

    Paavo on kyllä virkeän näköinen tapaus kuusi vuotiaaksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin joo! :) Kiitos juttuvinkistä, täytyypä käydä lukaisemassa artikkeli. Varmasti näin alkuun lähdemmekin aika varovaisella ja sellaisella aivan pikkuhiljaa-linjalla kokeilemaan. Paavolta kiitokset ja terveiset!

      Poista
  3. Onhan antamasi piimä laktoositonta? :) Useimmat koirat eivät pysty pilkkomaan laktoosia -> vatsavaivoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen valinnut laktoosittoman piimän, kyllä! :)

      Poista
  4. Voi että, kyllä tuo Paavo on niin hellyyttävä! Itsekin kovasti haluaisin koiran mutta valitettavasti olen allerginen.. :,(
    Asiasta kolmanteen, jos sulle saisi postaustoiveita ehdottaa, pieniä "käsityövinkkejä" olisi kiva lukea; alkaahan tässä pikku hiljaa joulu lähestyä ja omatekoisia lahjoja olisi hyvä alkaa jo väsäämään;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko allerginen kaikille roduille? myös Bichonille? josta ei lähde hilsettä ja karvaa kuten muista roduista. Jos olet epävarma niin sitte kannattaa etsiä jostain Bichoni ja viettää hieman aikaa sen kanssa ja katsoa tuleeko oireita.

      Poista
    2. Paavolta kiitokset ;D
      Kuten tähän kommenttoitiinkin, on sellaisia rotuja (kuten esimerkiksi bichon frise) jotka eivät allergisoi niin paljoa, tai välttämättä lainkaan juurikin tuon erilaisen turkkinsa ansiosta. Kuten mainittu, kannattaa kokeilla viettämällä aikaa esimerkiksi jonkun tutun/kaverin koiran kanssa. Toisaalta kuitenkin kannattaa sitten olla aivan varma siitä, että sietää, jottei koiraa joudu sitten hankkimisen (ja siihen kiintymisen) jälkeen antamaankin pois :/
      Kiitos postausideasta! Minulla olisikin siihen jo muutama jutunaihe valmiina mielessäni! :)

      Poista
  5. Ihana karvapallero! :)

    VastaaPoista
  6. Itse joskus viime talvena ostin koiralleni lasten kurahansikkaat ja muistaakseni myös toppahanskan, ja sisälle joku vanha sukka tai lapanen. Toimi oikein hyvin, ja pysyi jalassa kun niissä on se kiristyskuminauha :) Koirallani siis oli tassutulehdus, ja hyvin melkein 4vkoa selvittiin niillä. Tietysti ihan koirien omat suojakengät on varmasti paremmat, mutta jos ihan kokeilu tai kertakäyttöön kaipaa niin kannattaa kokeilla lastenhansikkailla ensin kun ovat kuitenkin halvemmat aina ! :) Ja kannattaa myös talvea ajatellen ostaa sellaiset suojakengät, jotka eivät luista talven liukkaudessa (ei esim. sellaisia muovisia pohjia).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistäsi! Minullakin kävi mielessä, että saisiko sellaiset väkerreltyä itse, mutta ebayta selaillessani satuin löytämään aika hyviltä vaikuttavat töppöset, ja edullisetkin vielä. Ne ovat vedenkestävät ja kumipohjaiset, ja hintaa yhtä tossua kohden jäi 2€ (8€ siis yhteensä.) Kokeilukäyttöön eivät siis kovin suuri satsaus, mutta toivotaan kuitenkin että ovat kelvolliset :)
      Minkä tyyppinen tulehdus teidän koiran tassussa muuten oli? Paraniko antibiooteilla vai tarvitisko se muita toimenpiteitä? :)

      Poista
    2. Ihan ilman antibiootteja selvittiin apteekista saatavilla aineilla ja hyvällä puhtaudella ja suojauksella tassun kanssa niin sisällä kuin ulkona :) Tulehdus tuli muistaakseni, kun vaihdoimme uuteen kuivaruokaan ja koira reagoi siihen sitten, yksi tassu vain siis tulehtui. Tassusta lähti karvat ja iho oli punertava ja anturoiden välissä oli märkää yms. Ja siis nimenomaan anturoiden puolelta, siis tassun alapuolelta. Ei sitä yläpuolelta näkynyt mitenkään. Että kannattaa siis tarkkailla tassuja ihan kunnolla, ettei jää huomaamatta ja etenkin jos olette Paavolle ruokavaliota vähän muokkaamassa. Mutta juu, kannattaa varalle aina ostaa tietty sit jotkut halppis lasten kurahanskat, jos menee rikki tai muuta :) Toivotaan että oikeat töppöset löytyy teille ! :)

      Poista
  7. Ite olen huomannut, että mun koiran (collie) maha pysyy kaikkein parhaimmassa kunnossa 50/50 ruokinnalla eli puolet nappulaa ja puolet raakaa lihaa, esim sikanautajauhelihaa. Sitä ostan Kennelrehun autosta, on edulliset hinnat. Syötän laadukasta nappulaa, koska olen laiska laskeskelemaan, mitä koiran tulisi saada, jotta ruokinta pysyisi tasapainossa. Nappulassa kuitenkin on melko hyvät suhteet, kun ostaa laadukasta. Mutta se raaka liha siinä rinnalla on se, mikä pitää vatsan kunnossa, verrattuna pelkkään nappularuokintaan, mitä koiralla noudatettiin aluksi. Olen kokeillut myös syöttää enempi luita, mutta mielestäni se ei sopinut koiralleni niin hyvin ja kuten tuolla joku mainitsikin, silloin on vaarana, että koira saa liikaa kalsiumia. Joten tällä hetkellä meidän koiran ruokavalio on nappulaa, lihaa ja toki hampaiden kunnossa pitoon se saa luita purtavaksi, mutta niitä ei ole varsinaisesti "ruokana" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi! :) Voi en malta odottaa, että pääsen kokeilemaan Paavolle tällaista ruokavaliota. Meillä on sama juttu: Paavo saa luita aina välillä jyrsittäväksi, jotta hampaat pysyvät kunnossa, mutta ne eivät ainakaan tällä hetkellä kuulu päivittäiseen ruokavalioon :)

      Poista