sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Uggit ennen ja jälkeen


Hei! :) Ajattelin tulla kertomaan teille hieman käyttökokemuksiani UGG Australia -kengistä. Uggit herättävät mielipiteitä suuntaan jos toiseen. Minunkin oli aikoinaan vaikeaa tehdä ostopäätöstä, kun toiset suosittelivat ja toiset olivat täysin eri mieltä. Onneksi kuitenkin ostin uggit, sillä en ole joutunut katumaan niiden ostoa hetkeäkään, päinvastoin! Päätin koota teille rehellisiä ennen-jälkeen -kuvia uggeistani, jotka ovat nyt olleet käytössäni kaksi ja puoli vuotta. Lisäksi keräsin ja kommenttoin joitain uggeihin liittyviä väitteitä, joihin törmää usein.

Ostin uggini 2011 vuoden syksyllä. Nämä kuvat havainnoillistavat mielestäni hyvin, miltä uggit näyttävät ja miten ne ovat muuttuneet, kun ne nyt ovat käytössä jo kolmatta talvea.

Uggit ovat pysyneet aivan yllättävän hyvässä kunnossa, vaikka olen käyttänyt niitä tosi paljon. Ainoa asia, mikä vähän ärsyttää, on varsien kääntyminen alaspäin. Se onkin ehkä huomattavin muutos. 
Lisäksi uggeihin on tullut muutamia vaaleita raitoja. Käytössä raidat eivät kuitenkaan näy oikeastaan yhtään, salama saa ne vaan erottumaan selkeämmin. 
Varpiden kohdalle tulee käytössä sellainen ura. Sitä ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä se on aivan normaalia nahkakengissä. Rypyn saa helposti silottumaan pitämällä esimerikiksi paria mytättyä sukkaa kärjen sisällä silloin, kun kenkiä ei käytä. Etenkin talven ajaksi kannattaa tehdä niin.

UGGIT MENEVÄT ''LINTTAAN''.
Luulen, että jokaisella on jonkinlainen mielikuva linttaantuneista uggeista. Se ei ole kovin kaunis näky. Huonolaatuiset ''pahviuggit'' takuulla menevätkin linttaan, mutta ei pidä sekoittaa kunnollisia nahkakenkiä niihin. Kieltämättä, aidotkaan uggit eivät välttämättä ole paras valinta sellaiselle, joilla on selkeä askelvirhe jalassa. Ylläolevasta kuvasta kuitenkin näkee hyvin, kuinka uggit ovat säilyttäneet muotonsa, eivätkä ole linttaantuneet lainkaan.

Vasemmalla uggini uutena, oikealla nyt.
    
SISUSKARVAN LYTISTYESSÄ UGGIT EIVÄT ENÄÄ OLE NIIN LÄMPIMÄT.
Käytössä kenkien sisuskarvat menevät vähän lyttyyn, mutta en ainakaan itse ole huomannut merkittävää muutosta kenkien lämpöisyydessä. Uggit ovat alusta alkaen, ja ovat yhä edelleen lämpimimmät kengät, mitä minulla on koskaan ollut.

UGGIT MENEVÄT HELPOSTI PILALLE.
Uggien pinta on nupukkinahkaa, joka on suhteellisen herkkä materiaali. Se kuitenkin pysyy hyvänä, kun uggit suojaa hyvin ja oikeilla aineilla. Pahimmilla loskakeleillä en ole näin vaaleita kenkiä viitsinyt käyttää, mutta uggit kyllä kestävät kastumista. Nämä minun uggini ovat parin kerran kastuneet ihan kauttaaltaan. Nupukkinahkapinnasta on tullut karheamman tuntuinen käytössä.

Kantaosa on pysynyt jämäkkänä. Mamma on aina opettanut, että hyvän kengän tunnistaa jämäkästä ja tukevasta kantakappaleesta.

UGGEILLA ON HUONO KÄVELLÄ.
Tätä väitettä on vaikeaa todistaa oikeaksi tai vääräksi: Se riippuu niin paljon kävelijästä, ja siitä mihin tämä on tottunut. Kun ostin nämä uggit, ne tuntuivat kieltämättä vähän oudoilta jalkaan, jotenkin sellaisilta jäykiltä. Kun olin käyttänyt uggeja vähän aikaa, ne kuitenkin alkoivat muotoutua omaan jalkaani, ja niistä tuli todella hyvän tuntuiset jalkaan.
On eri asia, jos puhutaan juurikin niistä pahviuggeista. Niissä tuki on aivan mitätön, ja niillä todennäköisesti onkin huono kävellä (jos ei heti, niin viimeistään parin viikon käytön jälkeen.) Aidot, nahkaiset uggit sen sijaan vain paranevat käytössä istuvammaksi.

UGGIT OVAT RUMAT.
Tämä nyt ainakin on täysin mielipidekysymys: Kauneus katsojan silmissä.
Sen halusin kuitenkin mainita, että uggit ovat loistava valinta myös sen vuoksi, että niitä voi yhdistellä hyvinkin erityylisiin vaatteisiin.
Uggit sopivat hyvin sekä farkkujen, että toppahousujen kanssa. Kylminä talviaamuina heitän farkkujen päälle toppahousut. Koulussa laitan toppahousut kaappiin, mutta jätän uggit jalkaan, nyt farkkujen kanssa. Uggit lämmittävät jalkoja ihanasti koko koulupäivän.

Uggit yhden talven käytön jälkeen (vasen), kahden talven käytön jälkeen(oikea)
Näistä kuvista huomaa, kuinka varsi on pikkuhiljaa alkanut kääntyä ensimmäisen käyttövuoden jälkeen. Reilun kahden talven käytön jälkeen ne ovat kääntyneet jo aika paljon. Tästä ulkona otetusta kuvasta pääsemmekin seuraavaan väitteeseen:

UGGIT OVAT LIUKKAAT.
Tämä on etenkin eri keskustelupalstoilla todella paljon mielipiteitä jakava aihe. Omien käyttökokemuksien pohjalta olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, etteivät uggit ole niin liukkaat, kuin usein annetaan ymmärtää. 
Kun on liukas ja jäinen keli, mitkä tahansa kengät ovat liukkaat, olivatpa kyseessä uggit, nilkkurit tai tennarit. Minä, kuten varmasti jokainen muukin, liukastelen joka talvi muutamia kertoja. Olen joskus liukastellut myös näillä uggeilla, mutten kuitenkaan niin montaa kertaa, että julistaisin uggit erityisen liukkaiksi kengiksi.


Jos ostat UGG Australia -kengät:
 • Osta ne 100% luotettavalta myyjältä! Itse suosittelisin ostamaan kengät suoraan kenkäkaupasta (esim. Aleksi13, Andiamo tai Stockmann, Spirit Store..) tai jos tilaat netistä, luotettavia nettikauppoja ovat mm. Zalando, Spartoo, Brandos..
 • Uggit kestävät useita vuosia: Mieti huolella väri ja malli. Minkälaisista kengistä kuvittelet pitäväsi vielä kolmen vuoden päästäkin? Muista, että tumma väri on ''turvallisempi'' ja monikäyttöisempi valinta, vaaleissa kengissä lika näkyy selkeämmin. 
 • Huolla uggit oikein ja oikeita aineita käyttäen. Oikeanlainen käsittely takaa sen, että kengät kestävät, kuten niiden pitää. 
 • Älä ota liian pientä kokoa! Nahka tietenkin antaa jonkin verran periksi käytössä, mutta ainakin minulle neuvottiin liikkeessä, että kengät voivat jopa hankautua rikki kärjestä, jos ne ovat liian pienet.

Onko teillä Uggeja? Oletteko olleet tyytyväisiä hinta-laatusuhteeseen?

6 kommenttia:

 1. Mulla on ollut tämän talven just samanlaiset vain asteen vaaleammassa sävyssä.. ja on ollut ihanat ja suomen talveen just täydelliset!

  VastaaPoista
 2. useimmilla uggien omistajilla onkin ne viiden euron halppis versiot uggeista. ja usein kritisointi kohdistuu niihin ja ei suotta, hyvä jos pari viikkoa kestää kunnossa. Mutta kuitenkin tosi kiva postauksen aihe, tämmösiä vois olla lisääkin! (:

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä postauksesta! Paljon informaatiota antava, olen itsekin miettinyt Uggeja jo piiiitkään. Kiitti! :)

  VastaaPoista
 4. Minun ensimäiset Uggit on ostettu 2009 eli viides talvi käytössä, mutta nyt jo aika kuluneen näköiset ja toisessa jalassa minulla on hieman ulospäin astumisvirhetä ja nyt alkaa näkymään myös kengän pohjassa. Onneksi ostin pari talvea sitten uudet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin Uggit viidettä talvea käytössä. Lyhytvartiset ja samaa sävyä kun lempillä. Pinta on kauttaaltaan aika kulunut ja muutama tahra siellä täällä, eivät kuitenkaan huomattavan ränsistyneet. Oikea kenkä vähän mennyt linttaan (super vähän, ei huomaa kävellessä, mutta silmällä erottaa). Kengän pohjat hyvässä kunnossa, ei juurikaan kuluneet. Yllättävän paljon kestäneet kengät :D Laiskana en ole jaksanut suojata niitä kuin oston jälkeen ja olen laittanut ne jalkaan jo hyvissä ajoin syksyllä (kastuneetkin varmaan tuhat kertaa)

   Poista
 5. Minulla on uggit ja olen ollut niihin todella tyytyväinen. Myös halutessaan voi sisuskarvaa ikään kun "raaputtaa" sisältä jolloin se nousee pystyyn ja se on taas pörröinen ja lämmin.(:

  VastaaPoista