tiistai 1. heinäkuuta 2014

Tiedä mistä maksat


Elämme kertakäyttökulttuurin aikaa. Kuluttajille myydään yhä halvemmalla valmistettuja vaatteita, joiden saumat purkautuvat jo ennen kuin ne on ostettu. Vaatteita, jotka nyppääntyvät ja haalistuvat yhdessä pesussa. On mielestäni jokaisen kuluttajan velvollisuus tietää mitä ostaa:
Millaista materiaalia vaatteissaan suosii, ja lisäksi, mitä ostoksellaan tukee.

En viihdy ketjuvaatekaupoissa, enkä pidä sellaisesta muuten-vaan-shoppailusta niissä ihan sen takia, koska minua ahdistaa se valtava määrä huonolaatuista vaatetta ja niiden hinta-laatusuhteen järjettömyys. Kertakäyttövaateteollisuus on valtava rasite luonnolle. Jokainen tietää, mitä esimerkiksi kahdenkymmenen euron akryylineuleelle käy muutaman käytön ja pesun jälkeen. Muutaman..? On mielestäni ihan sanomattakin selvää, että vaatteen tulisi kestää ja olla käytössä paljon kauemmin. Synteettisistä kuiduista, kuten akryylistä ja polyesteristä, tehtyjä vaatteita ei käytön jälkeen voi enää oikeastaan mitenkään hyödyntää, ja ne lopulta päätyvät täysin käyttökelvottomaksi jätteeksi.

Tämä villapaita on hyvä esimerkki siitä, millainen vaatteen mielestäni tulisi olla. Äitini osti tämän paidan kierrätyksestä 90-luvun alussa. Ken tietää, kuinka kauan se on ollut käytössä jo ennen kuin äitini sen itselleen osti, ja meidän perheessämme sitä on käytetty jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Tämä villapaita on ollut kovassa käytössä kotona, koulussa, kaupungilla ja jopa sienimetsässä, aina tänne 2000-luvulle saakka. Eikä siitä vieläkään voi sanoa, että se näyttäisi käytetyltä.


Laadukkaasta materiaalista valmistettu Mexx-merkkinen neule voi hyvinkin maksaa 50-80 euroa uutena. Kirpputorilla tämän sai hintaan 2€

Mielestäni on suoraan sanottuna huijausta ja täysin kohtuutonta pyytää kuluttajalta 20 euroa 100% akryylipaidasta. Jos tarvitset villapaidan talveksi ja budjettisi on 20 euroa, suuntaa halvan ketjuvaateliikkeen sijaan kirpputorille, kierrätyskeskukseen tai vaikkapa SPR:lle. Pitkin Suomea löytyviltä SPR-kirpputoreilta, joissa vaatteen materiaali on otettu huomioon hinnoiteltaessa, ei yleensä tee sellaisia aivan superhalpoja löytöjä, mutta niistä saa hyvinkin kohtuullisella hinnalla hyvälaatuisia käytettyjä vaatteita, esimerkiksi juurikin villapaidan talveksi. Eikä vaan yhdeksi talveksi, vaan useaksi vuodeksi.

Joskus ehkä haluat juuri jonkin tietyn tyyppisen tai värisen vaatteen, eikä sellaista satu löytymään käytettynä. Mikäli päätät ostaa vaatteen uutena, kannattaa kuitenkin satsata laatuun. Kallis merkki ei suoraan takaa laatua, mutta useimmiten vähän hintavammat vaatteet, joita mahdollisesti kutsumme merkkivaatteiksi, on valmistettu paremmasta ja kestävämmästä materiaalista.


Olen aina ollut tarkka ostoksistani, ja miettinyt useaan kertaan ennenkuin ostan vaatteen, etenkin jos ostan vaatteen uutena. Itsekin ostelin aina silloin tällöin uuden vaatteen ketjuliikkeestä, mutta jo muutama kerta riitti opettamaan sen, miten kertakäyttökulttuuri näissä vaatteissa ja niiden käyttöiässä näkyy.

Vaateliikkeiden alennusmyynnit saavat ihmiset liikkeelle ja ostamaan paljon enemmän kuin olisi oikeasti tarpeen. Alennetut hinnat houkuttelevat ostamaan, mutta kannattaako huonoa vaatetta ostaa, vaikka sen saisi halvalla, jopa ilmaiseksi? Kun tietää jo valmiiksi, miltä se tulee viimeistään vuoden, kenties jo lyhyemmänkin ajan päästä näyttämään. Halvan hinnan ei tulisi olla ainoa ostoperuste.

Pellava on todella laadukas ja hyvä luonnonmateriaali. Se on antibakteerista, eli se sopii mitä parhaiten esimerkiksi kasvopyyhemateriaaliksi. Meillä kaikki kasvopyyhkeet ovat pellavaa juurikin sen antibakteerisuuden ja kuumapesukestävyyden vuoksi. Se on myös hyvin kestävää. Pellavakangas oikeastaan vaan paranee käytössä. Lisäksi pellava on kasviperäistä, mikäli eettisistä syistä haluaa suosia pukeutumisessaan kasviperäisiä materiaaleja.

Myös puuvilla on yleisesti ottaen hyvä materiaali. Jos on kiinnostunut aiheesta, kannattaa ottaa selvää myös siitä, onko puuvillavaate, jonka on aikeissa ostaa, tehty geenimanipuloimattomasta vai geenimanipuloidusta puuvillasta. Vaikka vaate olisi 100% puuvillaa, se ei välttämättä vielä kerro sitä, onko puuvilla laadukasta. Erilaisten puuvillojen laaduissa on nimittäin suuriakin eroavaisuuksia.

Tämän löysähkön neulepaidan löysin viime viikolla kirpputorilta. Sain paidan alle eurolla. Todella hyvälaatuinen, pehmeä silkkineule sisältää 95% silkkiä ja 5% kasmirvillaa, eikä mitään muuta.

Vaikka kirpputorilta löytyvä, hyvästä materiaalista valmistettu vaate olisi iso tai ei istuisi täydellisesti, kannattaa se muutaman euron hinnalla ottaa. Liian isoa paitaa voi tuunata, tai sen voi ottaa käyttöön ihan vaan kotipaidaksi. Käyttäisitpä sitä sitten mökkipaitana, kotipaitana tai yöpaitana, on laadukkaasta ja ihoa vasten hyväntuntuisesta materiaalista valmistettu vaate takuulla mukavampi sujauttaa ylleen kuin se oloasu, jonka nypyttömyydestä ja superpehmeydestä ensimmäinen pesu jätti vain muiston.

Tämä kierrätyskeskuksesta löytynyt Repeatin neule on 100% merinovillaa. Se on oikea luksusmateriaali, joka tuntuu hyvältä ihoa vasten, ei kutita, hengittää ja on myös kestävää käytössä. 

Merinovilla on tosin herättänyt paljon keskustelua tuotantonsa eettisyydestä. Jos olen ymmärtänyt oikein, julmuudestaan kohuttu tuotantotapa on (Australiaa lukuunottamatta) jo kielletty kaikissa merinon tuotantomaissa. Australia on kuitenkin merinon suurtuottaja, ja siellä tuotetaan yhä suurin osa tästä merinovillasta kyseisellä, eläinrääkkäyksenä pidetyllä tavalla. (lähde, lähde)
Pitää kuitenkin muistaa, että on myös paljon eettisesti oikein tuotettua merinovillaa. Muun muassa USA:ssa, Euroopassa, Uudessa-Seelanissa sekä Etelä-Amerikassa tuotetut merinot ovat sellaisia, joissa julma tuotantotapa on kielletty. Täältä löydät listan eettisistä merinoista.
Ennen merinovillaisen vaatteen hankkimista kannattaa siis ottaa selvää, mistä villa on peräisin. Jokaisella kuluttajalla on oikeus tietää ja tiedustella brändin merinovillan, tai ihan minkä tahansa käyttömateriaalin alkuperää. Nyt kymmeniä artikkeleja luettuani ja tietoa etsiskeltyäni olen tullut siihen tulokseen, että mikäli joskus aion ostaa uutena merinovaatteen, kankaan tai langan, pyrin selvittämään ensin, että sen materiaali on eettistä. Vähintään sen, että sitä ei ole tuotettu Australiassa.
Tämän Repeat-merkin käyttämästä merinovillan alkuperästä en löytänyt tietoa. Toisaalta pitää kuitenkin ottaa huomioon se, että käytännössä kaikki vaatteeni on ostettu käytettynä kierrätyksestä. Kirpputorilta vaatteen ostaminen tai ostamatta jättäminen ei mielestäni enää suoraan tue brändiä ja sen tuotantotapaa. 
Kannustan kuitenkin ottamaan tällaisista asioista selvää, ja minulla itsellänikin on vielä paljon opittavaa. 


Superlämmin metsänvihreä villaneuletakki kuuluu omiin talven suosikkeihini. Tämä täydellinen pakkaspäivien pelastaja on itse kudottu, eli siinä ei kirpputorilta ostettaesssa ollut materiaalilappuja. Pystyy kuitenkin tuntemaan ihan näppituntumalla, että takki on tehty laadukkaasta, jämäkästä villasta. Kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta löytää yllättävän usein hyvia villavaatteita, kuten tämänkin takin, hintaan 4€/kg.

En tiedä onko uusien, huonolaatuisten vaatteiden haalimisessa kaupasta syynä väliinpitämättömyys vai puhdas epätietoisuus. Kauppoja ja kirpputoreja kierrellessäsi ota tavaksesi kurkata kokolapun lisäksi saumassa olevaa materiaalilappua. Yllättävän pian oppii tuntemaan ja ihan silmällä näkemään, mikä vaate on materiaaliltaan hyvä. Älä ummista silmiäsi vaatteiden kestämättömyydeltä.

Radikaalia muutosta vaatteiden puolesta ekologisempaan elämään on vaikea tehdä yhdessä päivässä tai ehkä vuodessakaan, mutta aloita pienin päätöksin ja teoin. Aloita pienin askelin oma matkasi kohti järkevää ja määrätietoista kuluttajaa, ja samalla kohti kestävämpää tulevaisuutta.

32 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoinen teksti:) Varmasti yritän ottaa tavaksi katsoa juurikin nuo materiaalilaput!!:D ja tää blogi on niin ihana ja inspiroiva! Koska muuten toteutat sen kysymyspostauksen?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tosi paljon ja hieno juttu että tämä teksti jollain tapaa motivoi asian suhteen :)
      Kysymyspostaus on yhä vähän työn alla, mutta sanotaan että voiton puolella ollaan ;D Sitä ei ole enää kovin paljoa tekemättä.

      Poista
  2. Tosi hyvä kirjoitus! Vaikutat tosi fiksulta ihmiseltä, sulla on mielenkiintosia ajatuksia!!

    VastaaPoista
  3. Todella ihana tuo eka villapaita! <3 Ottaisin heti omaksi! ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen ihan rakastunut siihen ja sen värimaailmaan ;D

      Poista
  4. Todella hyvä informaatiota antava kirjoitus! :) Tästä pitäisi ihmisten puhua paljon nykyistä enemmän. Muakin on alkanut vähän ''etomaan'' nuo halpisketjuliikkeet, varsinkin sen Bangladeshin tehdasrakennuksen onnettomuuden jälkeen... :/ Kirpputorit kunniaan siis! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kestävyys vaatteiden ja asusteiden materiaalien suhteen tuntuu jossain määrin olevan jopa vaiettu aihe kuluttajien keskuudessa. Niimpä, seurasin itsekin uutisointia kyseisestä tapaturmasta :/

      Poista
  5. Tosi hyvä teksti! Oon itse tosi tarkka millaista materiaaliaolevan vaatteen ostan. Ja tätä oon harrastanut nyt noin 7 vuotta. Katson aina materiaalilapun kun ostan vaatteita, sillä en halua maksaa "turhasta" joka menee muutaman pesun jälkeen pilalle. Panostan kaikissa tuotteissa laatuun ja ostan mielummin sen 100euron nahkalaukun kuin monta 20e maksavaa tekonahkalaukkua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Siitä tulee lopulta osa omaa elämäntapaa, josta olisi vaikea enää luopua.
      Nimeomaan! Hyvä nahkalaukkuhan voi kestää kovassakin käytössä jopa useita vuosikymmeniä, kun taas muovinen versio aiheesta ei välttämättä edes yhtä vuotta. Nahasta tulee vaan paremman näköistä vanhetessaan, ja esimerkiksi kirpputoreilta löytyvät nahkalaukut -ja reput ovat yleensä ihan mielettömiä löytöjä :)

      Poista
  6. Mielenkiintoinen postaus Lempi! :) muistatko muuten paljonko maksoi epilaattori minkä esittelit aiemmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      Silloin kun ostimme laitteen, sen hinta oli muistaakseni noin satasen. Epilaattorien hintahaarukka on todella suuri. Meille neuvottiin epiloinnin olevan sen verran viheliästä puuhaa, että epilaattorin ominaisuuksista ja hellävaraisuudesta ei välttämättä kannata tinkiä. Päätimme sitten ostaa hintavamman epilaattorin, johon olemme kyllä olleetkin todella tyytyväisiä :)

      Poista
  7. Kiitos ihan kauheasti tästä, tämä avasi paljon silmiäni ! :) lupaan yrittää ostaa laadukkaampaa, koska kyllä, se on todella ärsyttävää kun kaunis paita kestää sen muutaman käyttökerran ja sitten siihen tulee reikä. Jep. Ihanaa. Todella inspiroiva teksti ja nyt tekee mieli mennä kiertämään kirpputoreja !! Ja ps ihan pakko sanoa että etsin farkkutakkia keväällä, ja katsoin "halpavaateliikkeuden" hintoja, ja nekin olivat suht kalliita! Sitten löysin kirpparilta ihanan takin viidellä eurolla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, todella ihanaa kuulla! :) Niimpä, olet ihan oikeassa. Tulee sellainen huijattu olo, kun kaupassa pehmeältä tuntunut ja kivalta näyttänyt paita on kuin eri vaate muutaman käytön ja pesun jälkeen.
      Niimpä, huonommastakin farkkutakista saa vaatekaupassa yleensä maksaa yli 20 euroa, kun kirpputorit ovat farkkukangasta ja -vaatteita pullollaan. Ja se, että takki on päätynyt edellisen omistajansa käytön jälkeen hyväkuntoisena kirpputorille saakka, kertoo yleensä jo jotain sen materiaalin kestävyydestä! :)

      Poista
  8. Aivan mahtavaa tekstiä! Laitto kyllä ajatteleen asioita! Oon just sellanen shoppailija, mutta lupaan nyt muuttua :):)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tosi hieno juttu! :) Aloita pienillä pieniä valinnoilla ja muutoksilla, jotka edesauttavat kestävää kehitystä. Pikkuhiljaa hyvä tulee :)

      Poista
  9. Moikka Lempi! Kommentoin jo tuohon ylös tuota sun hyvää kirjotusta, mutta mulla tuli mieleen myöhemmin yksi asia, mikä ei liity tähän sun postaukseen kylläkään mitenkään (mutten tiedä minne muualle tästä kirjottaisin)! Tiedän että oot aikeissa hakea lääkikseen muutaman vuoden kuluttua, itse olen samoin, mutta kirjoitin ylioppilaaks jo jokunen vuosi sitten. Ajattelin vinkkinä mainita sulle, että netissä useilla palstoilla myydään lääkiksen valmennuskurssien kurssimateriaaleja edullisesti! Itse ostin vuosi sitten yhden valmennusmatskun ja siitä on ollut tosi iso apu. Mulla juolahti mieleen että kun niissä on usein kursseittain kaikki lukio-oppimäärään sisältyvä teoria tiivistettynä ja tehtävät myös, niin mikäli sulla vain on suinkin aikaa ja kiinnostusta niin tuon matskun läpikäyminen voisi olla hyödyllistä jo lukio-opintojen ohessa! Ite näin jälkikäteen miettien olisin ehkä tehnyt niin että olisin lukiossa sitä mukaa kun kursseja kävin, niin lukenut myös valmennusmateriaalia siinä sivussa. Eri firmoilla on mun mielestä laadukkaita materiaaleja, yleensä ne maksaa kai noin 400-500e mutta netissä myydään viime vuoden matskuja jopa alle satasella. En valitettavasti tunne ketään henk.koht, joka olisi myymässä mutta esim. Epionen palstalla (epione.alyvuoto.fi) on useita myynnissä. Tuo on muuten tosi kiva ja hyödyllinen keskustelupalsta, missä lääkikseen pyrkijät voivat keskustella pääsykokeeseen ja fykebi lukiokursseihin liittyvistä asioista! Siellä on esim. erikseen ihan lukiolaisillekin hyödylliset alapalstat kutakin lukiokurssia koskien. Mäkin olen siellä kysellyt neuvoa useaan lukiokirjan tehtävään ja aina on yleensä löytynyt joku, joka osaa auttaa. :))) -Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihan älyttömän paljon viestistäsi ja vinkeistäsi, et uskokaan kuinka hyödyllisiä ne olivat!
      Heh, arvaatko mitä olemme jo mamman kanssa sopineet tämän vuoden syntymäpäivälahjasta ;D

      Poista
    2. Mahtavaa! :-) Voin koittaa kysellä lääkikseen päässeiltä kavereiltani josko jollakulla olisi myydä noita valmennusmatskuja. Ja niinpä, ainakin tuo epionen palsta on oikea kultakaivos, sieltä saa niin paljon hyviä vinkkejä sekä apua ja vertaistukea muilta hakijoilta!

      Poista
  10. Kiitos hyvästä ja perusteellisesta kirjoituksesta. Vastuullinen kuluttaminen on asia, josta me vähän iäkkäämmätkin kuluttajat tarvitsemme muistutusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! On aina yhtä mukavaa kuulla että oma teksti on herättänyt ajatuksia lukijoissa. Niimpä, itse kukin aina silloin tällöin tarvitsee vähän muistutusta, myös minä itse. Kannattaa aina ajatella kahteen, tai vaikka kolmeenkin kertaan ennenkuin ostaa uutta :)

      Poista
  11. Mä olen töissä jätteenkäsittelylaitoksella eli kotoisammin kaatopaikalla. Ehjän ja hyväkuntoisen poisheitettävän tavaran määrä päivässä on tämän kokoisessa kaupungissa kymmeniä tonneja. Eihän siellä näe kuin asiakkaiden tuomat tavarat. Roskakuskit ajaa omat kuormansa vielä päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia viestistä ja uudesta näkökulmasta täällä kommenttiboxissa! Se on niin vaikeaa edes kuvitella näin maallikkona, ihan älytöntä. Jokaisen täytyisi kyllä joskus päästä sinne näkemään, niin asia tietyllä tapaa konkretisoituisi, ja miettisi kahteen kertaan ennen kuin heittää vielä ihan käyttökelpoisen vaatteen tai tavaran roskiin. Sitä paitsi, ei luulisi kuluttajalta olevan suurikaan homma viedä sellaista käyttöön kelvollista vaatetta tai tavaraa esimerkiksi hyväntekeväisyyskirpputorille ihan rehellisen roskan sekaan heittämisen sijaan.

      Poista
  12. Tosi hyvä ja ajatuksia herättävä postaus! Ite oon kans jonkin verran alkanu miettiä, mitä kaikkee sitä ostaa, mutta valitettavasti edelleen tulee kyllä osteltua myös halpaliikkeistä jonkin verran :/ Oletko lukenut kirjan Hyvän mielen vaatekaappi (Rinna Saramäki)? Oon kuullu, että on hyvä kirja, ja aikeissa olisi lukea se mahdollisimman pian :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan hyvä kirja, suosittelen! :)

      Ja todella hieno postaus tärkeästä aiheesta, Lempi. Vaikea uskoa että olet vasta lukio-ikäinen, kirjoituksesi ja ajatuksesi vaikuttavat paljon kypsemmiltä. Hyvää kesän jatkoa!

      Poista
    2. Kiitos todella paljon viesteistänne ja kirjasuosituksesta! Pitääpäs heti tänään tarkistaa sattuisiko kirjaa löytymään kirjastoista.
      Ensimmäiseen viestiin: Kuten kirjoitin, suuria muutoksia on vaikea aivan yhtäkkiseltään tehdä, mutta se, että on alkanut miettiä asiaa, on jo todella paljon. Se on mielestäni jopa kaikkein merkitsevin ja suurin askel, ja sen olet jo ottanut! :)

      Samoin, teille molemmille, todella ihanaa ja rentouttavaa kesää (jota on onneksi vielä ihan reilusti jäljellä) ;D

      Poista
  13. On vaikea uskoa, että olet "vasta" lukiossa. Vaikutat todella kypsältä ikäiseksesi. Tää teksti oli täyttä asiaa, hyvin perusteltu ja kirjoitettu. Ajattelet selvästi omilla aivoillais, mutta et ole liian mustavalkoinen. Jatka samaan maalliin, tuut pääsemään vielä pitkälle:)

    VastaaPoista
  14. Tosi hyvä kirjoitus! Sulla on niin ihana tapa elää ja ajatella :D

    VastaaPoista