sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Gluteenittoman ruuan aikaansaannoksia


Hei! Ajattelin tulla kertomaan teille hieman kokemuksiani gluteenittomasta ruokavaliosta, ja sen vaikutuksia. Olen nyt syönyt noin 1,5-2 kuukautta gluteenitonta ruokaa. Käytännössä siis ruokaa, joka ei sisällä gluteeniviljoja eli vehnää, ohraa tai ruista. Äkkiseltään se voi kuulostaa kovin rajatulta, etenkin, jos siihen liittää jonkin muun erityisruokavalion (kuten minulla kasvisruokavalio). Kokeiluni myötä olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että kenenkään ei ole pakko syödä gluteeniviljoja, ilman niitä pärjää oikein hyvin. Nykyään on kuitenkin niin paljon muita korvaavia tuotteita, ja muutenkin valtavasti valinnan varaa. 
Olen huomannut oloni paljon paremmaksi monella hyvinvoinnin osa-alueella. Tämän ruokakokeilun avulla olen löytänyt myös joitain yksittäisiä ruoka-aineita, jotka eivät minulle sovi. Olen todella onnellinen siitä. 
Niin se vaan menee, että kokeilemalla selviää, vaikka se vaatiikin vaivannäköä. Minulla tie oikean ruokavalion löytämiseen on ollut täynnä pettymyksiä, lannistumisia, ärsytystä, luovuttamisen halua ja toisinaan itkupotkuraivareita. Oikeille jäljille pääseminen on kuitenkin antanut paljon, fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös henkisesti. Onneksi kaikki ovat tukeneet ja kuunnelleet minua, kun olen halunnut kertoa tuntemuksistani. Kaverit, perheenjäsenet ja koulun keittiön henkilökunta on kärsivällisesti jaksanut auttaa, ja tsempata.
Tietenkään en ole vielä valmis tässä pitkässä prosessissa, vaan se varmasti jatkuu vielä monta kuukautta, ellei vuottakin. Etenkin silloin, kun huomaa, ettei elimistö voi hyvin, on vaan aloitettava itselleen oikeanlaisen ruokavalion etsiminen. Sen löytäminen ei nimittäin tapahdu itsestään tekemättä mitään.
Keliakia. Se kuulostaa jotenkin todella etäiseltä. Jostain syystä minusta ei vain tunnu, että minulla olisi keliakia. Olen aina ajatellut, että keliakian oireet olisivat paljon rajummat ja pahemmat, kuin omani. Mutta en ole varma, voin olla myös väärässä. Verikokeessa ei näkynyt mitään. Nyt pitäisikin alkaa miettiä, lähdenkö jatko-tutkimuksiin. Se kuitenkin tarkottaisi viljojen syömisen uudelleen aloittamista, ruokapäiväkirjaa.. Se ei ole välttämättä ihan helppo juttu. Minulla on onneksi koululääkärille aika pian, pohdimme hänen kanssaan, miten teen.

Ihon muutos on merkittävin ulospäin näkyvä muutos. Kuvat joulukuulta ja helmikuulta. Valo on aika erilainen kuvissa, mutta kyllähän noissa nyt jotain eroa näkyy.

Vasemmanpuoleisessa ihollani on (minulle) aika paljon meikkiä: meikkivoidetta ja puuteria, koska meillä oli tanssiesitykset. Oikeanpuoleisessa minulla on vain mineraalipuuteria, ja sitäkin todella vähän, koska se oli ihan lopussa.
Mikä minut itseni yllätti, oli se, että ihoni kunto parantui merkittävästi heti parin gluteenittoman viikon jälkeen. Samoihin aikoihin, kun lopetin antibiootit. Olin syönyt antibioottikuurista 2/3, mutta en huomannut suuria muutoksia ihossani niitä syödessä. Sitäpaitsi minulla ei enää oikein antanut luonto periksi syödä niitä kaikkien vatsaongelmien ohella. Siksi aloin unohdella ottaa lääkkeen aamulla, ja antibiootteja oli erityisen vastenmielistä syödä. Kuuria ei pitäisi lopettaa kesken, mutta toisaalta, en ole kertaakan joutunut katumaan päätöstä.
Uskon siihen, että jos finnejä tulee epäsopivan ruokavalion tai elämäntavan takia, ei niitä lääkkeillä tai tuotteilla saa parannettua. En kuitenkaan väitä, etteivät antibiootit joillain voisi auttaa. Tiedän monta hyvää esimerkkitapausta, joissa antibiootit ovat vähentäneet tai hävittäneet finnit, ihan lopullisestikin, eikä vain vähäksi aikaa.

Nyt olen kuitenkin huomannut monta tärkeää asiaa ruokavaliooni liittyen, ja kuten sanoin, olen oikeilla jäljillä. Tästä on hyvä jatkaa. Tulevaisuus näyttää, miten käy ruokavaliolleni. Suunnitelmissa on kuitenkin jatkaa gluteenitonta ruokavaliota ainakin vielä tämä kevät. Kirjoittelen teille pian lisää kokemuksistani!

23 kommenttia:

 1. Ihon kunnossa on kyllä huima ero ja koko kasvoissa ja silmissäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! :) Se on jännä katsella vanhoja kuvia nyt, kun iho on jo ihan erilaisessa kunnossa. En edes muistanut sen olleen noin huononssa kunnossa :o

   Poista
 2. Ootko laihtunu? :O näytät paljon laihemmalta tossa uuemnassa kuvassa! Toivon ettet oo, koska oot ollu aina oikeesti tosi laiha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että se on enemmän sellaista turvotusta, joka on laskenut kasvoiltani ja ihan muutenkin mahasta sormiin saakka :D Ei hätää siis ;)
   Toki ehkä pari kiloa minulta on tippunut painoa, mutta se on varmasti ihan luonnollista, kun jättää kaikenlaiset pullat, vaalean leivän yms pois ruokavaliosta. En laihduta missään nimessä.

   Poista
 3. Viljatuotteet usein aiheuttaa turvotusta naamaan sekä vatsaan, joten ihan selviä muutoksia voi näkyä. Googlettamalla löytyy paljon tietoa kiinnostuneille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! On ihan mielenkiintoista lukea myös muiden kokemuksia aiheesta, siksi selailenkin aina välillä erilaisia keskustelupalstoja ym. joissa ihmiset kertovat omista tuntemuksistaan ja havainnoistaan :)

   Poista
 4. selkeästi huomaa jo eron! ((: aina niin nätti lempi <3 ja ano mun mielestä on lähtenuyt vaan sellasta "lapsenpyöreyttä" kasvoista (:

  VastaaPoista
 5. näytät kyllä tosi hyvälle! kiva jos olosikin tuntuu sille! ;)

  VastaaPoista
 6. Heippa!

  Mullakin epäiltiin Keliakiaa, otettiin verikokeita paljon. Onneksi tulos näytti negatiivista. Tämän jälkeen otettiin taas lisää verikokeita, nyt myös allergiat. Kappas sieltä paljastuikin venhä -allergia (plus pari muuta). Oireet ovat helpottaneet todellakin, kun tietää mitä välttää. Jos sulla on esim. allergioita (koivu yms.) niin suosittelen, että kysyisit mahdollista allergiakokeista.

  Toivottavasti saat apua oireisiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi, hyvä että löysit oireillesi syyn :)
   Minulla ei ainakaan tietääkseni ole minkäänlaista siitepöly -allergiaa ym. mutta täytyy miettiä tuollaisissa allergiatesteissä käymistä. Eihän siinä ainakaan mitään menetä, vaikkei allergioita löytyisikään. ''Hyvällä'' tuurilla niistä saakin jotain näkymään, koska ihan selkeästi kotimaisissa viljoissa on jotain, mikä ei mulle sovi.
   Kiitos paljon viestistäsi! :)

   Poista
 7. Näytät paljon laihemmalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan laittaa turvotuksen piikkiin :D En ole laihtunut, muuta kuin korkeintaan 1-2 kiloa näiden parin kuukauden aikana. Mutta kuten sanoin, en aio laihduttaa :)

   Poista
 8. Itse oon joutunut kanssa tänän talvena pohtimaan tota gluteenitonta ruokavaliota, kun vähänkin kun syö enemmmän viljaa, niin jo on maha solmussa! Pientä vaivaa kun jaksaisi nähdä, niin kyllähän sitä voisi sitten paljon paremmin :)

  Sellainen kysymys vielä, että millä tavalla oot tossa reunassa olevista kuvista saanut sen kehyksen pois? Kun itse kun omaan blogiin laitan jotakin tohon reunaan, niin niihin ilmestyy sellanen typerä haalea kehys.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! :) Oman kehon ''kuunteleminen'' on mielestäni todella tärkeää, ja se on tie hyvään oloon. Alussa tietenkin vähän otti päähän, kun piti jättää syömättä joitain juttuja, joista tykkää. Nykyään on niin paljon korvaavia tuotteita, ja ruokavalikoimaa muutenkin, että varmasti jokainen jotain syötävää löytää :D Tsemppiä sinulle!
   Olen ottanut blogini kaikista kuvista kehykset pois, eli ne lähtevät sekä postauksen kuvista, että noista reunalla olevista. Sen saa muokattua blogin html -koodista. Sen koodin kanssa pitää kuitenkin olla todella varovainen, koska jos sinne laittaa jotain väärin, niin koko blogi voi olla hetkessä sekaisin. En muista tarkalleen, mistä sivulta/blogista löysin ohjeet html:n muokkaamiseen niin, että reunat lähtevät pois. Googletahan, niin varmasti löydät ohjeet helposti! :)

   Poista
 9. Itse en usko että viljat ovat ihmisen ruokaa :D Vaikka ei olisi keliakiaa voi olla vilja yliherkkyys. Lääkärissä iholle tehdyissä allergia kokeissa nähdään välittömät reaktiot mutta viivellä tulevat oireet eivät kokeissa näy. :/ Meikäläisellä ei myöskään verikoikeissa keliakiaa löytynyt. Pari vuotta syöny gluteiinittomasti ja nyt tuntuisi turhalta vaihtaa takaisin. Kaikelle löytyy terveellinen ja maukas vaihtoehto.

  Ja ihmiset jotka eivät ole perehtyneet siihen mitä suuhunsa laittavat kauhistelevat että onpas yksipuolista. Enemmistö väestä lappaa leipää ja pastaa mutta ei syö paljoa ravinteikasta ruokaa ja on aliravittuja.

  Olen lukenut keskustelu palstoilta viljaherkyys tapauten kertomuksia. Varsinkin lapsistaan huolestuneiden vanhempien. Monet kirjoittivat ettei lääkäreiden testeissä löydetty mitään mutta saivat vastauksia kun kävivät MSAS-analyysissä.
  Siinä muutama linkki. Kannattaa lukea aiheesta laajemmin netistä jos kiinnostaa :)
  http://www.heigreen.fi/palvelut.html
  http://www.ninalaurell.fi/108660429

  En ole itse käynyt msas-analyysissä joten en voi sanoa toimiiko. Monesta varmasti humpuukia. :D


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen todella ''samoilla raiteilla'' kanssasi!
   Heikkilän ''Vaaralliset viljat'' -kirja taitaa olla sinulle tuttu :D Heikkilä ajattelee ja kirjoittaa viljoista samaan tapaan, kuin sinäkin (kuten kirjan nimestä voikin päätellä.) Olen selaillut sitä joskus, ja mielestäni se vaikuttaa todella järkevältä. Ajattelinkin lukea sen joskus oikein ajatuksella kannesta kanteen.
   Täytyypä mennä lukemaan tässä joku päivä ihan ajan kanssa noista MSAS-jutuista, vaikuttaa mielenkiintoiselta.
   Kiitos paljon viestistäsi! :)

   Poista
 10. Kirjoitin pitkän viestin mutta nettiyhteys katkesi ja viesti katosi enkä jaksa kirjoittaa sitä uudestaan. :D Mutta viestini pointti oli, että itse paransin oman akneni puhtaalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Ruokavalion puhtaudella tarkoitan sitä, etten syö enää niin paljon sokeria kuin ennen ja välttelen pahimpia lisäainemössöruokia :D Gluteenittomuus on ollut myös suuri osatekijä! Ehkä merkittävin tekijä aknen parantumisessa. En voi kuin suositella myös muille aknesta kärsiville, jos lääkkeistä ei tunnu saavan apua. :)

  VastaaPoista
 11. Heippa !

  Selailin eri blogeja ja bongasin jostain blogisi. Lueskelin muutamia postauksia ja huomasin, että syöt gluteenitonta ruokaa ja minua rupesi mietityttämään, että syötkö gluteenitonta ruokaa sen "allergian" takia vai ihan muutenvaa, ihon parantamiseski yms ? :) Yhdellä ystävälläni oli kova akne ja hän pohdiskeli mikä voisi auttaa asiaa. Muutaman lääkärikäynnin jälkeen häneltä otettiin ihosta näytteet ja todettiin ihokeliakia. Ja mietin vain että jos syö gluteenitonta ruokaa aknen takia, niin onko sinulle tullut koskaan mieleen voiko se johtua että sinulla olisi keliakia, joka vaikuttaisi ihottumana (aknen tyylisesti) kasvoissasi, ynnä muualla kehossa?
  Itselläni on keliakia, joka oireilee väärästä ruokavaliosta ihottumana ja mahakipuna. Ja olen syönyt gluteenitota ruokaa viisi vuotiaasta lähtien ja minulla ei ole ollut koskaan sellaista kunnon aknea. Muutama finni selässä ja sillä olen mennyt. Ikäähän tuossa on tuollaiset viisitoista vuotta.

  VastaaPoista
 12. Voin antaa sinulle vinkin vähän "nopeampaan" parantumiseen. Itse olen paininut finnien kansa 15 vuotiaasta asti eli 15 vuotta, josta suurimman osan ajasta olin pillerillä. Pilleriltä pois jäämisen jälkeen hormonit oli pitkään sekaisin. Luin kanssa noita Heikkilän juttuja ja VHH-dieetistä, gluteenittomuudesta ja sitten Candida Albicansista. Mutta vasta nyt pari viikkoa sitten rohkastuin menemään Candida dieetille ja otin oikein kunnolla siitä selvää. Tosin syön kyllä sokeria fruktoosin muodossa eli olen sellaisella sovelletulla Paleo/SCD/Candida-dieetillä ja raskaampien proteiinien kanssa syön vatsahappokapseleita (HCL Betaine). Candidan poistumisen seurauksena tuli paljon kaikkia epämiellytäviä oireita (mm. huimausta, näön sumenemista, päänsärkyä, kurkkukipua, voimattomuutta, väsymystä), mutta kun sain oikeat vitamiinit, maarianohdaketta, nokkosteetä, molybdenunumia ja parin viikon jälkeen rupesin popsimaan probiootteja niin olo on tasaantunut siitä. Ja voin sanoa että jo kolmen päivän jälkeen dieetillä olosta (samaan aikaan kuukautiskierrosta johtuen on yleensä tullut monia finnejä) alkoi iho jo kirkastua ja tukka kiiltää terveellä tavalla. Nyt ei ole tullut finnejä enää samalla tahdilla. Aion seuraavaksi jättää pois kaikki sokerit eli hedelmät ja marjat jos ei parane tästä. Yksi finni tuli leukaan viime yönä, mutta se onkin sitten se ainoa. Ero on merkittävä entiseen. Kieli ei myöskään ole enää niin kummallisen valkoisen kalvon peitossa, eikä tule alapäähän niitä naistenvaivoja liittyy tuohon Candidaan. Lisäksi mieli on paljon selkeämpi ja olo energisempi. Mutta syödä pitää paljon, jottei laihdu. Itse olen laihempaa tyyppiä. Kannattaa myös lukea teorioita ruokavalioiden ja verityyppien välillä (englannin kielellä googleen vaan hakua). En tosin tiedä uskoisiko niitä sitten kuitenkaan. Mutta tässä mun vinkki sulle. Koita tuota Candida puhdistus/poistokuuria, antibiootit ei sitä tapa ku se on hiiva, mutta älä aloita dieettiä ennen kuin olet lukenut mitä pitää tehdä, ettei mene maksa ja muut pilalle. Candida poistuessaan/kuollessaan vapauttaa 79 erilaista myrkkyä kehoon. Mutta tässä miten itsellä tuo selvisi. Seuraava askel on kuukauden dieetillä olon jälkeen alkaa lisätä pikkuhiljaa niitä ruokia, joita olen nyt eliminoinut. Ajattelin aloittaa maitotuotteista ja ihan vaan kokeilemalla ensin kefir- piimää ja sitten probioottista jogurttia (laktoosi on yksi sokeri muuten, kuten myös hedelmäsokeri, ksylitoli, maissisiirappi, hunaja jne., joten lue myös noista eri sokerityypeistä.) Mutta pieni varoituksen sana, Candidasta sanotaan, että siihen menee 6-18kk:tta aikaa parantua täysin. Hiiva on tehnyt reikiä kudoksiin ja levinnyt usein muihin elimiin ja menee aikaa että ne korjaantuvat. Tuona aikana ei saa ruokkia sitä hiivoilla, homeilla tai sokereilla. Itse meinasin fuskata ja kokeilla VHH:ta tuona aikana, koska en elämäntapani vuoksi voi välttyä täysin sokereilta tms. kielletyltä. Kiitos.

  VastaaPoista
 13. Päivä päivältä alkaa gluteeniton ruokavalio kuulostaa houkuttavammalta. Vaikka rakastankin kaikkea höttöä, ei vatsa tunnu kestävän viljoja laisinkaan. :/

  VastaaPoista
 14. Minulla oli tosi hankala ihottuma monta vuotta. Tuli sellaisia halkaisijaltaan noin 4 sentin kokoisia kutisevia ja karheita ihottumalaikkuja joka paikkaan. Silmien ympärillä oli tosi pahassa kunnossa iho, kuiva, hilseilevä ja kutiseva. Esimerkiksi en voinut oikein itkeä koskaan, koska se kirveli niin valtavasti ja iho oli ärtynyt pitkään sen jälkeen.

  Gluteenittoman ruokavalion kun aloitin niin aluksi ihottuma paheni, sitten n. 2-3kk jälkeen alkoi hiljalleen kadota. Mulla on edelleen vähän ihottumaa, mutta hyyyyvin vähän. Pystyn nukkumaan yöni kunnolla. Kasvoissa ihottumaa ei ole enää lainkaan ja nuo ihottumalaikut ovat kadonneet, nykyisin ihottumaa on lähinnä kyynärpäissä vähäsen ja siihen auttaa rasva.

  VastaaPoista