lauantai 9. tammikuuta 2016

Vähän vegaanimpi tammikuu


Pari postausta takaperin kirjoittelin teille vähän pohdintojani maitotuotteiden vähentämisestä ruokavaliossani. Totesin, että olen jo vähentänytkin joitain tuotteita mutta että eniten käyttämästäni jogurtista ja rahkasta en silti mielellään luopuisi. Nyt viime päivien aikana olen kuitenkin vähän pohtinut asiaa ja kyseenalaistanut: Miksipä en kokeilisi? 

Maitotuotteiden vähentäminen ruokavaliossa on juuri niitä asioita, jotka varmasti tuntuvat aluksi jotenkin työläältä ja hankalalta (myönnän itsekin..), mutta loppujen lopuksi se ei ehkä vaadikaan niin paljoa, vaan kyse on pienistä muutoksista arjessa. Se nimeomaan on asia, joka on minulle tärkein: muutosten tulee olla pieniä ja helppoja toteuttaa arjessa. Niin kynnys vähentää maitotuotteita laskee huomattavasti, mutta kuitenkin nämä pienetkin muutokset saavat paljon aikaan. Maidottomuus tai ylipäätänsä maidon vähentäminen ja korvaaminen muunlaisilla tuotteilla on varmasti myös oikein kivaa vaihtelua ja tuo mukavaa ''lisähaastetta'' keittiöön.

Ruusukaaleja kookoskastikkeessa ja kvinoaa - älyttömän herkullinen, täysin vegaani arkiruoka, joka on noussut meillä talven lemppariksi! (resepti)

Syynä tähän kokeiluun ovat ekologiset, eettiset ja terveydellisetkin syyt. En usko, että maitotuotteet ovat ihmiselle millään tavalla välttämättömiä, ja olen pitkään vähän ajatuksen tasolla haaveillut maidottomasta ruokavaliosta, tai edes sellaisen kokeilemisesta. Täysin maidotonta kokeilua minun on nyt arkena kuitenkin haastava toteuttaa, joten en aio ottaa absoluuttista nollatoleranssia maitotuotteisiin. Muun muassa kouluruuassa on maitotuotteita (tosin loppujen lopuksi aika pieniä määriä.) Ja toisaalta esimerkiksi leipomieni rieskojen päälle levitän mielummin pienen määrän oikeaa voita, kuin kasvirasvalevitteitä.

Minulle on usein suositeltu maituotteiden vähentämistä, kun olen maininnut ja kirjoittanut iho-ongelmistani. Niitä minulla on yhä edelleen: näppyjä tuntuu tulevan, vaikka hoidan ihoani hyvin ja syön terveellisesti. Olen huomannut selvän yhteyden kovien juustojen (etenkin kermajuusto ja homejuusto) ja isojen kipeiden näppyjen välillä. Siksi olenkin jättänyt ne käytännössä kokonaan pois ruokavaliostani. Omalla kohdallani olen lisäksi huomannut etenkin maidon sellaisenaan sekä kaupan jäätelön aiheuttavan ikävää limaisuutta.
Luulen, että maidon aiheuttama limaisuus sekä vatsa- ja iho-ongelmat ovat loppujen lopuksi aika yllättävän yleisiä. Ehkä vasta nykyään se pikkuhiljaa aletaan uskaltaa ottaa esille, ja maitotuotteita ihan terveesti myös hieman kyseenalaistamaan, mikä on mielestäni hyvä. Olen lukenut jonkin verran hyvin perusteltua kirjallisuutta aiheesta, ja jossain määrin vakuuttunut siitä. Hapatetut maitotuotteet todetaan aihetta käsittelevässä kirjallisuudessa useimmiten paremmaksi vaihtoehdoksi kuin hapatamattomat. Tietenkin se on kuitenkin on pidettävä mielessä, että toinen ei voi sanoa, mikä toiselle sopii tai ei. Itse kokeillessa ei kuitenkaan menetä mitään, päinvastoin. 
Alle olen luetellut ne kolme pientä muutosta arjessa, joilla on minun ruokavaliossani eniten vaikutusta maitotuotteiden käytön vähentämiseen.


1. AAMUPALAT/VÄLIPALAT/ILTAPALAT
Olen aamuisin kiireinen ja heti herättyäni useimmiten myös nälkäinen. Maustamaton jogurtti tai rahka, jonka päälle laitan viime kesäänä keräämiämme marjoja sekä siemeniä ja pähkinöitä on kieltämättä oikein hyvää, mutta koska se on niin nopeaa ja hyvää, tulee sitä otettua ehkä vähän turhankin usein. Siksi ajattelin ainakin edes välillä miettiä jogurtille ja rahkalle jonkin muun vaihtoehdon. Kaurajogurtti on mielestäni hyvää, tosin hieman hintavampaa kuin tavallinen jogurtti. Olenkin nyt kiinnostunut siitä, onnistuisiko sellaisen tekeminen itse. Meillä on kotona jogurttikone, joten mielenkiinnolla odotan, että pääsen kokeilemaan.

Toinen jogurtin ja rahkan korvaava vaihtoehto on puurot - perinteiset lämpimät puurot sekä kylmät tuorepuurot. Lämpimät puurot ovat ihania etenkin nyt talvella, ja niihin on valtavasti erilaisia vaihtoehtoja. Useimmiten aamupuuron mielletään olevan kaurapuuroa, mutta se voi olla vaikka mitä muutakin, kuten hirssiä, tattaria, riisihiutaleista tehtyä puuroa tai näistä tehtyjä sekoituksia. Sopivilla lisukkeilla puurosta saa tuunattua huomattavasti ruokaisamman. En kuitenkaan aina jaksa alkaa keitellä puuroa aamuisin, joten olen nyt monesti tehnyt tuorepuuroa, tai jotain sen kaltaisia viritelmiä. Illalla jääkaappiin tekeytymään laitettu tuorepuuro toimii kuin jogurtti: aamulla se on helppoa ja nopeaa ottaa kylmänä, ja valmiina, jääkaapista. Kerran kokeilin vetäistä blenderillä kaurahiutaleet ja veden seokseksi, johon lisäsin sitruunaa ja hieman psylliumia. Siitä tuli rakenteeltaan kuin kreikkalaista jogurttia, tosin hieman karheampaa, mutta oikein hyvää. 

Tämä kevyt, gluteeniton taatelikakku taipuu helposti myös täysin vegaaniksi.

2. ARKIRUUAT
Kun aamu-, ilta- ja välipala-asiat ovat mallillaan, voi seuraavaksi ottaa tarkasteluun ihan varsinaiset ruuat. Täällä kotona kaikki onneksi ovat avoimia kaikenlaisille kokeiluille keittiössä, ja tänä talvena olemmekin jo testanneet tuunata muutamia arkiruokiamme niin sanotusti vähän vegaanimmaksi, maitotuotteita vähentämällä tai jopa jättämällä kokonaan pois. Käytämme arkiruuissamme aina silloin tällöin esimerkiksi kookosmaitoa, joka kerman tavoin tuo mukavaa täyteläisyyttä esimerkiksi sosekeittoihin ja kasviksiin. Myös leipoessa maitotuotteiden korvaaminen on usein ihan yllättävän helppoa. 

Kesällä teimme vegaania, herkullista tahini-salaattia kauden sesonkiraaka-aineita hyödyntäen.

3. RUOKAJUOMA KOULUSSA
Minun on jo pidempään pitänyt ottaa asiakseni oman vesipullon kantaminen koulussa mukana, myös ruokalaan ruokajuomaksi. Meidän koulumme ruokalassa vesi on nimittäin jääkylmää. Olen kotona tottunut juomaan huoneenlämpöistä, kannussa seisonutta vettä, enkä enää oikein millään pysty juomaan jäistä vettä. Siksi otan koulussa yleensä piimälasin ruokajuomaksi, koska se ensinnäkään ei ole niin kylmää, enkä taas pidä maidosta sellaisenaan. Joisin ruokajuomana kuitenkin mieluiten vettä, joten piimälasin vaihtaminen veteen korjaantuu yksinkertaisesti sillä, että otan oman vesipullon mukaan. Sitä paitsi olisi hyvä tapa hörppiä vettä pieniä määriä pitkin koulupäivää.
Heh, viime kesänä Ruotsissa kielikurssilla ollessani sain vähän kummaksuvia katseita, kun vaihvihkaa valutin jäisen veden sekaan kiehuvaa teevettä kahvi/teekoneen hanasta, jottei se olisi niin kylmää :D Minusta jääkylmän veden juominen vaan tuntuu tosi inhottavalta, onkohan kukaan kanssani samaa mieltä?

Onko siellä joku, jolla on ollut samanlaisia ajatuksia aiheeseen liittyen? Mikäli teillä on antaa vinkkejä/ideoita maitotuotteiden korvaamiseen tai ihan kokonaisia reseptejä suositella, laittakaa kommenttia! :)

14 kommenttia:

 1. Tosi hienoa, että uskallat kokeilla uudenlaista ruokavaliota! Puhuit että olet surautellut blenderillä kaurahiutaleita, vettä, psylliumia ja sitruunaa "jugurtiksi", kun kommentoin aiemmin että olen tehnyt itse kaurajugurttia niin se tehtiin juurikin noin. Mielestäni koostumus oli ihan kiva tuossa jugurtissa, ja se parani jugurtin oltua jääkaapissa yön yli :) Varmaan jugurttikoneella tulisi vielä parempaa!

  Mulla on ihan samanlaisia kokemuksia tuosta jäätelön aiheuttamasta limaisuudesta. Joskus kun söin illalla jäätelöä niin nukkuminen oli mahdotonta, limaa kertyi makuuasennossa kurkkuun niin paljon - tosi kiusallinen vaiva! Oikeaa voita muuten täälläkin käytetään, että ihan niin ehdoton en minäkään ole maidottomuudessani. Mielestäni on paljon järkevämpää käyttää "aitoa tavaraa" kuin värjättyä margariinia :) Mielenkiinnolla odotan sun kokemuksia tästä maidottomuudesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo voi olla, että on kyseessä sama resepti :) Itsekin jätin ''jogurtin'' yön yli jääkaappiin. On ihan huippua (varsinkin kasin kouluaamuina), kun aamupala odottelee jääkaapissa valmiina. Se jogurttikone yhä odottaa kokeiluaan, mutta enköhän minä tästä joku päivä ehdi testata myös sitä.. :)
   Niin joo, se on kyllä varmaan tosi inhottavaa, jos elimistä reagoi noin voimakkaasti. Silloin on vaan paras kuunnella omaa kehoaan ja jättää sellaiset tuotteet pois, joista ei tule hyvä olo. Ja niimpä, olen kanssasi samaa mieltä voin suhteen. Kiitoksia kommenttistasi, päivittelen sitten jossain vaiheessa lisää kuulumisia aiheeseen liittyen! :)

   Poista
 2. Itse olen myös loppuvuodesta mennyt vegaanimpaan suuntaan... Edelleen kyllä syön maitotuotteita, mutta olen popsinut välipalaksi myös paljon Yosa-jogurtteja. Puuron keitän aina veteen tai Alpron makeuttamattomaan mantelimaitoon, siitä tulee aivan ihanaa! Kahvissa käytän nykyisin maidon siasta mantelimaitoa... Olen myös leiponut paljon kananmunattomia ohjeita, ja leivonnassa maidon korvaan enimmäkseen mantelimaidolla. :-) Ajattelin jo viime vuonna, että tekisin 'veegaanimmista tavoistani' (hah, jos niin voi sanoa), postauksen, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi kaikkien muiden kirjoitusteni ohella...
  Yksi lemppari jäätelöistäni on Oatlyn suklaajäätelö, tajuttoman herkullista! ;-)
  Upeaa tammikuuta sinulle! :-* Aina mukavaa lukea samalla tavalla ajattelevien ihmisten mielenkiintoisia kirjoituksia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elsa kaikista vinkeistäsi! :) Minulla on leivonnassa sitten seuraava haaste ne kananmunat :D Niitä nimittäin käytän aika paljon, sillä ne jotenkin vaan ovat niin käteviä moneen leivokseen ja ruokaan, tuovat rakennetta, sitkoa jne. Voisinkin käydä blogissasi ihan sillä silmällä katselemassa reseptejä, joissa kananmuna on jätetty pois, mikäli olet julkaissut niitä :) Se, että ideoi vegaanimpia vaihtoehtoja keittiössä, on oikeastaan tosi inspiroivaa ja tulee kokeiltua paljon sellaista, mitä ei ole ennen tajunnutkaan.
   ps. Jään innolla odottamaan postaustasi aiheesta! :)

   Poista
 3. Itsekin olen ajatellut, että voisin kokeilla jättää maitoa (ainakin hetkeksi) pois ruokavaliosta. Juurikin niiden iho-ongelmien takia... Mikään ei oikein tunnu tehoavan, paitsi apteekin rajuimmat puhdistustuotteet. :/
  Minkälaisilla suhteilla teit tuota kaurahiutale-vesi-psyllium-"jogurttia"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen tehnyt tuota jogurttiä näin: 2dl kaurahiutaleita, 4dl vettä, 1 tl psylliumia, 1 rkl sitruunamehua ja maun mukaan hunajaa - kaikki blenderissä sileäksi ja yön yli jääkaappiin tekeytymään.

   Poista
  2. Hei kiitti kovasti! :)
   Menee kyllä testiin lähipäivinä.

   Poista
  3. Niin joo, iho-ongelmat osaavat kyllä olla inhottavia: joskus tuntuu, että mikään ei vain auta. Mutta onneksi siinä ei ainakaan menetä mitään, jos kokeilee. Toivottavasti kokeilu toisi jonkinlaista apua iho-ongelmiisi.
   Kiitos milli kun vastasit, se oli nimittäin juuri tuo ohje, jolla olen tehnyt! :) Tulee kyllä yllättävän hyvä niin yksinkertaiseksi reseptiksi. Tosin niinhän se monesti on, että yksinkertainen on just parasta ;D

   Poista
 4. Ihanaa, että kokeilet elää vähän vegaanimmin! Itse olen ollut kasvissyöjä melkoisen pitkään, mutta nyt tammikuun alussa tartuin haasteeseen, enkä ole ostanut muita maitotuotteita kuin juustoa poikaystävän toiveesta! Joulukuussa ostetut kananmunatkin loppuivat jääkaapista, kun leivoin niistä synttärikakun poikaystävälleni - nyt siis oli hyvä sauma tarttua tilaisuuteen :-)

  Ihanaa viikonjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenttista Minna! Sattui siis käymään juuri hyvään saumaan ;D Itse olen yhä käyttänyt kananmunia, sillä niistä luopuminen tuntuu huomattavasti hankalammalta ja suuremmalta kynnykseltä, kuin maitotuotteista. Leivon nimittäin aika paljon, enkä, rehellinen ollakseni, ole edes tullut tutustuneeksi kananmunaa korvaaviin vaihtoehtoihin. (Ainakaan vielä.. :) Samoin, ja inspiroivaa ''vähän vegaanimpaa tammikuuta'' sinulle! :)

   Poista
 5. Muuten yksi hyvä korvike jäätelölle on banaanijäätelö, joka on myös terveellinen ja helppo tehdä ( siihen tulee vain pakastettuja banaaneja, jotka soseutetaan tehosekoittimessa) Koostumuksesta tulee ihanan pehmeää ja kermaista. Netistä löytyy erilaisia ohjeita. Itse tein tänään banaanijäätelöä aamiaiseksi, johon laitoin pinaattia joukkoon ja päälle vadelmia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kuulostaa hyvälle! :) Banaanista saa kyllä loihdittua monenlaista makeaa herkkua. Minullakin banaanijäätelö kuuluu bravuureihin, tosin teen sitä yleensä jäätelökoneella. Tällä hetkellä minulla itseasiassa odotteleekin to-do-listalla vegaani banaanijäätelö :P

   Poista
 6. En tiedä, onnistuiko kommentin lähettäminen puhelimella, joten kokeilen uusiksi. Sori siis, jos tulee tuplakommentti. Oletko siirtynyt vegaaniseen tai luonnonkosmetiikkaan? Luonnonkosmetiikka tekisi hyvää ihollesi, ja vegaaninen kosmetiikka ylipäänsä tukisi valintaasi vegaanisemmasta tammikuusta/elämästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Käytän nykyään aika vähän meikkiä. Päivittäisessä käytössä minulla on vain Bareminerals-merkkinen, eläimillä testaamaton mineraalimeikkipuuteri (joka on 100% luonnon mineraaleja - ja muuten ihan huippuhyvä tuote!) sekä Lumenen puuterimainen kulmaväri. Silloin kun meikkaan enemmän, käytän lisäksi ripsiväriä ja rajauskynää, joskus myös luomiväriä ja huulipunaa. Silmämeikeistä ja huulipunista käytän yleensä Lumenen tuotteita, sillä meillä on niitä kotona aika paljon. Yleisesti ottaen pidän kovasti Lumenen tuotteista ja olen ymmärtänyt, että Lumene ei esimerkiksi testaa mitään tuotteitaan eläimillä. Luonnollisempiakin vaihtoehtoja tietysti varmaan löytyy nykyään yhä kattavammissa määrin, mutta koska tällä hetkellä meikinkulutukseni on arkisin niin vähäistä, niin ns. erityistilanteissa käytän pääasiassa niitä, mitä täältä kotoa löytyy. Tuntuu kuitenkin ekologiselta käyttää ne ensin pois, mitä on. Jos lähden meikkiostoksille, (mitä tosin tapahtuu hyvin, hyvin harvoin), pyrin kuitenkin kiinnittämään huomiota myös näihin asioihin, joitka mainitsit :)

   Poista