maanantai 4. tammikuuta 2016

Ei vain sanahelinää


Minun korvaani aina vähän särähtää, kun joku tokaisee, että uudenvuodenlupauksia on turha tehdä, ne eivät kuitenkaan ikinä pidä. Itse olen aina kokenut uudenvuodenlupaukset ja muunkin tulevaan vuoteen liittyvän pohtimisen inspiroivaksi ja mukavaksi, ehkä vähän jännittäväksikin. Uudenvuodenlupaukset toki voivat olla vain sanahelinää, mikäli ne ovat jotain sellaista, mihin edes itse ei usko. Parhaillaan lupaukset kuitenkin motivoivat ja auttavat jaksamaan. Pitää muistaa, että vain pienillä päätöksillä ja teoilla voi olla suuri vaikutus. Näin vuodenvaihteessa minäkin pysähdyin pohtimaan tulevaa vuotta: Millaisia mahdollisia muutoksia aion tehdä elämässäni, mitä asioita kenties jatkaa samalla tavalla kuin ennenkin..?


Koska pian alkavat kevään ylioppilaskirjoitukset ja sen jälkeisenä syksynä viimeiset jaksoni lukiossa, minulla luonnollisestikin on paljon opiskeluun liittyviä tavotteita. Olen asettanut itselleni realistiset tavoitteet yo-kirjoitusten suhteen, ja pyrin niiden saavuttamiseen.
Jos jotain olen lukion aikana oppinut, niin sen, että kaiken pohjalla opiskelussa jaksamisen suhteen on riittävä uni. Myönnän, että olen itsekin aivan liian usein ja pitkiä aikoja laiminlyönyt riittävän yöunen, mikä kyllä tuntuu jaksamisessa ja ihan mielialoissakin.

Aamuinen elämä helpottuu oikeasti ihan älyttömän paljon, kun ei ole väsynyt. Ainakin minulle uuteen päivään valmistautumisessa on erityisen tärkeää tietynlainen rauhoittuminen. Kiire saa minut helposti huonolle tuulelle. Nyt tulevaksi kevääksi otinkin tavoitteeksi, ettei yhtäkään aamupoissaoloa tai myöhästelyä tulisi, vaan ajoittaisin aamuni niin, että ehdin. Ja jotta ehtisin, jotta voisin heräillä ihan rauhassa, jotta aamurutiineille olisi aikaa ja jotta voisin rauhassa kävellä kouluun, on yksinkertaisesti mentävä nukkumaan ajoissa. Nyt lomalla olen saanut unirytmin hyvälle mallille, ja pyrin jatkamaan sitä.


Muutos, jonka päätimme vuoden vaihtumisen kunniaksi laittaa toteutukseen, oli tv:n kaapelisopimuksen irtisanominen. Nyt siis vain odotellaan, että tv pimenee. Syynä tähän päätökseen on pitkälti periaatekysymys. Emme varmasti ole ainoita, jotka ovat todenneet tv:n ohjelmavalikoiman nykyään todella huonoksi: Olipa kanava mikä tahansa, siellä todennäköisimmin pyörii jokin jo 17 kertaa uusintana tulleen sarjan tuotantokausi, huono (tai erittäin huono) elokuva tai amerikkalainen hömppäreality. Joka 15. minuutin välein tulee mainoskatko, jolloin volume pomppaa kaksinkertaiseksi. Mainokset möykkäävät ja saavat verenpaineen nousemaan alta aikayksikön. Ihan suoraan sanottuna välillä tuntuu, että katsojat täysin aliarvioidaan. On varmasti olemassa paljon hyviä dokumentteja, sarjoja ja elokuvia, mutta vaikuttaa siltä, että niitä harvoin näytetään tv:ssä, ainakaan peruskanavilla. Kaikki perheessä olimme yksimielisiä siitä, että ei enää tv:tä vuonna 2016.

Päätimme, että senkin ajan, jonka ''rentoutuisimme'' tv:tä katsellen, esimerkiksi lukisimme kirjaa. Kirjaa, jolla oikeasti on jotain antaa, joka opettaa jotain elämästä ja ajattelusta, antaa aivan konkreettista tietoa tai vie hetkeksi ihan toiseen maailmaan ja seikkailuun. Se todella rentouttaa.
On tietenkin eri asia istahtaa yhdessä tai yksin katsomaan jokin jakso tai elokuva, jota on odottanut. Tarkoitankin tässä nimeomaan sitä meille varmasti kaikille tuttua kanavalta toiselle surffailua, jonkin katsomisen arvoisen epätoivoista hakemista, mikä ainoastaan alkaa ärsyttää ja kaiken lisäksi vetää ihan väsyneeksi, vaikka tarkoitus alunperin oli rentoutua.


2016 keväällä jatkan tanssimista ja niitä tunteja, jotka minulla syksylläkin oli. Kuten syksylläkin, myös keväällä aion antaa kaikkeni tanssitunneilla (tai ehkä jopa vielä vähän enemmän kuin syksyllä...) Haluan tanssiessa oppia heittäytymään paremmin, kuuntelemaan omaa kehoa entistäkin enemmän ja tietenkin parantaa tekniikkaa.


Aion tottakai myös jatkaa myös gluteenitonta kasvisruokavaliota. Itselleni oikeanlaisen ruokavalion pikkuhiljaa vuosien varrella löydettyäni olen voinut niin hyvin, että iloitsen siitä ihan oikeasti joka päivä. Uskon, että ruokavalio heijastuu todella vahvasti koko omaan hyvinvointiin - niin fyysiseen kuin henkiseenkin.

Ekologisista ja myöskin eettisistä syistä aion tulevana vuonna vähentää maitoa ja maitotuotteitakin jossain määrin. En ole koskaan varsinaisesti juonut maitoa sellaisenaan, mutta pikkuhiljaa olen kuitenkin vähentänyt kaikenlaista muuta maidon käyttöä. Kotona on meille kaikille jo vakiutunut tavaksi tehdä esimerkiksi puurot ja munakkaat veteen. Nykyään meillä onkin käytännössä koko ajan korkeintaan yksi maitopurkki jääkaapissa, kahvimaidoksi.
Jogurttia tai rahkaa syön kuitenkin yhä, sillä minusta tuntuu, että hapatetut maitotuotteet käyvät minulle hyvin. Niistä en siis ainakaan ihan vielä mielelläni luovu, mutta ''never say never'', kuten sanotaan.

Myös ruuanlaitossa käytämme jonkin verran hapatettuja maitotuotteita, kuten tuore- ja fetajuustoa, mutta juuri viimeksi tänään kokeilimmekin jättää tuorejuuston pois kastikkeesta, johon sitä yleensä vähän laitamme. Kastikkeesta tuli todella hyvä ja pehmeä, ja vieläpä täysin vegaani. Vaikka muutokset käytännössä olisivat pieniä tai niitä toteuttaisi vain silloin tällöin, niillä on merkitystä.


Muun muassa tällaisia asioita olen tässä vuoden vaihteessa pohtinut. Toivottavasti tekin olette saaneet vaihtuvasta vuodesta ideoita, inspiraatiota ja motivaatiota jälleen aloittaa arki ja vuoden kevätpuolisko. Minä tästä lähden nyt saunaan. Sitä ennen pääsenkin jälleen yhden lupaukseni, ihon kuivaharjaamisen, pariin ;D Moikka ja mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!

10 kommenttia:

 1. Itse tykkään kauramaidosta :) ja onhan niitä muitakin vaihtoehtoja, joilla maidon voi korvata. Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin joo, olen tainnutkin joskus maistaa siskoni Veeran kotiin tuomaa kauramaitoa, ja pidin myös :) Ja niimpä, sellaiset korvaavat vaihtoehdot ovat hyviä paitsi sellaisille, joille maito ei sovi, myös sellaisille, jotka kenties haluavat vähän vaihtelua tai eivät eettisistä syistä käytä maitoa. Ja kiitos paljon! :)

   Poista
 2. Hienoa että olet löytänyt sulle sopivan ruokavalion! Itse jätin maitotuotteet pois ruokavaliosta reilu vuosi sitten ja se oli yksi elämäni parhaimmista päätöksistä. Se paransi mun vatsakivut, jatkuvan limaisuuden/vatsan kummallisen turpoamisen, vähensi kropan pöhötystä ja myös iho kiittää. Herkkupäivinä (..joulusuklaat..) syön maitotuotteita jos huvittaa, mutta huomaan samantien niiden epäsopivuuden itselleni, mulle tulee esimerkiksi aina leukaan näppyjä jos olen syönyt maitotuotteita. Samoin vatsa kiukuttelee pidemmän aikaa maitotuotteiden nauttimisen jälkeen. Niin ja minulta on tosiaan testattu keliakia verikokeella ja maito/laktoosiallergia eikä mitään löytynyt. Viljoista en silti käytä kuin kauraa..

  Onko sun iho jo kunnossa? Onko sulla edelleen jotain vatsaoireita? Jos noi jutut ei ole kunnossa niin suosittelen, toistan: SUOSITTELEN, kokeilemaan pari viikkoa maidotonta! Se voi ihan oikeasti avartaa silmiä ja voit löytää helpotusta sellaisiin juttuihin, jotka olit vaan hyväksynyt osaksi sun elämää ja elimistöä. Toki jos kaikki on kunnossa, niin jatka rahkan parissa ;) Mä en hehkuttaisi tätä maidotonta elämää niin paljon, jos en olisi itse hyötynyt siitä niin hirveästi!

  Nykyisinhän rahkat ja jugurtit on tosi helppo korvata, oon tehnyt jopa itse kaurajugurttia! Myös kaupan kaurajogurtti on hyvää, itse en suosi soijatuotteita joten siksi en soijajugurtteja syö. Chiasiemengeeli toimii myös rahkan korvikkeena.. Jotta saa tarpeeksi proteiinia, voi esimerksi hyvälaatuista heraa/riisiproteiinia lisätä puuron joukkoon tai maustamaan just noita erilaisia jugurtteja :)

  Tulipas tästä nyt pitkä saarna :D Toivottavasti jaksat lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! On aina yhtä mielenkiintoista ja mukava kuulla muiden tarinoita oikeanlaisen ruokavalion löytymisestä. Kiitos siis viestistäsi :) Luulen, että sellainen maidon aiheuttama limaisuus sekä vatsa- ja iho-ongelmat, joista mainitsitkin, ovat loppujen lopuksi aika yllättävän yleisiä. Ehkä vasta nykyään se pikkuhiljaa aletaan uskaltaa ottaa esille, ja maitotuotteita ihan terveesti myös hieman kyseenalaistamaan, mikä on mielestäni hyvä. En usko, että maitotuotteet ovat ihmiselle millään tavalla välttämättömiä, ja olen joskus vähän ajatuksen tasolla haaveillut maidottomasta ruokavaliosta, tai edes sellaisen kokeilemisesta. Maitotuotteiden vähentäminen ruokavaliossa on juuri niitä asioita, jotka varmasti tuntuvat aluksi jotenkin työläältä ja hankalalta (myönnän itsekin..), mutta loppujen lopuksi se ei varmasti vaadikaan paljoa, vaan on kyse vain pienistä muutoksista arjessa. Maidottomuus tai ylipäätänsä maidon vähentäminen ja korvaaminen muunlaisilla tuotteilla voisi olla todella kivaa vaihteluakin.
   Mulla on sama juttu kuin sinulla: keliakiatesti (ja laktoosiallergia) testattu, mutta mitään poikkeavaa ei näkynyt. Se muutos, jonka koin hyvinvoinnissa gluteeniviljat jättäessäni, oli kuitenkin niin suuri, että se riitti todisteeksi siitä, etteivät ne sovi minulle. Kaura kuitenkin on hyvä. Vatsaongelmiin syytä etsiessämme tulikin kokeiltua vaikka mitä. Välillä meinasi jopa alkaa turhauttaa, mutta oli tosi palkitsevaa sitten lopulta löytää se oikeanlainen ruokavalio.
   Ihon kanssa minulla on yhä edelleen vähän ongelmia, joskus hyvin vähän, joskus taas enemmän. Kovat juustot (kermajuusto etenkin) ja myös homejuuston olen todennut tosi pahaksi iholle, siksi olen jättänyt nekin käytännössä kokonaan pois ruokavaliosta. Olen omalla kohdallani huomannut sellaista limaisuus-ilmiötä muun muassa raa'an maidon, ja varsinkin kaupan jäätelön kanssa. Rahkaa tai jogurttia syön tällä hetkellä korkeintaan kerran päivässä, joten toisaalta ei olisi suuri kynnys vaihtaa se edes vaikka vähäksi kokeiluna juurikin esimerkiksi kaurajogurttiin. Ja kaurajogurtin teosta itse kiinnostuin nyt kyllä suuresti! Chiageeli onkin meille tuttu aamupala''pohja'', tykkään siitä kovasti! Meillä on sama juttu, soijaa emme käytä, paitsi soijakastiketta joskus mausteeksi ja silloin tällöin tofua.
   Täysin maidotonta kokeilua minun on nyt arkena ehkä vähän haastava toteuttaa, sillä esimerkiksi koulussa on maitotuotteita (tosin loppujen lopuksi aika pieniä määriä.) Tulevana kesänä olisi kuitenkin hyvä mahdollisuus kokeilla vaikka täysin maidotonta jonkin aikaa.

   ps. Tässä joitain päiviä pohdittuani, ja osittain sinunkin kommenttistasi inspiroituneena, päätin, että vähennän maitotuotteita ihan reilusti nyt tammikuun ajan, ihan kokeilumielessä. Kirjoitan aiheesta pian lisää tänne blogiin! :)

   Poista
 3. Hei :) monestu olen meinannut kommentoida, mutta oon huono tässä :D sun lupaukset kuulostaa kivoilta ja mun mielestä oot todella sympaattisen ja ihanan olonen persoona.:)
  Omia lupauksia on mm. Sokerin vähentäminen, oman ruokavalion etsiminen (esim. Pavut aiheuttaa vatsavaivoja :((), kouluun panostaminen, lukeminen, kirjoittaminen, turhists tavaroista luopuminen jne.
  Semmosta halusin kysyä, että onko sinulla mitään vinkkejä parempiin yöuniin? Mulla on käynyt toisinpäin, unirytmi on kääntynyt huonompaan suuntaan ja torstaina pitäisi jaksaa herätä ennen kuutta.. jos osaat antaa vinkkejä parempaan uneen niin otan vastaan. :) liikunta olis varmasti yks hyvä mutta loukkaannuin tanssitunnilla jotn en montaa juttua pystykään vielä tehdä.

  Mahtavaa talvea sinulle ja onnea yo-kirjoituksiin! Tykkään tosi paljon sun postauksista.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ihan ensiksi haluan sanoa tosi kiva, kun laitoit kommenttia! :) Et ehkä uskokaan, miten kommenttinne, olivatpa ne lyhyempiä tai pidempiä, piristävät päivää ja tietyllä tapaa palkitsevat. Ja kiitos paljon kauniista sanoistasi :) Tavoitteesi kuulostavat tosi hyviltä! Minulla on vähän sama homma noiden papujen ja myös kaalin (etenkin raa'an) suhteen. Koska pavut kuitenkin ovat niin erinomainen proteiininlähde (varsinkin jos on kasvissyöjä) plus koska ne ovat niiin ihania erilaisissa ruuissa, ne houkuttelevat kovasti. Siksi olen ainakin itselleni todennut toimivaksi jättää papuja sisältävät ruuat iltaan. Silloin niistä ei päivän aikana tule ikäviä ilmavaivoja. Mutta tietysti jos vatsavaivat ovat tosi ilkeitä, niin sitten pavut kannattaa jättää pois, ja miettiä muita vaihtoehtoja.
   Hmph, sellaiset loukkaantumiset ovat kyllä aina tosi ikäviä :( Toivottavasti se alkaa pikkuhiljaa olla paranemaan päin.
   Hmm.. Tietysti paljon saa aikaan jo sillä, että aikatauluttaa iltapäivän ja illan niin, että on käytännössä katsoen valmis menemään iltapesulle jne ja siitä nukkumaan riittävän ajoissa. Kannattaa varsta reilusti aikaa sellaiseen rauhoittumiseen, niin saa unenpäästä paremmin kiinni. Itse olen huomannut kirjan, esimerkiksi jonkun romaanin lukemisen oikeaksi unilääkkeeksi. Kun lukee kappaleen tai pari, alkaa keho ihan kuin itsestään pikkuhiljaa rauhoittua ja valmistautua unten maille. Siinä oli ainakin pari juttua, mitkä tuli näin äkkiseltään mieleen :) Samoin sinulle, oikein mukavaa talvea ja pian koittavaa kevättä! :)

   Poista
 4. Tuo televisio juttu on kyllä niin totta ettei nykyään tule kun uusintoja yms. Itse en kyllä ollenkaan tarvitsisi televisiota kun hyvät sarjatkin voi nykyään katsoa vaikka netistä mutta kun se televisio tuossa olohuoneessa möllöttää niin tottakai sitä tulee joskus aina katsottua. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! :) Ja koneelta katsoessa on vielä sekin etu, että voi katsoa sarjoja juuri silloin kun huvittaa ja keskeyttää mihin kohtaan haluaa, eikä koko ajan ole mainoskatkoja. Älä muuta sano, heikossa mielentilassa kuitenkin puolivahingossa saattaa jäädä siihen tv:n äärelle, ja aina paria tuntia myöhemmin kaduttaa, kun joutuu toteamaan, että eihän tästä nyt taaskaan jäänyt mitään käteen..

   Poista
 5. Hei! Millaisia vatsa oireita sinulle on aiheutunut gluteenista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kun tilanne vatsaoireiden suhteen tuntui olevan pahimmillaan, luulen sen olleen monen tekijän summa. Epäilen, että oireisiin vaikuttivat paitsi gluteeniviljat, myös esimerkiksi ihoni huonon kunnon vuoksi hankittu pitkäaikainen antibioottikuuri. Mutta joka tapauksessa, olen huomannut gluteeniviljojen aiheuttavan minulla ennen kaikkea vatsan turpoamista. Esimerkiksi vehnän syönnin jälkeen vatsa oli kuin pinkeä pallo. Vehnä ja etenkin sokerin ja vehnän yhdistelmät, kuten pulla ja muut leivokset, saivat aikaan todella ikäviä ilmavaivoja suolistossa. Ilmaa tuntui kertyvän suolistoon ihan hirveän suuria määriä, ja sen liikehdintä oli paitsi ikävää myös kivuliasta. Rukiista ja ohrasta sen sijaan jäivät mieleen krampinomaiset tunteet vatsan alaosassa. Ehkä suolistossa pyörivää ilmaa sekin, en ole varma, mutta pahimmillaan saatoin maata sängyssäni kiemuralla niiden takia. Lisäksi vatsani ei toiminut säännöllisesti siihen aikaan, kun gluteeniviljat kuuluivat ruokavaliooni, mikä sekin varmaan aiheutti turvotusta ja raskaan olon.
   Minulla on kohtalaisen herkästi reagoiva vatsa, ja nykyään olen oppinut jättämään muun muassa raa'an kaalin ja sipulin sekä herne- ja papuruuat mielummin iltaan, kuin että söisin niitä aamupäivällä. Liputan kuitenkin ehdottomasti kaalin, herneiden ja papujen puolesta, sillä minusta tuntuu, että niiden suolistossa aiheuttama ilma on sellaista ihan tervettä suolistobakteerien toimintaa. Esimerkiksi kaikille tutut, hernekeiton aiheuttamat ilmavaivat eivät ole (ainakaan omalla kohdallani) vaivoja eivätkä mitään verrattuna gluteeniviljojen ja sokerin aiheuttamiin vatsakramppeihin. Niitä ei oikein edes voi verrata keskenään. Lisäksi pavut, kaali ja herneet ovat tärkeässä roolissa terveellistä ruokavaliota, etenkin kasvissyöjillä, ja ainakin minusta tuntuu, että kehoni ihan tarvitsee papuja tai kaalia joka päivä :)

   Poista