tiistai 30. joulukuuta 2014

Kotitekoiset kasvishampparit


Loman ensimmäisinä päivinä päätin toteuttaa jo pitkään mielessäni olleen vision kotitekoisista hamppareista. Päivitin instagramiin kuvan annoksesta, ja joku sieltä kysäisi ohjetta tekemiimme hampurilaisiin. Joten, täältä tulee.. :)



HAMPURILAISET

Hampurilaisen täytteeksi tuli 
  • Pannulla lämmitetty ananassiivu (mielellään tuore-ananasta)
  • Homejuustosiivu
  • Juustoviipale (sulate -tai tavallinen)
  • Paistettu kananmuna
  • Kasvispihvi
  • Luomumajoneesia

Hampurilaissämpylöinä käytimme Moilas-gluteenittomia aamiaissämpylöitä, jotka sopivat tähän tarkoitukseen mainiosti. Kyseiset sämpylät kuuluvat monen ruokakaupan valikoimaan, löytyvät pakastealtaasta. Gluteenittomien leipien hintoihin suhteuttaen pakkauksen hinta on mielestäni kohtuullinen.
Otin sämpylät sulamaan pöydälle jo hyvissä ajoin ennen ruuanlaittoa, ja vähän ennen tarjoilua paistoin niitä pannulla pienessä määrässä voita. 

Kasvispihvit tein Gluteeniton maailma kolmen viljan kasvispihviaineksesta, joka on siis sekä gluteeniton että luomu. Useimmiten tulisi tietysti edullisemmaksi tehdä pihvit itse, mutta tämän kasvispihviaineksen helppouteen, nopeuteen ja myös raaka-aineiden puhtauteen vedoten voin sitä lämpimästi suositella. Hintaa kasvispihviaineksella on (ostopaikasta riippuen) noin 2,70€ 
Lisäsin taikinaan extrana vielä yhden kananmunan sekä kolme porkkanaa raastettuna. Paistoin aika ohuehkoja pihvejä, jotta ne valmistuisivat nopeammin. 
Pihveistä tuli tosi hyviä! Niitä riitti loistavasti meidän kaikkien kuuden hampurilaisiin sekä vielä santsikierroksen hampurilaisiin ja niitä jopa riitti seuraavalle päivälle. 



RANSKALAISET (PELLILLÄ)

Itse tehdyt ranskalaiset ovat loistava lisuke hamppareihin. 
  • 5 isoa perunaa
  • 1/4dl oliiviöljyä
  • 1tl suolaa sisältävää mausteseosta, esimerkiksi perunamaustetta
  • Ripaus paprikajauhetta

1. Jos perunat ovat siistejä, niitä ei tarvitse kuoria, peseminen riittää.
2. Lohko perunat kulhoon. HuomRanskalaiset kannattaa jättää lohkomaisemmiksi ja suurempikokoisiksi, jotta ne eivät kuivahda uunissa. Kuvassa näkyvät ranskalaiset leikkasin vähän liian ohuiksi siivuiksi. (Katso esimerkkikuva ranskalaisista täältä
3. Lisää kulhoon öljy ja pyörittele se lohkojen sekaan.
4. Laita lohkot leivinpaperin päälle ja ripottele päälle mausteet.
5. Laita ranskalaiset uuniin - aluksi 10-15 min 250 asteella, jotta pinta saa väriä. Laske lämpö noin 150 asteeseen ja jätä hautumaan vielä noin puolisen tuntia. Pyöräyttele perunoita paiston aikana lastan avulla kerran tai pari.



VALKOSIPULIKASTIKE

Tämä valkosipulikastike käy älyttömän hyvin itse tehtyjen ranskalaisten kaveriksi.
  • 1 purkki smetanaa / creme fraichea
  • 1 puristettu valkosipulin kynsi
  • Ripaus suolaa ja pippurirouhetta
  • Reilusti tuoreita yrttejä / yrttimaustetta

Sekoita keskenään kaikki ainekset, ja kastike on valmis!

2 kommenttia: