keskiviikko 6. elokuuta 2014

Herkullinen mustikkapiirakka


Hei! Nyt tiedossa tämän kesän suosikkileivokseni, ja juuri tämän ajan sesonkileivos: mustikkapiirakka. Tämä mustikkapiirakka on gluteeniton ja vähäsokerinen, mutta mielestäni ihan älyttömän hyvä. Pohja on murea, ja piirakka kaikin puolin herkullinen. 
Vaikkei marjastus (ainakaan vielä) kuuluisi harrastuksiisi, suosittelen edes kerran kesän aikana keräämään mustikoita. Kerää vaikka vain pieni litran ämpäri, ja tee niistä itse piirakka tai jokin muu leivos. On niin kiva leipoa jotain jostain omalla, pienellä vaivannäöllä hankitusta, kuten juurikin marjoista. Mustikat ovat kuitenkin ihan ilmaista superruokaa puhtaasta suomalaisesta luonnosta. 

Piiraita tehdessäni olen todennt, että taikinan paineleminen vuokaan käsin on kaikkein epämiellyttävintä ja hankalinta homaaa. Tässä reseptissä siitä vaiheesta on päästy eroon: Löysähkö pohjataikina levitetään vuokaan nuolimella nopeasti, helposti ja siististi.
Mustikkapiirakkaan tarvitset
100g voita
½ dl (ruskeaa) sokeria
1 dl tattarijauhoa
1 dl tattarihiutaleita
3 rkl perunajauhoa
2 tl leivinjauhetta
2 munaa
250 g maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
5 dl mustikoita
Piirakkaan tarvittavat ainekset. (Vain mustikat puuttuvat kuvasta..)

Aloita laittamalla uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
Vatkaa sekaan yksi kananmuna.
Sekoita erillisessä kulhossa yhteen kuivat aineet: tattarijauho, tattarihiutaleet, perunajauho ja leivinjauhe.
Lisää kuiva-aineseos voi-sokeri-muna -vaahtoon.
.. ja sekoita tasaiseksi.
Seuraavaksi rahkapäällinen.
Sekoita maitorahka, vaniljasokeri ja kananmuna (tiskin vähentämiseksi) samassa samassa kulhossa, jossa sekoitit kuivat aineet.
Jätä rahkapäällinen odottamaan hetkeksi..
Levitä pohjataikina voideltuun piirakkavuokaan nuolimella.
Levitä mustikat pohjan päälle. Koska on kyseesä mustikkapiirakka, ei mustikoita mielestäni tarvitse säästellä. Laita niitä ihan reilusti. Itse laitoin 5 desilitraa mustikoita piiraaseen.

Levitä rahkaseos mustikoiden päälle tasaiseksi kerrokseksi.
Ja sitten uuniin! Anna piirakan paistua 175 asteisessa uunissa 50-60 minuuttia. Se on valmis, kun pohja on saanut kaunii värin ja irtoaa hyvin vuoasta.
Ja eikun vaan tarjoilemaan!

8 kommenttia:

  1. Tosi mukavaa kun oot laittanu kuvalliset ohjeet! :) Jess!, hyvä että pohja on helposti levitettävä! Tätä on pakko kokeilla joskus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, mukava kuulla! :) Kokeilehan ihmeessä! :P

      Poista
  2. Jos kiinnostaa, käy liittymässä uuteen ryhmään: https://www.facebook.com/groups/1480775218831688/ :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta, tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  4. Vanilja, eikä vanilija :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho :D Pitääpäs muuttaa tekstiin oikeanlainen kirjoitusmuoto :)

      Poista