torstai 1. toukokuuta 2014

DIY-unisiepparikassi


Moikka :) Minä unisieppareihin hurahtanut päätin tulla esittelemään teille viimeisimmän tekemäni käsityön, unisiepparikassin! Kangaskassit ovat todella helppoja ja nopeita ommella, ja kuten tiedämme, niitä tarvitsee ihan aina. Siksi olen viime aikoina innostunut omien kangaskassien ompelemisesta. Yksinkertaisesta kangaskassista saa aivan omannäköisensä ja persoonallisen koristelemalla sitä esimerkiksi kangasväreillä/tusseilla, napeilla, helmillä tai tilkuilla/muilla kangaspaloilla. Se on myös hyvä lahjaidea.
Tässä esittelyssä ensimmäinen tekemistäni kasseista, ja ohjeet bataatilla painamiseen:
Maalasin käsin unisiepparin renkaat ja niiden lankahäkkyrät. Siinä kyllä oli oma hommansa..
Siepparin renkaissa roikkuvat höyhenet painoin bataatilla.
Koristelin kassin kahvat ompelukoneeni koriste-ompeleella. Se on mielestäni kiva pieni yksityiskohta, ja samalla tekee kahvoista hieman vahvemman tuntuiset.

BATAATILLA PAINAMINEN
.Bongasin netistä kerran idean, jossa kankaalle oltiin painettu kuvioita bataatin avulla. Tästä postauksesta löydät ensimmäisen bataattipainamiskokeiluni aikaansaannoksen, sulkapaidan.
Netistä löytyy paljon ohjeita, joissa bataatin sijaan on käytetty perunaa. En ole vielä kokeillut perunalla painamista, mutta uskon sen toimivan tässä myös oikein hyvin :)
1. Tarvitset siis yhden bataatin.
2. Pilko bataatti kahtia pituussuunnassa.
3. Ota toinen puolikkaista ja hahmottele sille suurpiirteisesti painokuvion ääriviivat. Lyijykynä ei juurikaan tartu bataattiin, joten suosittelen kokeilemaan esimerkiksi mustekynää. Se ehkä voisi tarttua paremmin.
3. Ala kaivertaa bataattia pienellä veitsellä. Kaiverra kuvion ympäriltä niin, että kuvio jää korkeimmaksi kohdaksi.
4. Sitten ala tehdä yksityiskohtia. Sulkamaiset reunat saat lohkomalla veitsellä ohuita paloja pois reunoilta, ja viiltämällä siihen poikittaisia (ei liian syviä!) viiltoja.
5. Mikäli teet sulkaa, paina siihen keskelle jollain veistä tylpemmällä, esimerkiksi kynällä, keskiruoti (vai miksikä sitä nyt sanotaankaan..) 
6. Bataatti valmiina käyttöön!
7. Ota esille kangasmaali ja sivellin. Itse käytin painamiseen mustaa, kangaskaupasta ostamaani kangasmaalia.
8. Levitä maalia tasaisesti painopinnalle.

Kangasväri tasaisesti levitettynä.
9. Tee muutamia koeversioita pienemmälle kangaspalalle ennen työhön painamista. Näin huomaat, minkä verran maalia on sopiva määrä. Lisäksi ensimmäiset sulat saattavat olla hyvinkin vaaleita, sillä bataatti imee itseensä jonkin verran väriä, kun sitä levitetään ensimmäistä kertaa. Kun koesulat alkavat näyttää hyviltä, aloita varsinaiseen työhön painaminen.
10. Aseta bataatti tarkasti oikeaan kohtaan. Muista, että kun se on painettu kankaalle, sitä ei voi enää siirtää. Keikuttele bataattia varovasti, jotta väri tarttuisi tasaisesti koko painopinnalta. Sitten nosta bataatti pois kankaalta. 
11. Voit vielä viimeistellä painamaasi kuviota esimerkiksi siveltimellä tai hammastikulla. Kun alat painaa seuraavaa kuviota, lisää uusi kerros maalia bataattiin ja tee vaikka taas pari koeversiota eri kankaalle ennen seuraavan kuvion painamista työhön.
12. Anna kangasvärin kuivua rauhassa.

13. Kangasvärit täytyy aina silittää, että niistä tulee pesunkestäviä. Kun väri on kuivunut hyvin, silitä väri kankaalle ohuen liinan tai leivinpaperin läpi. Silitä huolella sekä nurjalta, että oikealta puolelta. Säädä silityslämplötila mahdollisimman kuumaksi (2-3 pistettä), kankaasta riippuen. 
Kun kassin väriosuus on valmis, viimeistele kassi.

Huom! Kun painat kuvioita kankaalle tai ylipäätänsä maalailet kankaita, valitse kangas huolella. Jotta kangasvärit kestäisivät pesun, ne täytyy voida silittää kuumalla raudalla. Kankaan siis pitää olla sellaista, joka kestää kovan silityslämpötilan. (eli ainakin 2 pisteen.) Parhaiten tähän hommaan siis käyvät muun muassa puuvillasta tai pellavasta tehdyt kankaat. Lisäksi kankaan kannattaa olla mahdollisimman jämäkkää ja kestävää. Myös kassin tekeminen kaksinkertaisesta kankaasta tekee siitä kestävämmän.

Mitäs piditte kassista? Onko tällainen juureksilla painaminen teillekin tuttua puuhaa? :)

10 kommenttia:

 1. Kiva kassi;) Oot taitava:) Muistan, kun joskus ala-astella painettiin juureksilla kai tyynyliinoihin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon! :) Tyynyliinoista voisi varmaan saada tosi herttaisia tällä tekniikalla. Ja ainakin saisi omaperäisiä sisustustyynyjä :)

   Poista
 2. Onpa ihana kassi! Oot kyllä super taitava :)

  VastaaPoista
 3. Toi on niin kaunis! Oot Lempi ihan supertaitava! :)

  VastaaPoista
 4. Tosi upea kassi! :) oot tosi taitava! Itse tein eilen ensimmäisen unisiepparini :)
  Näytän sitä tänään postauksessa (jos saan sen kirjoitettua):
  http://varipommi.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos tosi paljon :) Oi että, menen ehdottomasti heti katsomaan kun vaan olet julkaissut postauksen! :)

   Poista
 5. Suu loksahti auki! Upeaa työtä ♥

  VastaaPoista
 6. Apua mikä blogi ❤️ ja mikä kassi!! Oon aivan rakastunut. Musta tuli just sun lukija.

  VastaaPoista