sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Tee oma unisiepparisi!


Olen ihan hurahtanut unisieppareiden tekoon! Olen täällä blogissani esitellytkin teille tekemiäni sieppareita, ja minulta on monesti pyydetty postausta, jossa kertoisin miten tehdään sieppari.
Ajattelin aluksi sellaista vaihe-vaiheelta -postausta, mutta tulin siihen tulokseen, että mielummin jaan teille kaikki vinkkini ja jutut, jotka olen oppinut kantapään kautta. On nimittäin niin paljon kiinni siitä, millaisen siepparin haluaa tehdä, että missä vaiheessa mikäkin työvaihe on, ja ylipäätänsä mitä työvaiheita sieppariin liittyy. Siksi ajattelin vinkkien olevan käytännöllisempiä, kuin varsinaiset työvaiheet.

(//edit; Tein sitten kuitenkin myös vaihe-vaiheelta-postauksen, johon pääset TÄSTÄ)

Siepparit jos jotkin ovat persoonallisia, niistä tulee takuulla aina tekijänsä näköisiä. Tässä minun tekemäni siepparit. Nyt kellarissa on valmistumassa ensimmäiset isommat siepparit. Teemme niitä Ilonan kanssa. Olemme ottaneet ahkerasti välivaihekuvia, joten pian pääsette näkemään myös ne!

TARVITSET:
1. Tarvitset siepparin tekoon jonkinlaisen renkaan, riippuen siitä, kuinka ison haluat siepparista. Avaimenperälenkeistä saa pikkusieppareita, rannekorut ovat aivan loistavia vähän isompiin. 
Jos sinulla ei ole renkaita, tai haluat täsmälleen tietyn kokoisen, voit myös taitella sen rautalangasta. Muista kuitenkin tehdä siitä tarpeeksi jämäkkä! Kieritä rautalankaa napakasti 3-5 päällekkäistä kierrosta. Niin kauan, että rengas ei lytisty painaessa sitä kevyesti, vaan pongahtaa takaisin muotoonsa. 
2. Helmiä sieppariin löytää vaikka mistä! Itse olen havainnut kirpputorit kaikkein houkuttelevammaksi paikaksi etsiä siepparihelmiä. Tongi huolella kirpputorin korutelineet. Tylsästä vanhasta korusta voi löytyä mitä mielenkiintoisempia helmiä sieppareihin. Etenkin kivi -ja puuhelmet käyvät mielestäni unisieppareiden tyyliin.
3. Nahkaa renkaiden päällystämiseen. Jos sinulla ei ole nahkaa, tai et halua käyttää sitä, voit päällystää renkaan myös villalangalla tai jonkinlaisella nauhalla. 
Tällaisia nahkasuikaleita/paloja löydät kierrätyskeskuksista (esim Ekocenter) todella halvalla. Tietenkin voit hyödyntää myös vanhaa nahkavaatetta/asustetta, jos nahka vain on tarpeeksi ohutta. Sitä pitää pystyä leikkaamaan saksilla.
4. Ei aivan pakollinen, mutta hyödyllinen tarvike on ohut rautalanka. Sillä voi muun muassa kiinnittää siepparin höyhenia nipuiksi. Ohutta rautalankaa löytyy askartelutarvikeliikkeistä, ja myös kalastustarvikeliikkeestä voit löytää rautalankaa (sekä paljon muitakin askarteluun sopivia pikkujuttuja.)
5. ..ja kalastustarvikeliikkeestä puheenollen, sieltä löytyy ihan huippuhyviä höyheniä! Pohdin pitkään, mistä saisin sieppareihini höyheniä. Sellaisia luonnollisen värisiä, eikä niitä virpomisvitsoissa käytettäviä neonpinkkejä ja vihreitä :D Sitten mamma keksi, että etkös vilkaisisi isin perhovälinelaatikon. Sieltähän niitä löytyi! 
Höyhenpussit kalastuskaupassa eivät ole kalliita (esim. kuvissa näkyvät pussit olivat 2,5-3€/kpl, ja yhdestä pussista riittää höyheniä moneen sieppariin.) Kalastustarvikeliikkeen valikoima höyhenien värien ja koon suhteen on todella laaja! (Äänekoskella on pieni kalastustarvikeliike keskustassa, josta itse olen ostanut pari pussia näitä höyheniä.)
6. Muista antaa mielikuvituksesi lentää siepparia tehdessä! Voit kiinnittää siihen koristeeksi oikeastaan mitä vain. Mitä ikinä jemmoistasi tai kirpputorin ''hilulaatikoista'' löydätkään. Ilonan kanssa keksimme, että kiinnitämme isoihin sieppareihimme vanhoja päiväkirjalukkoja -ja avaimia. Ulkomailta tuotu simpukankuori sopii hyvin sieppariin, ja on samalla kiva muisto. 

SIEPPARIA TEHDESSÄ:
Aloita siepparin teko suunnittelemalla, millaisen teet siitä. Voit piirtää luonnoksia, tai suunnitella siepparin pöydälle. Se auttaa paljon tehdessä, kun on selkeä mielikuva, millainen haluaa siepparista tulevan.
Päällystä rengas nahalla, langalla tai nauhalla. Nahalla päällystäessäsi leikkaa aluksi ohut suikale. Levitä suikaleen alkupäähän liimaa, ja ala kierittää sitä tasaisesti renkaan ympärille. Voit levittää liimaa myös renkaaseen. Jos suikale loppuu kesken kierroksen, liimaa pää renkaaseen, ja aseta uuden suikaleen pää tarkasti edellisen loppumiskohtaan(kollaasin viimeinen kuva.)
Sitten unisiepparin ''lankahäkkyrään..'' Näitä muutamia sieppareita tehdessäni olen tullut siihen tulokseen, että ohuella ompelukonelangalla on aika vaikeaa tehdä sellaista tavanomaista unisiepparin keskustaa. Sellainen onnistu paremmin joko puuvilla -tai villalangalla. Video-ohjeeni langan kierittämiseen löydät täältä.
Tähän sieppariin tein lankaosuuden niin, että tein aluksi 8-kulmaisen kehikon renkaaseen, sitten aloin pistellä neulalla kulmasta kulmaan ''suoria viivoja.'' Pujottelin lankaan helmiä noin joka toisella kerralla pistäessäni kulmasta kulmaan.
Kiinnittä sieppariin kuuluvat osat toisiinsa huolella. Helmiä voit laittaa vaikka joka väliin, ne ovat kivoja yksityiskohtia. Voit kiinnittää osia toisiinsa esimerkiksi ompelulangalla tai vähän paksummalla karhunlangalla. Tee paljon solmuja (mielellään sellaisiin kohtiin joissa ne eivät näy kovin paljoa) ja tupruttele vähän liimaa niiden päälle, jos se tuntuu tarpeelliselta. Huolellisuus ja kärsivällisyys on unisiepparia tehdessä kaiken a ja o.
Höyhenet ovat näyttävämpiä, kun kiinnität kaksi tai useampia yhteen pieniksi nipuiksi. Se onnistuu parhaiten ohuella rautalangalla. Höyhenet kannattaa aina kiinnittää sieppariin viimeisenä, sillä ne ovat hentoja ja menevät helposti rikki ja myttyyn jos ne joutuvat kovakouraiseen käsittelyyn.

Jos jokin jäi mietityttämään, kysy ihmeessä. Vastailen parhaani mukaan!
Oletteko te tehneet sieppareita itse? Bloggaajat laittakaahan linkkiä, olisi kiva nähdä niitä :)

24 kommenttia:

 1. Ihan älyttömän kauniita :) Kiitos näistä vinkeistä ja ohjeista, ehkä minäkin innostun vielä tekemään oman siepparin ;DD

  VastaaPoista
 2. en oo koskaan tajunnu , että voisin ite tommosen tehä ja noin helposti! kiitos paljon hyvästä vinkistä (:!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä ei se ole niin vaikeaa kuin mitä ehkä ajattelisi, ja kaiken lisäksi sirpparista saa varmasti mieleisen, kun tekee sen itse :)

   Poista
 3. Oi, tätä täytyy ehdottomasti joskus kokeilla! (:
  Asiasta kolmanteen, olis tosi kiva jos joskus voisit vähän tarkemmin lukiosta mitä käyt, itsellä kun tuo yhteishaku on kohta edessä ja vähän on vielä epäselvää, minne lukioon aion...tykkäätkö itse koulustasi? Osaatko yhtään sanoa opiskelijoiden määrää? Kiitos jo etukäteen, jos tämmöiseen postaukseen olisi aikaa!(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! :)
   Ajattelin tässä joku päivä kyhäillä kasaan sellaisen opiskelupostauksen, jossa kerron mm. hyviksi todettuja opiskelutapoja ja muita aiheeseen liittyviä vinkkejä ;D Voisin samaan postaukseen kertoa vähän koulustani, ja mitä ylipäätänsä olen tykännyt lukio-opiskelusta. Yritän toteuttaa postauksen mahdollisimman pian, jos siitä vaikka sattuisi olemaan jotain apua tämän vuoden hakijoille, kuten sinulle! :)

   Poista
 4. Voisit kertoa siis:D

  VastaaPoista
 5. tää ei liity mitenkään tähän, mutta millä ohjelmalla/miten oot tehny ton sun bannerin? :D haluaisin kovasti samantyylisen :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt bannerini Photofiltreä ja Picasaa käyttäen! :) Olethan huomannut tämän postauksen: http://lempin.blogspot.fi/2013/12/haluatko-oppia-tekemaan-bannerin.html
   Toteutan pian ''postaussarjan'' ensimmäisen osan! ;D

   Poista
 6. Ihana blogi, ja menee kyllä to do-listalle sieppari! Onko minkä kokoisia nuo kuvissa olevat siepparit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ihanaa jos tämä postaus inspiroi! :)
   Viimeisestä kollaasista näkee parhaiten, että minkä kokoinen uusin tekemäni sieppari on (käteen verratessa.) Puna-ruskea sieppari on aikalailla samaa kokoluokkaa. Ruskea sieppari on näitä jonkin verran pienempi. Siitä parempia kuvia löytyy tästä postauksesta: http://lempin.blogspot.fi/2013/08/my-dreamcatcher.html

   Poista
 7. Jos ei tee itse mistä kaupoista niitä saa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän en kyllä valitettavasti osaa oikein vastata, kun en ole itse koskaan törmännyt :/ Luulisin että joistain pienistä käsityöputiikeista tai niiden nettisivuilta (ja ulkomailla sellaisista kadulla olevista ''hilpetööripöydistä'') voisi löytyä :)

   Poista
 8. Todella upeita unisieppareita! :)

  VastaaPoista
 9. Jos tekee siepparista korun? Yritän sitä. Jos pitäisin sitä päivällä niin että illalla laitan sen roikkumaan johonkin sängyn viereen. Upeita sieppareita!😃🐹🐴‼‼‼‼‼‼❕❕❕❕❕❕❕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus tehnyt myös koruja sieppareista, täällä kuva muutamasta tekemästäni: http://instagram.com/p/keRGrgzFQe/?modal=true
   Niistäkin tulee kyllä tosi persoonallisia! :) Kiitos paljon! <3

   Poista
 10. todella upean ja persoonallisen näköistä eikä jokaisella tule vastaan samanmoista, täytyy itsekin kokeilla :) !

  VastaaPoista
 11. WoW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  hianoi!
  mutta miten ihmeessä sait ton langan pujoteltua nuitten nahkajuttujen lomitse?
  eikai nyt niitä saa siitä läpi!
  kiitti ihanasta inspiraatiosta, noi oli superhienoi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Kun käyttää ohuempaa, pehmeää nahkaa, tai tekonahkaa, sen läpi kyllä pitäisi pystyä pujottamaan ohuen neulan :)

   Poista
 12. Joo... Minä olen tässä tehnyt unisiepparin rannekorusta.
  :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rannekorut ovat kyllä tosi hyviä renkaita sieppareiden tekoon! :)

   Poista
 13. Moi Lempi! Meillä on luomutila Sotkamossa (facebook.com/sormula). Jos tahdot oikein aitoja ja luonnollisen värisiä höyheniä ja sulkia, niin minulta niitä saa. Kuvia löytyy esim. facebooksivuiltamme.
  -Johanna-
  maajustiina.blogspot.fi

  VastaaPoista