Minulta on usein pyydetty opiskeluun liittyvää postausta. Ajattelinkin koota teille tällaisen opiskeluvinkkejä -postauksen, johon olen koonnut monenlaisia käytännön pikku vinkkejä opiskeluun liittyen. Osa vinkeistä on etenkin lukio-opiskeluun liittyviä, mutta useimmista voi olla hyötyä kenelle vaan, olitpa missä koulussa tahansa :)
Tämä on ehkä usein kuultu, mutta mainitsemisen arvoinen juttu. Jos venyttää kirjojen hankkimista pitkälle, voivat jakson alussa jäädyt asiat mennä ihan ohi, kun ei pääse tekemään läksyjä ja lukemaan kappaleita. Se taas voi haitata seuraavien asioiden ymmärtämistä, jos tiedot ikään kuin rakentuvat edellisten, opittujen asioiden päälle.
Tee läksyjenteko/lukupaikasta mieluinen
Läksyt ja muut koulujutut kannattaa tehdä paikassa, jossa on mukava olla. Riittävä valaistus, hyvä työtuoli ja -pöytä sekä hiljaisuus ovat avainsanoja. Jotkut tosin tykkäävät kuunnella musiikkia tehdessään läksyjä. Itse olen enemmän niitä, jotka pystyvät keskittymään paremmin, kun on riittävän hiljaista. Se on sellainen asia, joka kannattaa itse kokeilla.
Värikkäät muistilaput
Pienet, värikkäät muistilaput ovat ihan ehdoton juttu ainakin minulle :D Merkkaan niillä tärkeitä sivuja kirjasta, koealueita, läksyjä ja luettavia alueita. Tällaiset muistilaput eivät tahmaa kirjan sivua, vaikka ne olisivat samassa kohdassa monta viikkoa.
Tee läksyt
Olipa kyse mistä aineesta tahansa, läksyt kannattaa tehdä. Auttaa tosi paljon, kun opettelee asiat sitä mukaan, kun ne käydään tunneilla. Se, ettei ole ongelmia läksyjen kanssa, on yleensä merkki siitä että on ymmärtänyt ainakin pääkohdat. Luonnontiedeaineissa (matikka, fysiikka, kemia) on mielestäni parasta harjoitusta tehdä tehtäviä (etenkin fysiikassa tosi tärkeää), sillä siten opittua teoriaa joutuu yleensä soveltamaan, ja se puolestaan jättää asian paremmin muistiin. Myöhemmin muistaa sitten esimerkiksi jonkin kaavan ja sen käytön helpommin, kun on joutunut jossain tehtävässä pyörittelemään ja kääntelemään sitä monta kertaa edestakaisin tehtävän ratkaisemiseksi.
Jos läksyjä on vähän ja ylimääräistä aikaa jää, tee muutamia extratehtäviä.
Kun kemiassa, matikassa tai fysiikassa käydään jotain uutta asiaa, kannattaa heti silloin katsoa, mistä kohti ne löytyvät maol-taulukkokirjasta. Kun kokeessa käyttää maolia, on huomattavasti helmpompaa, kun on jokin mielikuva siitä, mistä kaavat löytyvät ja miltä ne näyttävät maolin sivulla.
Tämän opin eräältä tutultani, joka usein opettaa minulle matikkaa ja fysiikkaa. Väärin tehtyjen tehtävien poispyyhkimisen sijaan kannattaa vetää rasti tehtävän päälle. Myöhemmin selaillessasi tekemiäsi vihkotehtäviä muistat: '' Ainiin tätä ei pitänyt laskea näin, vaan vähän eri tavalla'' ja todennäköisesti et tee samaa virhettä enää uudelleen.
Tosi, tosi tärkeä! Kun opiskelee kieliä, ei voi välttyä siltä, että joutuu opetella uusia sanoja. Tosin jotkut esimerkiksi lukevat paljon englanninkielistä kirjallisuutta, ja heillä on niin laaja sanavarasto, että he tietävät valtaosan sanoista jo etukäteen. Minulla ei ole erityisen laaja sanavarasto kielissä, joten opettelen kappaleiden sanat huolella. Jos lukee sanakokeisiin niin, että osaa ainakin suurimman osan sanoista, saa hyvän numeron sanakokeesta, ja se puolestaan korottaa numeroa sekä tärkein juttu -oppii uudet sanat! Kokeeseen lukiessa on aina yhtä suuri helpotus, kun ei tarvitse alkaa opetella kuuden eri kappaleen sanoja, vaan osaa niistä jo ainakin suurimman osan.
Kun sanakoe on lähestymässä, kannattaa valmistautua ajoissa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi joka päivä koetta edeltävällä viikolla lukea useita tunteja sanoja. Minulla oli 2. jaksossa sanakoe, jossa oli tosi paljon minulle entuudestaan ihan tuntemattomia ja hankalia sanoja. Vein enkun kirjan keittiöön, ja muutaman päivän ajan aina aamupalaa, välipalaa tai iltapalaa syödessäni vilkuilin sanoja vähän sivusilmällä. Kun aloin koetta edeltävänä iltana ihan varsinaisesti opetella sanoja, yllätyin siitä, että osasin jo melkein kaikki! Se on kyllä mielekiintoista, miten sanat olivat kuin itsestään painuneet mieleeni. Kaiken lisäksi: Kun sanoja on opetellut pitkällä aikavälillä, ne myös jäävät mieleen pitkäksi aikaa.
Tee läksyksi annetut sanastotehtävät, vaikka ne joskus tuntuisivat tylsiltä. Tekemällä tehtäviä oppii sanoja, ja omaksuu niiden merkityksen sekä sen, miten niitä käytetään osana lausetta. Jos tehtävässä on vaikeita sanoja, jotka joudut etsimään sanakirjasta, kannattaa saman tien merkitä niiden suomennokset ylös, vaikkei tehtävässä varsinaisesti sitä tarvitsisi tehdä (tsekkaa ylläoleva kuva.) Joskus merkitsen myös ääntämisohjeen uuden, vaikean sanan perään :D
Tee kielioppitehtäviä
Taas jälleen tulemme tähän läksyasiaan.. Eli siis, tee läksyiksi annetut kielioppitehtävät. Pysyt mukana kielioppijutuissa, sillä uudet asiat usein pohjautuvat jollain tavalla edellisiin. Ennen koetta kannattaa kerrata kurssin kielioppiasiat tekemällä joko kertaustehtäviä, tai tekemällä samat tehtävät uudelleen niin, että peittää vastaukset.
Lisäksi todella tehokas tapa kielioppiasioiden ymmärtämiseen ja muistamiseen on se, että kirjoittaa omia lauseita. Kirjoita jokaiseen kielioppisääntöön liittyvä lause tai sanonta. Se pistää taitosi koetukselle: Oletko sisäistänyt teorian niin, että osaat soveltaa sitä käytännössä. Itse kirjoitetut lauseet myös jäävät yleensä paremmin mieleen, kuin kirjan esimerkkilauseet.
Käytä värejä
Tämä on tosi hyvä tapa, etenkin jos tunnistaa itsestään visuaalisen oppijan piirteitä. (Siis sellaisen, joka oppii parhaiten itse lukemalla, katselemalla kuvia ja muistelemalla, mitä esimerkiksi jollain oppikirjan aukeamalla tai sivulla käsiteltiin.) Värit tekevät muistiinpanoista iloisen räikeitä, mikä voi jopa helpottaa asioiden muistamista.
Tosi hyvä tapa valmistautua kokeeseen, ja jäsennellä hankalasti ymmärrettäviä asioita, on tehdä ajatuskarttoja. Itse tehty kaavio kokoaa todella hyvin omia ajatuksia, ja helpottaa asiakokonaisuuksien ymmärtämistä. Suosittelen ajatuskarttojen tekemistä myös esimerkiksi silloin, kun sinun pitää kirjoittaa essee kokeessa. Eikä ajatuskartan tarvitse olla heti ensimmäisellä kerralla ''viimeisen päälle.'' Voit aloittaa sen tekemisen vaikka vaan kirjoittamalla paperille kaiken, mikä tulee asiasta mieleen, ja vasta sitten alat koota niitä yhdeksi kokonaisuudeksi. Itse tehtyjen ajatuskarttojen ja muistiinpanojen lukeminen ennen koetta on mielestäni yksi tehokkaimmista tavoista kerrata opiskeltuja asioita.
Piirrä piirroksia
Omien piirroksien tekeminen on todella hyvä tapa jäsentää asioita ja ikään kuin tehdä asia itselle ymmärrettäväksi. Minulla tämä on ollut erityisen tehokas tapa etenkin kemiassa!
Oma muistiinpanotekniikka
Kehittele itsellesi oma muistiinpanotekniikka. Minä teen yleensä niin, että listaan esimerkiksi tunnilla kirjoitettavia muistiinpanoja seuraavasti: Viiva on yksittäinen asia. Viivan alapuolella olevat pallot ovat asian alaotsikoita/tarkennuksia. Nuolimerkki kuvaa seurausta jostain.
Tee erikokoisia otsikoita (ns yläotsikot ja alaotsikot.) Vaikka saisit tunnilla kirjoitettavaksesi valmiit muistiinpanot, kannattaa aina välillä lisäillä omia ajatuksia ja huomautuksia väliin. Se helpottaa myöhemmin muistiinpanoja lukiessa ja asiaa muistellessa: Kun olet kirjoittanut ylös, mitä sinulle on tullut mieleen jotain asiaa käydessä, opettajan selittämä asia palautuu mieleesi todennäköisesti helpommin.
Merkitse kaavat ylös
Vaikka tunnilla käydyt, vihkoon kirjoitetut kaavat pääosin löytyvätkin maolista, ne kannattaa korostaa jollain tavalla. Itse yleensä piirrän kaavojen ympärille ikään kuin pilven, jonka reunustan jollain kirkkaalla värillä. Vihkoa selaillessa kaavat osuvat nopeasti silmään, eikä niitä sitten tarpeen tullen tarvitse etsiskellä kaikkien tehtävien ja muistiinpanojen joukosta.
Tee omia huomioita
Tämä on ainakin minulla todella tehokas keino! Vihkoistani löytyy lähes joka sivulta jokin huomo puhekuplassa. Tämä on hyvä oikeastaan missä tahansa aineessa. Kielten vihkojeni puhekuplista löytyy yleensä sanoja, jotka olen joutunut etsimään tehtävään, ja jotka olisi hyvä muistaa jatkossa. Joskus myös piirrän suuria kirjavia huutomerkkejä tärkeiden asioiden tai tehtävien vierelle.
Pidä tallessa eri lapuilla olevat piirrokset/tehtävät
Kannattaa aina pitää esimerkiksi kirjan välissä kaikki kurssin aiheisiin liittyvät erilliset tehtäväpaperit. Minulla on fysiikan vihkona tällainen vaakaraitavihko. Kun välillä piirrämme koordinaatistoja, teen ne ruutupaperille, ja kiinnitän paperinpalat klemmarilla varsinaiseen vihkoon.
Säilytä kokeet, tehtävä -ja kertausmonisteet, omat muistiinpanot sekä vihot
..koska niistä voi olla paljon hyötyä myöhemmin, esimerkiksi kirjoituksiin lukiessa. Itse säästän jokaisen sanakokeenkin, niissä kuitenkin on yleensä kappaleiden keskeisimpiä sanoja. Lukemalla vanhoja sanakokeita on helppo myöhemmin palautella sanaoja mieleen.
Ole perinpohjainen, mutta älä lannistu jos jokin tuntuu vaikealta ymmärtää
Mielestäni kannattaa olla perinpohjainen ja yrittää opetella oikeasti ymmärtämään asiat sen sijaan, että vain opettelisi ne ulkoa. Tutki ja yhdistele opittuja asioita, ''Miten tämä liittyy siihen edelliseen asiaan?'' ''Onko näillä jotain yhteistä?''
Tietysti joskus on asioita, joita ei välttämättä ole tarpeenkaan yrittää liian perinpohjaisesti selvittää, vaan esimerkiksi kaavan käytön oppiminen riittää. Älä lannistu, jos et heti ymmärrä jotain vaikeampaa asiaa tai kokonaisuutta. Olen huomannut, että etenkin luonnontieteissä aiheet monesti vaativat paljon omaa perehtymistä, tutkimista ja asioiden ''järjestelyä'' omassa päässä niin, että ne voi itse omalla tavallaan ymmärtää. Esimerkiksi jos käymme matikan tunnilla jonkun uuden asian, ymmärrän sen hyvin vasta parin päivän päästä, kun olen lukenut kappaleen rauhassa kotona ja tehnyt siihen liittyviä kotitehtäviä.
Kaiken opiskelun lisäksi, anna itsellesi aikaa. Aikaa tehdä asioita, joista pidät, tai vaikka olla tekemättä mitään. Ei myöskään ole maailmanloppu, jos jättää läksyt välillä tekemättä, tai ei lue kirjan kappaleita.
Kun minulla oli ensimmäinen koeviikko, olin todella stressaantunut. Luin koko ajan, enkä pystynyt keskittymään edes tanssitunneilla, joilla yleensä saan ajatukseni nollattua täysin kaikesta stressaavasta. Tajusin, etten voi jatkaa tällä tavalla..
Kun minulla oli ensimmäinen koeviikko, olin todella stressaantunut. Luin koko ajan, enkä pystynyt keskittymään edes tanssitunneilla, joilla yleensä saan ajatukseni nollattua täysin kaikesta stressaavasta. Tajusin, etten voi jatkaa tällä tavalla..
Miksi koeviikon muka tarvitsee olla niin stressaava? Pistin kirjat radikaalisti kiinni, ja marssin kellariin tekemään käsitöitä. Tein koeviikon joka ilta muutaman tunnin käsitöitä, kävin tanssiharkoissa ja kertasin alueen silmäillen ja lukien vaikeimmat/tärkeimmät asiat kertaalleen. Ruotsin koetta edeltävänä iltana katsoin yhden mielenkiintoisen elokuvan, enkä lukenut kirjaimellisesti yhtäkään sivua. Mutta olinkin opetellut asiat jo kurssin aikana, tehnyt jokaiset läksyt ja opiskellut sanat huolella sanakokeisiin. Miksi minun olisi pitänytkään päntätä edellisenä iltana hiki hatussa? Arvatkaas miten ruotsin kokeen kanssa kävi.. sain kokeesta täyden kympin! :D
Ei kannata antaa kaiken stressin kasaantua räjähdyksenomaisesti viimeiselle illalle, vaan opiskella asiat sitä mukaan kun ne käydään. Se helpottaa paljon koeviikkoa, vähentää stressin määrää ja parantaa tuloksia.
Ei kannata antaa kaiken stressin kasaantua räjähdyksenomaisesti viimeiselle illalle, vaan opiskella asiat sitä mukaan kun ne käydään. Se helpottaa paljon koeviikkoa, vähentää stressin määrää ja parantaa tuloksia.
Mutta miten löytää motivaatio tähän kaikkeen? Jos tietää, mihin tähtää, on yleensä helppoa löytää motivaatio ja into opiskeluun. Käytä enemmän energiaa niihin oppiaineisiin, joista tiedät olevan sinulle hyötyä jatkossa, tai joista yksinkertaisesti pidät. Jos sinulla ei ole vielä ajatusta siitä, mitä tekisit tulevaisuudessa, älä lannistu. Opiskelu ja hyvä menestys koulussa eivät takuulla mene hukkaan, valitsisitpa sitten minkä tien tahansa.
// Ja vielä yksi tärkeimmistä, joka pääsi tyystin unohtumaan:
VastaaPoistaNuku riittävästi! :)
Voi teän koulussa on ihanat fysiikan ja kemian kirjasarjat käytössä. Tai en tiedä noista fysiikan kirjoista, kun itse kun kävin fysiikan kursseja, oli vielä vanhemmat painokset käytössä, mutta tosi hyvä kirjasarja! Ja Mooli, ihana, vaikka siitäkin on näkymä tullut jo uusi painos. Ainakin siis minun mielestä. :) Jostain syystä fysiikka ja kemia kakkonen on olleet parhaita kursseja, mitä lukiossa kävin. Tosi mielenkiintoisia.
VastaaPoistaJa tosi hyviä vinkkejä, noilla varmasti jää asiat päähän. :) Pitääkin soveltaa näitä, jos joskus pääsen seuraavaan kouluun.
Tsemppiä lukiotielle, varmasti pärjäät! :)
Joo mulla olikin isoveljen vanha fysiikan kirja (sellainen paksu 1.-opus neljän sarjasta), jonka luulin vielä kelpaavan :D Ne kurssit on ilmeisesti vaan päätetty jakaa useampaan kirjaan.
PoistaNoi kemian kirjat on kyllä ihan älyttömän hyvin tehty! Helpottaa opiskelua, kun kirjassa on johdonmukaisia esimerkkejä, selkeitä kuvia ja tiivistelmät jokaisesta kappaleesta.
Heh, minulla oli juuri fysiikan kakkoskurssi, todella laskupainotteinen! ;D Ensi jaksossa on fysiikan 3 ja sitä seuraavassa se kemian 2. :)
Kiitos paljon :)
Wow, tosi hyviä vinkkejä! Näin abin näkökulmasta voin sanoa, että jos koko lukion ajan opiskelee tuolla tyylillä, tulee varmasti saamaan tosi hyviä arvosanoja. Itse olen ottanut lukion ehkä liiankin rennosti, mutta toisaalta nykyisetkin tulokset riittävät minulle vallan hyvin! :)
VastaaPoistaHih, pitäisi vaan jaksaa yrittää pitää motivaatio yllä koko lukion ajan. Sitä kyllä helpottaa tosi paljon se, että on niitä omia unelmia ja tavoitteita.
PoistaNiin joo :) Mutta kuten sanoit, tärkeintä on, että ne ovat riittäneet siihen, mitä itse olet halunnut, ja että olet pärjännyt niillä :) Kiitos kommenttistasi<3
Tosi kiva postaus :) Ja jotkut muistiinpanot näyttää ihmeen tutuilta ;DD
VastaaPoistaHeh, kiitos Elli ;D <3
Poistaonko lukiossa paljon rankempaa ja vaikeampaa kun yläasteella?
VastaaPoistaSe on tietenkin aika paljon ihmisestä kiinni. Toiselle tieto jää paremmin päähän kuin toiselle. Lukio on todella teoreettista opiskelua, mutta kannattaa myös muistaa se, että lukiokursseissa on aika paljon valinnan varaa. Kun pääsee valitsemaan itse kursseja, joiden aiheet kiinnostavat ja joita on oikeasti mielenkiintoista opiskella, ei se tunnu niin rankalta.
PoistaTarkoitukseni ei tosiaan ole pelotella, mutta kyllähän sitä uutta asiaa on tosi paljon enemmän kuin yläasteella. Että ihan kaikkea ei sillä tavalla pysty opettelemaan yhdessä illassa, kun esimerkiksi koealueena kustakin kokeesta on koko kirja.
Mutta kun oppii löytämään sellaisen tehokkaan ja itselle sopivan opiskelutavan, ei se lukio mitenkään ylitsepääsemättömän rankkaa varmasti ole. Ja jos se alkaa tuntua ihan hirveän raskaalta, niin tahtiahan voi vähän löysätä, ja tiedän myös niitä, joille koulun vaihto on ollut hyvä ratkaisu.
Mutta uskon kyllä, että tulet pärjäämään, jos siis aiot hakea lukioon! Asenteella ja aktiivisuudella pääsee jo älyttömän pitkälle! :)
Älyttömän hyviä vinkkejä! Voi että ku ois itsekuria sen verran että jaksais opiskella asioita kurssin aikana....:D
VastaaPoistaKiitos tosi paljon! Mutta pikkuhiljaa se sieltä varmasti tulee ;D Jos vaikka aloitat ihan vaan yhdestä tai kahdesta aineesta: Teet niiden läksyt ja luet kappaleita sitä mukaan kun ne käsitellään. Tulet takuulla huomaamaan, miten paljon se helpottaa, ja myöhemmin siitä alkaa tulla sellainen tapa. Tsemppiä opiskeluun! :)
PoistaIhana postaus! Saat opiskelun vaikuttamaan niin älyttömän helpolta! :) Pitäis tais ryhdistyä koeviikkoa varten...
VastaaPoistaKiitos paljon Katri! :) Sinä kyllä olet ihan ihailtavan ahkera :)
PoistaVaikutat tosi ahkeralta ihmiseltä :)
VastaaPoistaKiitos kohteliaisuudesta! :) Tosin, olen minäkin aina välillä ihan superlaiska, mutta kai se on ihan normaalia ollakin aina välillä ;D
PoistaTällaisen vinkit on kyllä enemmän kun tervetulleita, varsinkin kun kirjoitukset koputtelee jo ovella! :D
VastaaPoistaKiitos :-)!
Ihanaa jos näistä oli jotai hyötyä, kiitoksia! :)
PoistaIhan loistavia vinkkejä :D Selkeät kuvat ja tekstit. Kiitos erityisesti matikan jutuista ;) Kieliä ei onneksi tarvitse opiskella SuomenVenäläisRuotsalaisuuden takia , mutta matikkaa sitäkin enemmän :/
VastaaPoistaHih, kiitos tosi paljon<3 :) Oi että, sulla on kyllä suuri etu kielten opiskelussa, wau! :)
PoistaAivan ihanan raikas ja elämäniloinen blogi! Sinusta kyllä huokuu sellaista positiivista energiaa, joka saa lukijankin hyvälle mielelle.
VastaaPoistaJos nyt lukijana saan tarjota kehittämisehdotuksia, voisi mielestäni hymiöiden käyttöä karsia aika reilulla kädellä. Ne kuormittavat lukemista hirvittävästi, eivätkä näytä kovin tyylikkäiltä muuten huolellisesti laaditussa postauksessa. Tunnetiloja voi kuitenkin (ainakin omasta mielestäni) välittää muullakin tapaa, kohtuu taitava kirjoittaja kun olet! Kommenttiboksissa ainakaan itseäni ei hymiöidenkäyttö haittaa, sehän onkin vähän epävirallisempaa tekstiä. :)
Kiitos kuitenkin ihanasta blogista, olet aurinkoinen tyttö!
Kiitos todella paljon kommenttistasi ja palautteesta! :) Olet ihan oikeassa, sitä ei itsekään aina huomaa että miten paljon hymiöitä onkaan sujahtanut tekstiin. Olen nyt pyrinyt vähentämään hymiöiden käytön ihan minimiin teksteissäni. Ihanaa kevättä<3
PoistaKoska mahtaa tulla tuo postaus jossa esittelet bannerien tekoa? Olen yrittänyt etsiä ohjeita jossa saisn kirjaimet kuvallisiksi mutta ei vaan löydy, kaipaisin siis ohjeita. Vai onko tämä postaus tullut jo mutta en vaan ole huomannut...
VastaaPoistaMoikka! :) Ei ole vielä tullut, pian luultavasti :)
PoistaTosi hyviä vinkkejä - toimii myös esimerkiksi yliopisto-opiskeluissa. Tsemppiä lukuihin! Lisää opiskeluasiaa täällä http://www.lily.fi/blogit/40-hours-and-counting
VastaaPoistaKiitos paljon! :) Minäpä käyn kurkkaamassa! :)
Poista