perjantai 4. huhtikuuta 2014

Sukkulamato


Moikka! Nyt on taas viikko, ja itseasiassa myös lukion 5. jakso lähestulkoon ohitse. Meillä alkoi tänään koeviikko. Tänään minulla oli äikän ''koe'' jonka periaatteessa olemme jo suorittaneet muutamassa eri osassa, ensin novellianalyysina, sitten tekstitaidon vastauksena ja tänään teimme pienet esitelmät lukemistamme näytelmistä. Oli ihanan rento päivä, kun ei ollut sellaista varsinaista koetta. Ensi viikolla minulla onkin sitten kokeet yhtä kyytiä maanantaista keskiviikkoon, mutta loppuviikko on vapaata, jes!
Eilen aloittelin jo lukemaan biologian aluetta. Yleensä teen kaikki läksyt ja muut koulujutut pöydän ääressä. Vasta eilen kuitenkin tajusin, miten ihanaa on makoilla oman sängyn nurkassa, tyynykasaan linnoittautuneena. Mikä oli aika yllättävää, sain jopa paremmin keskityttyä kuin pöydän ääressä. Siellä alan aina lopulta kiemurrella tuolissani ja vaan tuijottelemaan ympärilleni (tai ikkunasta) niin, etten pysty enää keskittymään :D Sain biologian alueen hyvälle alulle eilen, ja tänään aion lukea loppuosan alueesta. Etenkin tällaisia reaaliaineita on helppo ja paljon kivempaa lueskella sängyssä tai sohvalla, missä on mukavaa olla, kuin pöydän ääressä istuskellen. 
Tutustumista sukkulamatojen, laakamatojen ja piikkinahkaisten ihmeelliseen (ja erittäin jaoteltuun) maailmaan..
Päivän tietoisku:
Laakamatojen ryhmään kuuluva lattana kykenee oppimaan ja muistamaan. Se esimerkiksi oppii kääntymään suotuisaan ympäristöön yksinkertaisessa sokkelossa. Jos ''koulutetun'' lattanan pilkkoo kahteen osaan, kumpikin osa kasvaa uudeksi kokonaiseksi yksilöksi, joka muistaa saman kuin pilkkomaton yksilö.

Juuri tällaiset jutut ovat niitä, jotka tekevät biologiasta niin mielenkiintoista! Lisäksi pidän kyseisestä oppiaineesta siksi, että kaikki ilmiöt (ainakin joita me nyt tähän saakka olemme käsitelleet yläkoulussa ja lukiossa) ovat sellaisia johdonmukaisia, ja hyvin ymmärrettäviä. Esimerkiksi erilaiset ekologiaan ja evoluutioon liittyvät tapahtumaketjut on mielestäni tietyllä tapaa helppo ymmärtää ja hahmottaa. Saa nähdä, mitä seuraavat kurssit tuovat tullessaan. Muun muassa solubiologiasta olen nimittäin jo kuullut muutamia varoituksen sanoja :D 
Äikän kurssi on nyt tehty, joten seuraavaksi vuorossa ahkeraa matikan, fysiikan ja biologian kertausta..
Pieni mutta tärkeä osa perjantai-illan suunnitelmaa ;)
Hih, tällaista siis tänään. Nyt lähden pikkuhiljaa hipsimään pois koneelta, vaihtamaan vaatteet, ja sitten vähän tanssahtelemaan. Oikein mukavaa viikonlopun alkua kaikille, muistakaa myös ottaa rennosti vaikka koeviikko olisikin edessäpäin! :)

8 kommenttia:

 1. millä oot tehnyt ton bannerin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt bannerin yksittäiset kirjaimet Photofiltrellä, ja sitten yhdistänyt ne yhtenäiseksi banneriksi Picasan kollaasi -toiminnolla :)

   Poista
 2. millä luokalla oot nyt lukiossa? oisi kiva jos laittaisit aina joskus postauksiin noita ''Päivän tietoisku-juttuja:D''

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt lukion 1. luokalla, ja ihan loppusuoralla ollaan. Ihan outoa miten nopeasti ensimmäinen vuosi onkaan mennyt :D Haha, voin aina välillä laittaa, kun sattuu olemaan mielessä jotain ;D

   Poista
 3. tsemppiä lukuhommiin! itse bilsan kirjottaneena voin kertoo, että alleviivaukset ja muistiinpanot auttaa tosi paljon, koska joskus yo:ssa kysytään tosi pieniäkin asioita. mutta näin "vanhempana" sanon myös, että nauti lukiosta, se on vielä niin ihanaa ja osittain huoletonta aikaa! :)

  http://iwannabuyit.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommenttistasi ja vinkistä! :) Menen katsomaan blogisi!

   Poista
 4. Oih, tuo Pirkan suklaariisipala näyttää niin hyvältä. Keksihyllystäkö sen löytää? Rakastan riisisuklaata ja kaipaan takavuosien keltakääreistä Chymoksen riisisuklaata. Olen etsinyt vuosia vastaavaa, olisikohan tuosta korvaajaksi. Pitänee testailla.

  Siitä solubiologiastakin selviää ja ihmeesti vielä näin reilun kymmenen vuoden jälkeen muistaa mitokondriot, viherhiukkaset, ribosomit, tumat yms.. tehtävineen kun ne on kerran opetellut huolella.

  Tsempit tähän koeviikkoon!

  -Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keksihyllyltäpä juuri! Minullakin riisisuklaa kuuluu lemppareihin.
   Kiitos kommenttista! :)

   Poista