maanantai 2. marraskuuta 2015

Ompele oma ihana pehmolemmikkisi


Moikka! Tämä postaus on jo pitkään odotellut valmistumistaan blogitekstieni luonnoksissa. Tänään siis olisi vuorossa käsityöpostaus, nimittäin ohje pehmolemmikin ompeluun! Olen jo aiemmin esitellyt teille tekemiäni pehmolemmikkejä, mutta nyt ajattelin kertoa, miten sellainen valmistuu vaihe-vaiheelta. Täältä ja täältä löydät aiemmat postauksen pehmolemmikeistä. Niissä kerron enemmän jo aiemmin valmistuneista hahmoista sekä esittelen tarkemmin Fiona Goblen kirjoittaman Pehmolemmikit-kirjan, josta olen poiminut alkuperäisen ohjeen ja ideoita omiin pehmolemmikkeihini.

Tässä koko ''jengi'', tosin tässä postauksessa valmistuvan nallekarhun olen antanut lahjaksi.

Kuinka tämä pehmolemmikki valmistui?

Pehmolemmikin ompeluun tarvittavat materiaalit ja työvälineet:
 • fleece-kangasta (mahdollisimman vähän joustavaa)
 • vanua 
 • läpinäkyvää kaavapaperia (myös esimerkiksi leivinpaperi käy)
 • ompelukone sekä perusompeluvälineet (sakset, nuppineuloja ja tavallinen silmäneula)
 • fleece-kankaan väristä ompelulankaa sekä mustaa karhunlankaa (eli tavallista ompelulankaa hieman paksumpaa/vahvempaa lankaa)
 • muita kankaita/nappeja/lankaa lemmikin vaatteiden tekoon

1. Kopioi pehmolemmikin kaava (postauksen oleva kuva) leivin - tai muulle ohuehkolle läpinäkyvälle paperille.

2. Leikkaa kaava irti.

3. Nupita kaava fleece-kangaspalaan kiinni (huom! pala on yksi kangas, ei kaksinkertainen). Kun laitat tarpeeksi paljon nuppineuloja, ääriviivoja ei välttämättä tarvitse piirtää, vaan voit leikata lemmikin suoraan irti.

4. Taita leikkaamasi pala pystysuunnassa kaksinkerroin, ja kiinnitä parilla nuppineulalla. Taita myös kaava, ja piirrä siitä mallia katsoen puolikkaan leijan muotoinen osa taitettuun kangaspalaan. ''Leijan'' eli muotolaskoksen yläreuna on suunnilleen eläimen nenän kohdalla, ja alareuna hieman kainalon alapuolella.

4. Ompele muotolaskos taitettuun kankaaseen piirtämääsi merkkiviivaa pitkin suoralla ompeleella. Muista tehdä pienet peruutukset alussa ja lopussa, tai käytä ompelukoneen päättelytoimintoa.

5. Kun avaat taitoksen, tulisi lemmikin näyttää tältä. Pöydän puolella on nyt siis nurja puoli, eli edellisessä kohdassa ompelemasi muotolaskos.

6. Seuraavaksi nupita pehmolemmikin puolikas kiinni, oikea puoli alaspäin, samanlaiselle fleece-kangaspalalle. Muotolaskos näkyy nyt siis ylöspäin.

7. Sitten on ompelun vuoro. Ompele pehmolemmikki käyttäen tätä ohjetta, sillä näin ompelu käy helpoiten, ja saat lemmikistä mahdollisimman symmetrisen. Kääntöaukko kannattaa merkitä valmiiksi ennen ompelun aloittamista.
Aloita numerosta yksi ja etene punaista viivaa pitkin nuolien osoittamaan suuntaan. Pysähdy haarakohdassa ja tee pieni peruutus päättelyksi. Nosta paininjalka ylös, katkaise langat ja lähde vastakkaiselta puolelta ompelemaan kakkosnumerosta edeten nuolien osoittamaan suuntaan. Tullessasi haarakohtaan, tee jälleen pieni peruutus. Huom! Katso, että haarakohtaan päättyvät ompeleet menevät vähän päällekkäin, (ettei haaraan jää reikää :D)
Nyt alavartalo on ommeltu. Lopuksi ompele kolmoskohdasta, eli ykkösen alkukohdasta, ylävartalo nuolien osoittamaan suuntaan. Muista jättää riittävä kääntöaukko. Huom! Älä aloita punaisen viivan ompelua ihan kainalon kohdalta, vaan noin 1,5cm cm kainalosta alaspäin. Älä myöskään jätä kääntöaukkoa alkamaan aivan kainalosta. Näin vältyt rypyiltä kainaloiden kohdalla.

8. Jätä pieni (noin 0,5cm) saumavara ommellessasi pehmolemmikin puolikasta toiseen kankaaseen. Ompeluvaihe on erityisen tärkeää tehdä huolellisesti. Ompele rauhallisesti ja tarkasti, sillä näin pienessä työssä pienetkin ompeleen mutkat näkyvät lopputuloksessa. Tee loppuun ja alkuun aina muutaman piston peruutukset tai käytä ompelukoneen päättelytoimintoa. Ja muista jättää kääntöaukko!

Pehmolemmikki ommeltuna toiselle kankaalle.

9. Vaikka olisit tehnyt pienet peruutukset ommelten alku- ja loppukohtiin, kannattaa varmistaa päättely tekemällä muutama solmu päällekkäin työhön jääneistä roikkuvista langoista, ennenkuin leikkaat ne pois.

10. Leikkaa ylimääräinen kangas pois. Älä leikkaa liian läheltä ommelta, mutta älä myöskään jätä liian paksua kaitaletta kangasta, sillä se vaikeuttaa työn kääntämistä.

11. Käännöskohtiin voit leikata ihan pienet lovit, sillä ne vähentävät ryppyjä haarakohdissa. Ole kuitenkin varovainen, ettet leikkaa ommelta!

Ylimääräinen kangas on nyt leikattu ja työstä roikkuvat langat päätelty ja katkaistu.

12. Käännä lemmikki oikein päin. Ole kärsivällinen kääntäessäsi lemmikkiä, älä ''käytä väkivaltaa'' tai koita saada koko lemmikkiä kerralla runnottua kääntöaukosta. Voit käyttää apunasi jonkinlaista puikkoa, jossa ei ole teräviä reunoja tai kärkiä, esim paksua virkkuukoukkua. Käytä sitäkin kuitenkin varoen. Itsekin olen joskus kääntämisvaiheessa puhkaissut lemmikkiin vahingossa reiän.
Lemmikki käännettynä oikein päin.
13. Sitten on aika täyttää lemmikki vanulla. Myös tämä vaihe vaatii kärsivällisyyttä. Aloita jalkojen ja käsien kärjistä. Revi vanu huolellisesti ja laita vain pieni määrä vanua kerralla. Näin vältyt pahkuroilta. Varo tunkemasta liikaa vanua. Täytetyn lemmikin tulisi olla napakka, mutta kuitenkin mukavan pehmeä. Myös tässä vaiheessa voit käyttää apunasi esim, paksua virkkuukoukkua. Älä täytä korvia, ellet jätä niitä pystyyn (katso esim. tekemäni sammakko.)
14. Kun olet täyttänyt lemmikin, ompele kääntö/täyttöaukko käsin kiinni. Ompelulanka kannattaa laittaa kaksinkerroin kaikissa käsin ommeltavissa vaiheissa. Päättele lanka huolella tekemällä useita solmuja, ja vetämällä langanpäät neulalla lemmikin sisäpuolelle.
15. Käsinompelu jatkuu.. Muotoile jalat taittamalla ne noin 3cm matkalta, ja ompele ne suoraan kulmaan pistelemällä vuorotellen nilkkaan ja jalkaterään. Kiristä lankaa aina välillä, jotta taitos syntyy. Tee tarpeeksi monta pistoa, jotta taitos myös pysyy.
16. Kas näin.. Lopuksi pistä neulalla lanka ihan taitoksen juureen, katkaise langat ja tee päättelysolmu sinne siististi piiloon.
17. Mikäli lemmikillä on tällaiset pyöreät korvat, pistele ne ''suppuun'' muutamilla pistoilla. Myös tässä, muista huolellinen päättely.
18. Kirjo yksityiskohdat käyttämällä mustaa, tavallista ompelulankaa vahvempaa lankaa. Myös tämä lanka kannattaa laittaa kaksinkerroin ommellessasi.
19. Kirjo tällaiset (kuva alla) viivat varpaisiin ja sormiin. Päättele kirjontalanka mahdollisimman huomaamattomasti tekemällä muutamia solmuja lopetuskohtaan, tassun alapuolelle.
Varpaat ja sormet ovat söpöt pienet yksityiskohdat.
20. Kirjo myös kasvot lemmikille. Se tietysti vie hetken, mutta suosittelen kirjomista, sillä se tekee lemmikille oman sympaattisen ilmeensä. Kirjotut kasvot ovat myös huomattavasti siistimmät, kuin esimerkiksi tussilla piirretyt.
Langan aloitussolmun saat kätevästi piiloon silmien/nenän alle.
Lemmikki enää vailla persoonallisia vaatteita :)

Vaatteiden teossa vain mielikuvitus on rajana! Voit ommella lemmikille vaatteet puuvilla- tai fleece-kankaasta. Voit myös virkata tai neuloa vaatekappaleita. Tälle nallelle ompelin minikokoisella housukaavalla kuminauhahousut ja virkkasin pikkuruisen villapaidan, johon sitten vielä ompelin käsin fleece-kankaasta sydämen. Toisaalta voit jättää vaatteet myös ompelematta, kuten itse tein kengurun ja lehmän kohdalla. Ne saivat muita somisteita.
Tämä oli siis hyvin pelkistetty, simppeli ohje pehmolemmikistä. Näissä pehmolemmikeissä onkin se kiva juttu, että vartalon peruskaavaan voi itse yhdistää minkä tahansa muotoisen pään ja korvat, lemmikistä riippuen. Myös valmiiseen lemmikkiin voi lisäillä yksityiskohtia, kuten hännän, täpliä tai vaikka utareet! Tässä vielä loppuun vähän kuvia tekemistäni lemmikeistä, mikäli niistä löytyisi inspiraatiota ja ideoita: 

Tässä on siis peruskaava hahmoon. Kun klikkaat alla olevaa kuvaa, se aukeaa ruudullesi. Voit myös tallentaa sen tietokoneellesi, ja sitten avata. Tietokoneesi ruudun koosta ja kuvankatseluohjelmasta riippuen kuva joko näkyy oikean kokoisena tai pienenee. Tärkeää onkin, että zoomaat kuvan kuvankatseluohjelmallasi 100% -kokoiseksi. Kuva ei todennäköisesti mahdu ruudullesi kerralla, joten kopioi se läpinäkyvälle paperille osa kerrallaan, kynällä ruudun läpi. Älä kuitenkaan paina kynällä kovaa ruutua vasten! (Siitä voi tulla sanomista..) Lemmikin korkeuden tulisi olla 32,5 cm, varpaista korvan korkeimpaan kohtaan. 


Ps. Näistä pehmeistä hahmoista kiinnostuneille ja innostuneille suosittelen lämpimästi kyseistä Pehmolemmikit-kirjaa, sillä siellä on tosi paljon selkeitä, myös aloittelijalle sopivia, ohjeita erilaisiin lemmikkeihin sekä runsaasti kaavoja ja ohjeita lemmikkien vaatteisiin. Myös tekniikat sekä työvaiheet kuhunkin kirjassa esiteltyyn lemmikkiin on kuvattu todella tarkasti ja yksityiskohtaisesti.

11 kommenttia:

 1. Kivan näkösiä! Kauanko sulla menee suunnilleen yhden tällasen tekemisessä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Hmm, siitä on niin pitkä aika, kun viimeksi ompelin tällaisen.. Riippuu tietenkin tosi paljon siitä, kuinka tottuneesti esimerkiksi käyttää ompelukonetta ja ompelee yksityiskohtia, mutta mikäli pehmolemmikin ompelee huolellisesti, kannattaa siihen varata ainakin muutama tunti. Hahmon tekemiseen kuluva aika riippuu paljon myös siitä, minkälaiset vaatteet ompelee. Esimerkiksi yksinkertaisen fleece-mekon ompelee huomattavasti nopeammin kuin vaikka virkkaa pienen villapaidan. Mutta siis suosittelen varaamaan aikaa niin, että saa tehtyä työn huolellisesti ja ihan rauhassa. Ja kun on tehnyt yhden tällaisen lemmikin, käy toisen ompelu jo huomattavasti nopeammin :)

   Poista
 2. Ääää en kestä miten suloisia! Kiitos tästä vinkistä - nyt tiiän mitä annan mun parhaille ystäville joululahjaksi ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitos paljon! :) Niimpä, tässähän on yksi joululahjaidea samalla. Ajattelin, että nyt ennen joulua julkaisisin blogissa muitakin suht. helppoja käsityöohjeita, joista te lukijat kenties voisitte saada joululahjaideoita. Käsintehdyissä lahjoissa on aina sellainen ihana oma ajatuksensa :)

   Poista
 3. Wow! Juuri tällaista postausta olen viime päivinä etsinyt! Pitänee viimeistään joululomalla tai koeviikolla (kun on aikaa enemmän) napata tuo kirja ja alkaa ompelemaan! Todella ihana ja ispiroiva postaus! :-) Kiitos! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elsa! :) Myös minulla on taas kokonainen lista käsitöitä, jotka odottelevat lomaa tai muuten vaan löysempiä viikonloppuja. Laitahan kuvaa lopputuloksesta, mikäli ompelet tällaisen lemmikin! :) <3

   Poista
  2. Joo laitan!
   Ja toi unimaski tolla yhdellä ihanuudella on kyllä huippu! :-)

   Poista
 4. Ps. Toi toiseksi viimeinen kuva on todella suloinen!

  VastaaPoista
 5. Ihania pehmolemmikkejä! <3 Oot tehnyt tosi selkeät ohjeet, jotta varmasti jokainen osaisi tälläisen tehdä! Mahtia! Minäkin pienempänä hirveästi ompelin parhaan ystäväni kanssa erityisesti barbeille vaatteita, peittoja, tyynyjä, hääpukuja..yms. :D Tällainen ois tosiaan huippu hyvä vaihtoehto joululahjaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna mukavasta kommenttista! :) Hei joo, barbin vaatteet oli kova juttu silloin pienempänä! :D Niistä myös minun ompeluharrastukseni taisi lähteä käyntiin.. Joskus leikimme barbeilla ''Muodin huipulle'' -ohjelmaa, jossa sitten kaverini kanssa vuorotellen loimme tehtäviä, joidenka mukaan piti toteuttaa asukokonaisuuksia ;D

   Poista