lauantai 14. marraskuuta 2015

Omalle koiralle sopivaa ruokaaMoikka! Toissapäivänä oli meidän tavallisesti niin vaatimattoman Paavon hemmottelupäivä. Kävimme ostamassa sille uuden sadepuvun, koska entinen ihan kirjamellisesti hajosi käsiin. Samalta reissulta ostettiin myös monennäköistä herkkua sekä vihdoin testaukseen raakalihapullat, joiden kokeilua pohdinkin jo aiemmin täällä blogissa. Tässä postauksessa ajattelin kertoa vähän siitä, kuinka oikeanlaisen ruuan avulla löysimme ratkaisun moneen Paavon terveyteen liittyvään pulmaan, ja mitä minulla on mielessä Paavon ruuan suhteen nyt jatkossa.

Kyllä kelpaa lenkkeillä uudella tuliterällä puvulla! (Kuvassa lahkeet taitettu kertaalleen, mutta se osoittautui turhaksi. Lahkeet ovatkin paremman pituiset, kun niitä ei ole taitettu.)
.
Paavon ollessa pienempi hankimme sille eläintarvikeliikkeestä vähän hintavampaa koiranruokaa. Paavo voi muuten hyvin, mutta silmät tuntuivat vuotavan itsepintaisesti. Kokeiltiin riisitöntä, lammasta sisältävää. kalkkunaa sisältävää, sellaista joka ei sisällä kalkkunaa.. Tosi monenlaista siinä toivossa, että silmien vuotaminen vähän vähenisi. Silloin olimme siis vielä jonkun verran mukana näyttelyhommissa Paavon kanssa. No, näin jälkikäteen ajateltuna silmien pieni vuotaminen ei kuitenkaan ollut mikään iso murhe siihen verrattuna, mitä myöhemmin oli tulossa..

Paavon ollessa 4-5 vuoden ikäinen, alkoi pitkä tulehduskierre tassuissa ja korvissa. Toinen korva oireili, sitten takatassut, myöhemmin vielä toinenkin korva, välillä etutassut.. Tulehduksien hoitaminen oli työlästä, myös kallista, ja aina kun ne oli valtavalla työllä saatu hoidettua, sai sen jälkeen koko ajan olla vähän varpaillaan: Eikai se korva taas ole vähän alkanut kutista? Onkohan Paavo taas jyrsinyt tuota oikeaa takajalkaa? Tulehdukset paitsi tuottivat ison työn meille, olivat myös tosi kurjia Paavolle.

Se oli myös aikaa, jolloin muutaman kerran ostimme Paavolle marketista ''vähän-mitä-sattuu-ruokaa''. Paavo kävi kupilla nuuhkaisemassa ja kääntyi kannoillaan, tai söi vain vähän, ja jätti loput. Ihmettelimme, onko se kipeä, kun ruoka ei maistu, sillä Paavo ei ikinä ole ollut mitenkään nirso.Jossain vaiheessa onneksi tajusimme kokeilla Paavolle täysin vehnätöntä koiranruokaa.
Vehnä on halpaa, ja siksi sitä on suurimmassa osassa markettien hinnaltaan halvemmissa koiranruuissa. Vaihdoimme ruuan vehnättömään ja muutenkin laadultaan parempaan ruokaan.
Ja arvatkaa, miten kävi? Paavon ruokahalu parani valtavasti. Nyt se jopa odotti kuppinsa edessä jo reilusti ennen ruoka-aikaa. Toinen merkki oikeanlaisen ruuan löytymisestä oli se, että pikkuhiljaa tulehdukset alkoivat rauhoittua, niitä tuli yhä harvemmin, ja lopulta ne loppuivat kokonaan! Myös silmät alkoivat pikkuhiljaa kirkastua, ja kuten kuvista näkyy, Paavon silmät ovat nykyään todella puhtaat. Kaiken kaikkiaan Paavo voi nykyään selkeästi paremmin ja on myös energisempi.

Jälkikäteen ajateltuna olemme tajunneet myös sen, että tulehduskierteen aikoihin Paavoa oli tapana palkita pienillä juustopaloilla. Uskon niiden aiheuttaneen oman osansa kierteessä. Kun ajattelee, niin eiväthän maitotuotteet, kuten ei vehnäkään, periaatteessa kuulu koiran luontoon. En kuitenkaan väitä, etteivätkö ne jollekin voisi sopia. Kuten me ihmisetkin, koirat ovat niin erilaisia. Paavon tapauksessa kuitenkin vehnättömään ruokaan vaihtaminen, ja kenties myös juustopalojen antamisen lopettaminen, ovat osoittautuneet uskomattoman hyviksi muutoksiksi. Tulehduksien aiheuttajasta ei tietenkään voi koskaan olla ihan täysin varma, mutta uskoisin näillä muutoksilla olleen kaikkein eniten vaikutusta.

Uudessa puvussa on kätevä ''luukku,'' joka mahdollistaa valjaiden laiton puvun alle.
.
Eläintarvikeliikkeissä on nykyään yhä kattavammat valikoimat erilaisia vehnättömiä koiranruokia, ja muitakin herkkyyksiä sekä allergioita huomioon ottavia vaihtoehtoja. Hintaa eläintarvikeliikkeiden ruuilla on vähän enemmän, mutta uskoisin niiden yleisesti ottaen olevan laadukkaampia kuin markettiruuat. Laatu nimittäin lähes poikkeuksetta näkyy koiranruuan hinnassa, ja ruuan laatu puolestaan vaikuttaa koiran hyvinvointiin todella kokonaisvaltaisesti.

Yhden vehnättömän markettiruuan, josta on tullut meidän luottoruoka, haluan kuitenkin mainita: Hau-Hau Champion Super Premium -kuivaruoka. Paavo on pitänyt siitä kovasti ja se on tuntunut sopivan Paavolle loistavasti. Tätä ruokaa löytyy siis ihan tavallisista ruokakaupoista, ja se on itse asiassa ainoa sellainen markettiruoka, jonka olemme todenneet sopivan Paavolle niin hyvin.
Verrattuna muihin markettiruokiin tämä vehnätön ruoka on vähän hintavampaa, mutta pienen koiran mittakaavalla ei sitä mielestäni voi kalliiksi sanoa. Koiranruoka ei mielestäni muutenkaan ole se asia, josta ensimmäisenä tulisi tinkiä, koska ruualla on ihan valtava vaikutus koiran terveyteen. Ihan samalla tavalla, kuin ihmisenkin kohdalla.Omalle koiralle sopivaa ruokaa ei välttämättä löydä ihan heti. Se yleensä vaatii kokeilua, etsimistä ja erehtymistäkin. Paavo on meidän perheen ensimmäinen koira, ja siitäkin syystä kesti jonkin aikaa tajuta, millaista ruokaa kannattaa ostaa ja mikä on nimeomaan Paavolle sopivaa. Kun hiljalleen kokeilee erilaista, samalla seuraillen koiran hyvinvointia ja energisyyttä, oikea ruoka varmasti jossain vaiheessa löytyy.Parissa aiemmassa postauksessa kirjoittelin suunnitelmistani kokeilla raakaruokaa Paavolle. Nyt ollaan askelta lähempänä toteutusta: Pakastimessa odottelee yksi pussillinen raakalihapullia. Kaikenlaisiin uusiin ruokakokeiluihin tietysti sisältyy aina sellainen pieni jännitysmomentti, kun on kuitenkin kyseessä jo vähän iäkkäämpi koira (ei meidän töhö-Paavo oikeasti voi olla pian jo 8-vuotias..) Ei voi olla ihan varma, miten esimerkiksi vatsa reagoi uuteen ruokaan. Aloitan raakalihan kokeilun aluksi korvaamalla kuivaruuasta vain ihan pienen määrän lihapullalla. Sitä en epäile, etteikö Paavo pitäisi siitä, mutta saa nähdä miten sen vatsa ja elimistö siihen reagoi.

Mikäli kaikki menee hyvin ja Paavo pitää ruuasta, ajattelin vähän lisätä raakaruuan osuutta Paavon ruokavaliossa. Joskus ehkä jopa 50/50 ruokinta voisi olla yksi mahdollisuus, eli noin puolet ruuasta olisi raakaa ja puolet kuivanappulaa. Saa nähdä.. Voin raportoida tilanteesta sitten teillekin, kun ollaan päästy kokeilemaan raakaruokaa.

Vaihtelun vuoksi otimme muuten eläintarvikeliikkeestä mukaan näytteen vehnättömästä Purenatural nimisestä ruuasta. Onko teillä kokemuksia siitä, tai ylipäätänsä jostain muusta vehnättömästä ruuasta, jota haluaisitte meille suositella? :)

19 kommenttia:

 1. Mulla on myös Bichon Frisé, ja meille tehtiin ainakin heti selväksi, että bichoneilla on tosi tarkka ruokavalio, johon ei nimenomaan kuulu vehnä, maitotuotteet, edes koiransuklaa, kananvalkuainen yms yms. Sitä on tullut tarkasti noudatettuakin, ja tulehduksilta onkin aika hyvin säästytty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin joo, ihan totta. Kananmunanvalkuaiseen en ole aiemmin tajunnut kiinnittää huomiota. Onko se niitä yleisesti allergisoivia ainesosia? Pitääpä googlailla vähän ja tutkia, löytyykö sitä Paavon tämän hetkisen ruuan tuoteselosteesta. Tosi hyvä kyllä, että olette säästyneet tulehduksilta. Ne tuntuvat olevan nimittäin yllättävän yleisiä monilla roduilla, ja kuten todettu, erittäin ikäviä. Millaista tai minkä merkkistä ruokaa teidän Bichon syö? :)

   Poista
  2. Ikinä en ole kuullut että koira olisi allerginen ollut kananvalkuaiselle tai kananmunanvalkuaiselle. Turkkirotuisten koirien omistajille yleensä vaan tuosta varoitellaan että raakaa kananmunanvalkuaista ei kannata syöttää, koska se sisältää yhdisteitä jotka estävät biotiinin imeytymistä - eli turkki huononee. Tai voi aiheuttaa ripuliakin jos siltään antaa liikaa, mutta tuo biotiinijuttu siinä yleensä on pointtina. Mutta nappuloissa kananvalkuaista on oikeastaan aina, eikä se haittaa mitään, koska sen osuus siinä on niin minimaalinen ja se on huomioitu ravintosisällössä.

   Poista
  3. Lisätään sen verran tuohon edelliseen viestiini että voihan koira olla mille vaan allerginen, mutta tuo kana ei kyllä ole mistään allergisoivimmasta päästä, eikä siis mikään yleinen allergeeni. Kuten jo sanoinkin, en tunne yhtään koiraa joka pelkälle kanalle olisi allerginen - enempi on niitä jotka ei siedä sitten mitään muutakaan ja yleensä niiden koirien kanssa ollaan jo ihmeessä muutenkin.

   Riisi, maissi, soija yms ovat yleensä vehnän ohella ne pahimmat. Vehnättömissä "allergiaruuissa" on vehnän sijaan hirvittävät määrät yleensä jotain maissia mikä on huonoa ruokaa koiralle muutenkin, joten pelkkää vehnätöntä on turha tuijottaa.

   Meillä syödään Acanaa ja lisänä raakalihaa. Hyvä ruoka, maistuu kaikille ja ravintoarvot kohdallaan. Mulla agilitykoiraa, rallytokossa kisaavaa, näyttelykoiraa, ja välillä tiinettä narttua&pentuja, ja kaikille ollut toimiva ruoka. Kastroitu uroskaan ei ole lihonut, mutta eniten treenissä oleva narttukaan ei ole laihtunut vaan päinvastoin pysyy kivasti lihassa.
   Canagan aika samantyyppinen ruoka, mutta kilohinnaltaan kalliimpi kuin tuo acana.
   Jahti&vahti yms ruuissa ongelmana liian iso nappula pienten koirien suuhun, mutta noista löytyy pienillekin koirille sopiva koko.
   Silmien vuotamiseen vielä sen verran, että jos kunnon ruualla vielä vuotaa tai tuloksia haluaa nähdä nopeammin, suosittelen Fullolifen iho-ja turkkiöljyä, kokeilemisen arvoinen öljysekoite, meillä auttoi vaikkei turkkirotuisia mulla olekaan. Voi syöttää vaikka joka päivä mutta kuureittain ehkä paras.

   Poista
  4. Oho vasta nyt huomasin, että olin lukenut tuon kananvalkuaiskohdan että kananmunanvalkuainen :D Kiitos jakamastanne tiedosta, tarkennuksista ja vinkeistä. Pitääpäs laittaa mainitsemanne merkit ylös :) Tuo on kyllä hyvä pointti, että vehnättömässä ruuassa esimerkiksi soija- ja maissipitoisuudet kannattaisi myös tarkistaa raaka-aineluettelosta.

   Poista
 2. Surullista että nykyään ei voi laittaa edes linkkejä tuotesuosituksiin kun kaikki koetaan heti mainostukseksi ja poistetaan tai sitte itse mainostetaan jotain merkkiä yhteistyön merkeissä ja muut merkit on kiellettyjä.
  Rahan ahneus vaivaa näköjään tätäkin blogia, lopetan seuraamisen, nyt meni maku. :(
  Ennen sentään bloggarit ja lukijat auttoivat toisiaan, nykyään se ei enää onnistu jos on edes vähän lukjoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! En nyt oikein ymmärtänyt viestiäsi. Tämä postaus ei ole yhteistyöpostaus, enkä tee yhteistyötä mainitsemani, tai minkään muunkaan koiranruokamerkin kanssa. Halusin suositella tätä vehnätöntä ruokaa ihan puhtaasti omasta kokemuksesta. Kerran saimme näytepussin tästä ruuasta, ja silloin tein yhteistyöpostauksen, jossa arvoin lukijoiden kesken yhden pussin kyseistä ruokaa. Sen jälkeen olemme kuitenkin itse päättäneet ostaa sitä, sillä se osoittautui niin hyväksi. Ilmoitan kyllä postauksessa selkeästi, mikäli se on jonkinlainen yhteistyöpostaus.

   Poista
  2. "Surullista että nykyään ei voi laittaa edes linkkejä tuotesuosituksiin kun kaikki koetaan heti mainostukseksi ja poistetaan."

   Tämä oli se pointti, viesti katosi, tuskin itsekseen eli poistettiin, syystä että?.

   Poista
  3. Nyt tajusin, laitoit siis kommenttin, jossa oli linkki. Kommentti oli linkin takia näköjään mennyt roskapostiin :)

   Poista
  4. Ehkä syytä muuttaa asetuksia, voi mennä tärkeää tietoa ohitse jos ei muista katsoa roskapostia..

   Poista
 3. Joo meillä kanssa syödään vehnätöntä ja maidotonta ruokaa. Jahti&Vahti ruoka todettu parhaimmaksi ja löytyy paljon erilaisia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenttista ja vinkistä! Pitääpäs tutustua tämän merkin valikoimaan :)

   Poista
 4. Toi hauhau champion on kyllä noista markettiruoists ehdottomasti laadukkain, hyvä valinta!:)) Meillä Gloria atoopikko/allergikko syö raakaruokaa mutta liha kypsennetään, kun sen maha on niin herkkis... Romppu puolestaan vetelee lihaa ja nappulaa. Nappulana meillä on hyväksi havaittu mustista ja mirristä Canaganin country game. Se on täysin viljaton, eikä sisällä kemiallisia väri- tai säilöntäaineita.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, se on hyvä kuulla! :) Niin joo, eli jos raakaruoka tuntuu vähän liian ''rajulta'' alkuun niin kypsentäminen voisi tehdä siitä ikään kuin hellävaraisempaa vatsan kannalta? Ja kiitos ruokavinkistä, tuota voisi kyllä kokeilla, kun edellinen pussi on syöty loppuun :)

   Poista
 5. Haha voi ei huomasin vasta nyt että olit kysellyt mun monen viikon takaisessa postauksessa siitä hopeisesta koristehepasta! Mutta siis heppa on ihan ikeasta ja olikohan hinta jotain vähän reilu kympin luokkaa jos oikein muistan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei mitään, minulla itsellänikin aina välillä jää ihan huomaamatta joku vanhempaan postaukseen tullut kommentti. Niin joo, kiitos paljon! Pitääpäs ensi kerralla vähän tsekkailla kun pääsee käymään Ikealla :D

   Poista
 6. Btw, eläintarvikeliikkeisiin ei kannata mennä ruokia ostamaan, ketjuliikkeillä sentään on joku tolkku siinä hinnoittelussa mutta yksityisen pitämissä liikkeissä hinnoissa on jopa 10e lisää kuin tarvitsisi, nähty on monta kertaa. Monesti myyvät vielä parasta ennen-päiväyksen ohittaneitakin siellä hyllyssä ihan normaalisti kun vaihtuvuus ei ole suurta. Ketjuliikkeillä sentään tavara on tuoreempaa, mutta hintavia ruuat niissäkin on.

  Netistä zooplus, petenkoiratarvike yms kannattaa tsekata ensin ennenkuin alkaa lemmikkiliikkeeseen raahautumaan, pitemmän päälle voi säästää pitkän pennin. Meillä ruoka tilattiin ennen zooplussalta, nyt petenkoiratarvikkeelta ja molempiin ollaan oltu tyytyväisiä.

  VastaaPoista