torstai 26. joulukuuta 2013

Neule -ja virkkaustöiden prässääminen


Heippa! :) Nyt joululomalla olen vähän ehtinyt tehdä käsitöitä, ja niistä innostuneena päätin jakaa teille yhden pienen, mutta todella hyväksi todetun vinkin..
Usein etenkin pienistä virkkaus -ja neuletöistä tulee vähän vääntyileviä, eikä oikein symmertisiä, vaikka tarkoitus olisi. Joskus pohdin töiden silittämistä tasaiseksi, mutta onneksi minulle opetettiin eräs helpompi ja jopa tehokkaampi keino -prässääminen. Prässäämällä kupruilevan työn saa tasaiseksi, ja jos esimerkiksi neliön muotoinen lappu on hieman epäsymmetrinen, sen saa helposti symmetriseksi neliöksi. Ennen näitä kukkia olenkin prässännyt monen monta isoäidinneliötä.
Kun on kyse suuremmista töistä ja sellaisista, joiden materiaali on herkkää, en voi varmaksi sanoa onnistuuko tämä tapa. Mutta ainakin pienten virkkaus -ja neuletöiden kanssa tämä on tosi helppo ja nopea tapa saada hieman vääntyilevä työ aisoihin. 
Tasaiseksi prässättyjä kukkasia..
Virkkaamiani kukkia. Oikealla ennen, vasemmalla prässäyksen jälkeen. Näitäkin kukkasia on huomattavasti helpompi käyttää koristeeksi muihin käsitöihin, kun ne eivät kupruile ja vääntyile joka suuntaan.

NEULE -JA VIRKKAUSTÖIDEN PRÄSSÄÄMINEN:
Tarvitset: Prässättävän työn, styroksilevyn, nuppineuloja, pienen keittiöpyyhkeen ja jotain painoksi.
1. Nupita työ styroksilevyyn nuppineuloilla. Vääntele ja venyttää työ haluttuun muotoon. Tällainenkin virkattu kukkanen antaa periksi ihan yllättävän paljon, joten siitä on helppo venyttää tasainen, jos esimerkiksi yksi terälehdistä on muita pienempi.
Tässä virkkaamiani kukkia venytettynä styroksilevylle. Tähän muuten voi tarvita hyvinkin paljon nuppineuloja!
2. Kastele pyyhe kauttaaltaan, ja rutista ylimääräiset vedet pois. (Suosittelen taittamaan pyyhkeen kaksinkerroin.) Aseta pyyhe töiden päälle, niin että se peittää ne kokonaan. 
3. Laita jotain painoksi pyyhkeen päälle. Itse käytin lehtipinoja. Jos käytät lehtiä tai kirjoja, muista että alin imee itseensä vettä pyyhkeestä! Anna töiden prässäytyä painon alla 2-3 päivää. Jos työ on ollut todella kupruinen, voit antaa sen prässäytyä pidempäänkin. Vaihda alin lehti muutaman kerran.

Nämä kukat tulevat koristamaan seuraavana valmistuvaa käsityötäni -eräs myöhäinen joululahja.. Tänään voisinkin jatkaa sen tekemistä! :)

4 kommenttia:

 1. Tee pliis videoitakin :D

  VastaaPoista
 2. Sulla on niin ihana blogi! Oon jo n. vuoden seuraillut tätä sun blogia ja äskettäin päätin vähän lukea sun vanhoja postauksia vuodelta 2011. Siitä tuli mieleen että ois tosi kiva jos tekisit Minä vuosien varrella - tyylisen postauksen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos tosi paljon! ;D Se onkin hyvä idea, pistän korvan taakse! :)

   Poista