maanantai 10. helmikuuta 2014

Vietnamilaiset riisirullat


Hei! Ajattelin tulla esittelemään teille erään gluteenittoman ruuan, jonka olemme todenneet älyttömän hyväksi, helpoksi, nopeaksi ja edulliseksi. Kyseessä on siis vietnamilaiset riisirullat. Nämä riisirullat ovat vähän kevätkääryleiden tapaisia, mutta itse rullaa ei millään tavalla kypsennetä. Riisilevyjä, joista rullat tehdään, on kahdenlaisia. Tällaisia ei-kypsennettäviä, joita siis tässä ruuassa olen käyttänyt, sekä sellaisia uppopaistettavia. Uppopaistettavia en olekaan vielä kokeillut, mutta ne ovat ''kokeiltavien listallani.''
Tässä teille ohjeet tämän raikkaan ja herkullisen ruuan valmistamiseen.
Nämä kylminä tarjoiltavat riisirullat taitavat melkein yltää top-kummallisimpien näköisten ruokien listalle..
Voit täyttää rullia (oman makusi mukaan) esimerkiksi joillain näistä täytteistä:

Riisiä 
 Ituja
 Herne-maissi-paprikaa
 Papuja
 Homejuustoa
 Fetajuustoa
 Raejuustoa
 Tomaattia
 Kurkkua
 Lohta
 Katkarapuja
 Avokadoa
 Salaatinlehtiä
 Porkkanaa (ohuina suikaleina)
 Selleriä (ohuina suikaleina)
 Purjoa


Täytevaihtoehtojen monipuolisuuden vuoksi tämä ruoka on hyvä tarjottava myös niille, joilla on erityisruokavalio. Rullat ovat gluteenittomia, maidottomia (kun et laita sisälle juustoja) ja niistä on helppo tehdä myös täysin vegaanisia.
Meillä perheen naisten rullien ''päätäytteeksi'' pääsivät valkosipulissa ja chilissä paistetut pavut, isi taas halusi muutaman lohisiivun rulliinsa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan myös erilaisia juustoja sekä ituja tai jotain muuta vihreää rullien sisälle. Voit tehdä monenlaisia rullia, kaikkiin ei tarvitse, eikä kannatakaan yrittää saada mahtumaan jokaista täytettä: 3-5 erilaista täytettä/rulla riittää hyvin.
Tässä riisilevy suoraan paketista otettuna. Levyt ovat kovia, ja napsahtavat poikki vääntäessä.
Riisilevyt pehmitetään käytettäviksi upottamalla ne kylmään veteen. Se, kuinka kauan levyjä pidetään vedessä, vaihtelee: Eri valmistajien levyissä voi olla eroja. Lue siis huolella käyttöohje. 
Nämä riisilevyt pehmenivät parissa minuutissa. Samaan aikaan ei kannata pitää kovin montaa samassa astiassa, (korkeintaan kahta), etteivät ne jämähdä kiinni toisiinsa.
1.Lionnut arkki on hieman tahmainen ja läpikuultava. Rakenne on hyvin vahva, joten se kestää napakkaakin käsittelyä. Nosta arkki alustalle ja pyyhi varovasti ylimääräiset vedet levyltä samalla tasoittaen sitä muotoonsa tasolle.
2. Laita pieni määrä täytteitä aivan levyn alareunaan. Jätä molempiin päihin muutama sentti tyhjää, että saat levyn päät käännettyä sisään taitellessa sitä kasaan. Älä laita liikaa täytettä. Itse yritin monta kertaa laittaa tosi ison kasan täytettä, mutta siinä kävi joka kerta niin, että rulla oli todella vaikeaa kääriä ja saada pysymään kasassa.
3. Taita levyn etureuna tiukasti täytteiden päälle.
4. Taita reunat keskelle.
5. Rullaa käärö mahdollisimman napakaksi loppuun saakka. Arkki ikään kuin liimautuu itse itseensä.
6. Valmis kääryle. Älä säikähdä, jos käärö tuntuu vielä vähän vetiseltä. Jo muutaman minuutin päästä vesi on imeytynyt/haihtunut, ja kääryle napakoituu entisestään. Jätä rullien välille pienet raot, jotta ne eivät jämähdä kiinni toisiinsa odotellessaan tarjoiluaan.
Kylmä soijakastike on ihan ehdoton lisuke, vaikkei sitä ehkä uskoisikaan. Kokeilemalla uskot! 
Soijakastike kruunaa rullien raikkaat maut, ja tekee simppeliin ruokaan ihan oman säväyksensä. 

Soijakastikkeen ohje (annos 2-4 ruokailijalle)
1 dl vettä
2 rkl soijakastiketta
2 tl viinietikkaa
1-5 puristettua valkosipulinkynttä
1/2 tuorechilipalko
1/2 sitruunan mehu
1/2 tl sokeria

Rullat tarjoillaan soijakastikkeen kera. Jokaiselle ruokailijalle oma pieni kuppi kastiketta, jossa rullia voi dipata.
Älä anna riisirullien kevyiden täytteiden ja ''lounasmaisen olemuksen'' hämätä, nämä rullat ovat todella täyttävä ruoka. Saat takuulla olosi kylläiseksi jo kolmella tai neljällä rullalla.

ps. Riisirullia löydät ainakin etnisistä ruokakaupoista. Yhden riisipaperipakkauksen hinta on 2-3€ ja yhdessä pakkauksessa on noin 35kpl arkkeja. Muista varmistaa myyjältä, että olet ottanut oikeanlaisia arkkeja, etkä esimerkiksi uppopaistettavia.

8 kommenttia:

  1. Noita tuollaisia rullia kutsutaan kesärulliksi Vietnamissa. Kun noita riisipapereita liottaa, ne saattavat tulla liiankin repeileväisiksi, eli minua opetettiin Vietnamissa laittamaan alle kostea pyyhe, ja sitten sen päälle kova riisipaperi. Tällöin se ei saa liikaa vettä ja on helppo rullata siinä saman tien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainiin joskus olen kuullutkin tuon kesärulla-nimityksen! ;D Oi kiitos hyvästä vinkistä! :)

      Poista
  2. Maistuuko toi riisille toi rulla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se sinänsä ihan sellaiselta keitetyltä riisiltä, mutta kyllä siitä voi jotenkin arvata että se on tehty riisistä, vähän vaikea selittää :D

      Poista
  3. Olen kerran maistanuut ja tuo kuori oli inhottavan "niljakas". Olikohan se tehty jotenki väärin? Miltä tuo tuntuu suussa :]

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, niin joo :D Kyllähän se kuoren pinta on kieltämättä vähän sellainen jännän tuntuinen, mutta eipä ole tällainen seikka ainakaan meillä päin tullut koskaan puheeksi.
      Kuori voi varmaan tuntua vähän sellaiselta niljakkaalta, jos siihen on jäänyt vettä päälle. Kun antaa rullien lepäillä jääkaapissa pienen tovin ennen tarjoilua, vesi lähtee kuorien pinnalta ja ne vähän kuin ''kuivuvat'' :) Voi olla aika paljon makuasia, että onko kuoressa sellainen ''niljakas'' suutuntuma ;D

      Poista
  4. On poa hyvän näköisiä. Pitääpä muistaa nämä ensi kerran, etten kulje etnokaupan ohi! :)

    VastaaPoista