tiistai 23. helmikuuta 2016

Suklainen helmivanukas


Suklainen helmivanukas pelastaa sellaisina iltoina, kun tekee mieli jotain hyvää, mutta haluaa herkutella järkevästi. Mamman kanssa kehittelimme reseptin tällaiseen helmiherkuksi kutsumaamme vanukkaaseen, joka sopii niin arki-illan herkuksi, kuin jälkiruuaksikin. Rehellinen ollakseni (pieni omakehun paikka) tämä oli niin hyvää, että haluan suositella teitäkin kokeilemaan. Sitä ei voi kuin vain ihmetellä, miten näin yksinkertaisista ja edullisista raaka-aineista voi, vieläpä niin nopeasti, saada aikaan näin herkullisen kokonaisuuden. Tässä jälkkärissä kaikki vaan toimii yhdessä. Lisäksi helmiherkku sopii moneen erityisruokavalioon (mm. gluteeniton, laktoositon, maidoton, vegaani).


Oletko joskus syönyt helmipuuroa? Helmiherkun pohjana on siis periaatteessa helmipuuro, joka on keitetään kookosmaitoon, ja valmis ''puuro'' maustetaan suklaiseksi. Valmistusaika on noin 15 minuuttia ja vanukkaan voi oman maun mukaan tarjoilla joko lämpimänä tai jäähdytettynä.


Ainesosat ovat niinkin yksinkertaiset, kuin kookosmaito, perunasuurimot, raakakaakaojauhe, intiaani- ja vaniljasokeri sekä ripaus suolaa. Kookosmaito tuo oman pehmeän makunsa, ja helmisuurimot kivan suutuntuman. Vanukasta voi tietenkin makeuttaa oman maun mukaan, mutta olemme todenneet pienemmänkin määrän sokeria riittävän mainiosti. Parhaiksi lisukkeiksi vanukkaalle olemme todenneet vadelmapyreen ja kermavaahdon.

Raakakaakaojauhe todella pääsee oikeuksiinsa tässä jälkkärissä. Raakakaakaojauhe saattaa kuulostaa erikoiselta ja kalliilta raaka-aineelta, mutta siihen kannattaa rohkeasti, ennakkoluulotta tutustua. Se on todella ravintorikasta ja maku suklaanystävän unelma. Koska maku on niin täyteläinen ja vahva, jauhetta ei tarvitse käyttää kuin vain vain pieniä määriä kerralla, mikä kompensoi hieman kalliimpaa hintaa. Mikäli sinulla ei ole raakakaakaojauhetta, myös tavallinen tumma kaakaojauhe käy tähän reseptiin. Silläkin saa aikaan suklaisen, täyteläisen maun. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti kokeilemaan raakakaaojauhetta paitsi tähän herkkuun, myös muutenkin keittiössä.

Jättämällä kermavaahtorenkaan pois tai korvaamalla sen kasvipohjaisella kermavaahdolla saat annoksesta maidottoman ja vegaanille sopivan.

Reseptin tähän herkkuun löydät äitini blogista 
Laittakaa ihmeessä kommenttia ja mielipidettä, mikäli innostuitte kokeilemaan :)

8 kommenttia:

  1. Täytyy ehdottomasti kokeilla! Jouduin aloittamaan hetki sitten gluteenittoman ruokavalion ja ennestään oon ollut laktoositon. Rajaa todella paljon entisiä suosikkiherkkuja ja uusien reseptien kehittely ei oikein ole ominta alaani... Onko sulla jotain vinkkiä siihen, kuinka tässä vois korvata ton kookosmaidon? Voisin tehdä tätä kotona, mutta siellä ei kookoksen mausta valitettavasti piitata.. Uskon että muuten tää vois olla kaikkien mieleen :) Toivottavasti kehittelette enemmänkin tällaisia reseptejä, täällä on ainakin yksi kiinnostunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos mukavasta kommenttistasi! :) Hmm, ensimmäisenä minulla tuli mieleen, että tähän reseptiin kookosmaidon tilalla voisi käydä vaikkapa vaniljalla maustettu soijamaito tai mantelimaito, joka olisi vegaanina myös laktoositonta. Ajattelin, että nyt jatkossa laittaisin vähän useammin tänne blogiin meillä kotona parhaiksi havaittuja, gluteenittomia reseptejä. Seuraavaksi ajattelinkin postata yhden omista lemppareistani - gluteenittoman mustikkajuustokakun ohjeen.
      Niin joo, ymmärrän tilanteesi. Alussa voi tuntua vaikealta löytää omaan arkeen ja keittiöön sopivia ruokia ja raaka-aineita, ja hyvien reseptien metsästäminen tuntuu joskus työläältä. Pikkuhiljaa ne kuitenkin varmasti alkavat löytyä, ja pitkän päälle kärsivällisyys takuulla palkitaan. Oikein mukavaa kevättä sinulle ja tsemppiä uuden ruokavaliosi kanssa! :)

      Poista
  2. Tämä on kyllä todella hyvää :) Aion tehdä tätä illalla myös Ollille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos Veera :) Kerrohan sitten, mitä Olli oli mieltä herkusta ;D

      Poista
  3. Heippa! Itse käytän paljonkin raakakaakaojauhetta keittiössä. :-) Kiinnostava ohje ja muuten olet tehnyt hienoja uudistuksia blogissasi, wau! <3 Hyvää alkavaa viikonloppua! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Elsa! Niin joo, pitääpäs muuten käydä kurkkimassa josko löytäisin blogistasi kokeiluun uusia reseptejä, joissa raakakaakaojauhetta pääsisi hyödyntämään :P Se vaan yksinkertaisesti on niin huippuhyvä (ja terveellinenkin) tuote <3 Kiitos paljon, kiva kuulla! :)

      Poista
  4. Ihanan näköinen jälkkäri! Ja vieläpä gluteeniton! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommenttistasi Anna! :) Eikun vaan kokeilemaan, mikäli kiinnostuit. Tämä ei takuulla tuota pettymystä! ;D

      Poista