maanantai 26. lokakuuta 2015

Gluteenittomat siemenleipäset


Moikka! Tänään ajattelin esitellä teille yhden meidän keittiön suosikkiresepteistä. Kyseessä on siis gluteenittomat siemenleipäset, jotka ovat todella helppo, nopea ja terveellinen välipala tai esimerkiksi vieraille tarjottava. Leipäset ovat gluteenittomia, hiivattomia ja halutessasi myös laktoosittomia.

Ohje on äitini Eilistä & Paistoa -blogista. Näiden leipästen avainraaka-aine ovat siemenet. Siemenissä on runsaasti hivenaineita sekä hyviä rasvoja, ja ne ovat erinomainen proteiinin lähde. Tähän taikinaan uppoaa mukava määrä siemeniä, ja ne tekevät leipäsistä ihanan rapsakoita.
Tässä reseptissä käytin auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä sekä hampunsiemeniä. Hampunsiemenet ovat näistä useimmille vierain. Hampunsiemenet ovat todella ravintorikkaita - ne sisältävät kaikkia elimistölle välttämättömiä aminohappoja ja kaiken lisäksi niiden viljely on ympäristöystävällistä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!


Gluteenittomat siemenleipäset (12 reilun kokoista leipästä)

3 munaa
200g raejuustoa (laktoositon)
1/2dl auringonkukansiemeniä
1/2dl kurpitsansiemeniä
1/2dl hampunsiemeniä
3dl kaurahiutaleita
1dl tattarijauhoa
1/2tl ruususuolaa
1,5tl soodaa
2rkl öljyä (itse käytin oliiviöljyä, mutta muukin käy)
(1-2rkl kuivattua nokkossilppua)
(20-30g juustoraastetta, parmesan, grana padano tai muu vahva juusto)

Vatkaa munat ja raejuusto sekaisin. Lisää siemenet. Sekoita sooda kuiva-aineisiin. Lisää kuiva-aineet ja lopuksi öljy. Käytä paistamiseen kahta peltiä. Nosta kahdella lusikalla taikinasta kuusi kasaa kullekin pellille - älä tasoittele tai levitä. Jätä väliä, sillä leipäset leviävät jonkin verran paistettaessa. Paista kiertoilmatoiminnolla 175°C 20-25min.


Uunista tulleiden leipästen päälle sipaus voita, muuta ne eivät tarvitsekaan.

  • Voit varioida taikinan jauhoja ja hiutaleita. Sekoita kuitenkin kuiva-aineet isoon mittakulhoon, jotta voit tarkistaa yhteismäärän - noin 3dl. Aivan tarkkaa kuiva-aineiden määrää on aina vaikeaa sanoa, mutta yleisesti ottaen taikina kannattaa jättää mielummin vähän liian löysäksi, kuin tehdä siitä liian paksua.
  • Mikäli sinulla ei ole ohjeessa mainitsemiani siemeniä, voit käyttää muitakin, joita kaapistasi löytyy.
  • Siemenleipäsien taikinassa voit hyödyntää ''jämiä''. Itse sekoitin taikinan sekaan eiliseltä jääneen pikkuannoksen kaurapuuroa, ja leipäsiä tulikin vielä yksi pellillinen enemmän.

Laittakaa kommenttia, mitä piditte, mikäli innostuitte kokeilemaan näitä siemenleipäsiä :)

4 kommenttia:

  1. Oi, ihana ohje! Olen kiinnostunut gluteenittomasta leivonnasta ja rakastan kaikkia siemeniä!! Pakko kokeilla! :-)
    Ps. Olen niin iloinen, kun palasit blogin puolelle! Minulla oli kova ikävä ihania postauksiasi! <3 xxx
    Oikein aurinkoista ja energistä viikkoa, sekä tsemppiä kouluarkeen! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tämä resepti innosti kokeilemaan! :) Kerro sitten mitä pidit, kun olet saanut ensimmäiset siemenleipäset uunista ulos :D Voi että kiitos vielä kerran. Myös sinun blogisi on ihan huippu <3

      Poista
  2. Todella hyvännäköisiä leipiä gluteenittomiksi! Mukava kun jait reseptin tänne, sillä täytyy kyllä ehdottomasti testata näitä!! :) <3
    Ja tosi kiva kuulla sinusta jälleen! :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna! Kokeilehan ihmeessä, ja kommenttoi sitten mitä pidit :P Ja kiitos paljon <3 Myös sinun blogiasi oli mukavaa taas käydä pitkästä aikaa lueskelemassa :)

      Poista