lauantai 6. kesäkuuta 2015

Lempin suosikki: taatelikakku


Moikka! Tänään ajattelin esitellä teille suosikkileivokseni, taatelikakun. Tämä kakku on noussut keittiömme ehdottomaksi ykköseksi monestakin syystä. Ensinnäkin, taatelikakku on älyttömän helppoa sekä nopeaa valmistaa, ja sen raaka-aineet ovat puhtaita ja yksinkertaisia. Lisäksi kakun valmistamisessa syntyy tosi vähän tiskiä.

Jo sellaisenaan taatelikakku käy moniin erityisruokavalioihin, ja pienillä reseptin muutoksilla vielä useampaan. Tässä reseptissä ei ole sokeria, eikä myöskään voita. Kakussa on vain taateleissa luonnostaan oleva sokeri, ja koko kakussa rasvana ainoastaan kaksi ruokalusikallista kylmäpuristettua kookosöljyä, jota nykyään löytyy ihan päivittäistavarakaupoista.

Ja tiedättekö, mikä on kaikkein parasta. Taatelikakku on aivan taivaallisen hyvää. En voi liiaksi kehua sen mehevyyttä ja makua. Kakku on aivan yllättävän makeaa, vaikkei siihen laiteta sokeria. Tämän kaiken oikeasti ymmärtää vasta, kun pääsee itse maistamaan :D


KEVYT GLUTEENITON TAATELIKAKKU

1/2 pakettia kuivataateleita (reilu 100g)
3dl vettä
2rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 muna
1dl kermaviiliä tai luonnonjogurttia
1dl kaura -tai tattarihiutaleita
1dl tattarijauhoa
1/2dl perunajauhoa
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta
2tl kanelia
1/2tl jauhettua kardemummaa
2mm inkiväärijauhetta
1mm suolaa

Murenna kuivataatelipala kattilaan. Lisää vesi. Anna seoksen lämmetä, ja sitten kiehahtaa hetken ajan. Ota kattila liedeltä ja lisää kookosöljy, sekoita. Anna jäähtyä hetki. Lisää muna ja jogurtti, sekoita. Sekoita kuivat aineet isossa mittakulhossa. Sekoita jauhot taikinaan, voit käyttää sähkövispilää. Levitä taikina voideltuun uunivuokaan (noin 20 x 30cm) tai leivinpaperilla vuorattuun (noin 20cm halkaisija) irtopohjavuokaan. Paista 175°C noin 35min. Anna jäähtyä hetki ennen leikkaamista.

Käytän kakussa tällaista kuivataatelipalaa. Tällaisia taatelipaloja löytyy kaupoista leivontahyllyiltä. Palat ovat edullisia ja niissä on pitkä käyttöpäivä. Yhden tällaisen paketin hinta on noin euron, ja yhteen kakkuun riittää puolikas pala. 
Kuivataateli kiehumassa hiljalleen.. Seoksen taatelipaloja ei tarvitse murskata, tai kuoria erotella.
Huom!
Voit soveltaa kakkuun tulevia kuiva-aineita kaapin sisällön ja maun mukaan, mutta ennen taikinaan lisäämistä yhdistä ja sekoita ne tällaisessa mittakipossa, josta niiden kokonaismäärän voi tarkistaa. Kuiva-aineiden yhteistilavuus tulisi olla noin 2dl, kun olet pöyhinyt ne ilmavasti sekaisin haarukalla (älä siis paukuta kippoa pöytään). Mikäli kuiva-aineita näyttää olevan reilusti vähemmän, lisää jotain jauhoa. 
Syynä tällaiseen tarkistukseen on se, että ihmisillä on vähän eri tapoja mitata jauhoja, ja esimerkiksi höttöistä perunajauhoa on hankalaa mitata kovin tarkasti. Desi hiutaleita vastaa kuiva-aineseoksessa noin puolta jauhodesiä. Jauhojen ja hiutaleiden tiiviydellä on muutenkin eroavaisuuksia eri viljojen välillä.
On aika epätodennäköistä, että taatelikakku jää pöydälle pyörimään, mutta mikäli sitä jää yli, se kestää hyvin pakastuksen. Pakastimesta otettu kakkupala on hyvä ja nopea ottaa evääksi. Pala taatelikakkua pakastimessa myös pelastaa sellaisena iltana, kun iskee makeanhimo.

Vinkki! 
Taatelikakku on gluteeniton, mutta se taipuu myös maidottomaksi: korvaa desi jogurttia kasvipohjaisella soija -tai kaurajogurtilla. Mikäli haluat tehdä kakun vegaanille sopivaksi, vaihda jogurtti kasvipohjaiseen, ja jätä kananmuna pois. Kananmunan pois jättäminen ei merkittävästi muuta kakun rakennetta. Molemmissa tapauksissa voitele vuoka jollain kasvipohjaisella öljyllä, esimerkiksi kookosöljyllä.

Innostuitko kokeilemaan taatelikakkua? Mitäs pidit?

6 kommenttia:

  1. Ihana ohje! On niin huippua, että kaikkeen ei tarvitse tunkea sitä "lisäsokeria"!
    Itse tykkään taateleista herkkuna tai jälkkärinä, ja aionkin kokeilla tätä! Kiitos innostavasta ohjeesta! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elsa! Mukava kuulla että innostuit reseptistä, ja myös huomata että se pääsi jopa kokeiluun saakka :P

      Poista
  2. Tämä taatelikakku on kyllä ihanaa! En olekaan ennen kuullut tuollaisesta kuivataatelipalasta, täytyy ensi kerralla testata sitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elli! Kokeile ihmeessä, ne ovat tosi edullisia ja käteviä taatelikakun, ja miksei toki muidenkin leivosten tekemisessä :P

      Poista
  3. Taatelikakku on ihanaa, joten tämä resepti menee kyllä testaukseen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, niimpä! Kiva kuulla, että resepti pääsee testaukseen :)

      Poista